2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Pünkösdi Népművészeti Fesztivál táncházzal, koncertekkel, táncos évzáróval – A programot sajtótájékoztatón ismertették

Illés György Cinó  |  2024. 05. 13., 21:19

A Liszt AMI táncos évzáróját is a fesztivál keretében tartják meg szombaton és még hétfő estére is jut színvonalas zenés rendezvény – tudtuk meg. Az idei programsort dr. Filvig Géza polgármester, Illésné Koszta Krisztina néptáncoktató és Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ(KIKK) ügyvezetője ismertette a sajtó képviselőivel csütörtökön a Városháza kis házasságkötő termében.

Nagy büszkeségünk a két hungarikumunk és ezért is kezdték el szervezni a Pünkösdi Népművészeti Fesztivált, amelyet idén már harmadik éve tartanak meg, és azon minden korosztály képviselteti majd magát – mondta Filvig Géza polgármester a sajtó munkatársainak köszöntése után a csütörtöki sajtótájékoztató nyitányaként. A városvezető örömét fejezte ki e programok népszerűsége miatt, ami jó visszaigazolás arról, hogy még mindig nagy az érdeklődés városunkban a népművészeti hagyományok iránt.

Évek óta azon dolgozunk, hogy egy élhető települést alakítsunk ki, és ehhez az is hozzátartozik, hogy színvonalas kulturális és szórakoztató programokat szervezzünk a városban, hiszen a munkahelyteremtés és szociális biztonság mellett az is nagyon fontos, hogy az itt élők a szórakozási, művelődési lehetőségeiket is megtalálják”– mondta a polgármester, aki szerint az elmúlt évek nagyrendezvényei igazolták, hogy nekünk, kalocsaiaknak van igényünk a minőségi szórakozási élményre, és ezért már nem kell más településre utaznunk, hanem ellenkezőleg: hozzánk látogatnak el sokan e programokra, amelyek a környékbeli néptánc együtteseknek is jó bemutatkozási lehetőséget jelentenek, és testvérvárosi kapcsolatok ápolására, a partnertelepüléseink kultúrájával való ismerkedésre is remek alkalmat kínálnak.

A különböző hagyományok színes tárházát fogjuk majd most is látni. Bízom benne, hogy az idei Pünkösdi Fesztivál is színvonalas, jó programot fog nyújtani a kalocsai érdeklődőknek és az idelátogatóknak.”


Forrás: KALOhírek


Táncos évzáró a szabadtéri színpadon

– A kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozata is már hagyománnyá tette, hogy a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál keretében tartja meg táncos tanévzáróját, amelynek keretében egy vizsga előadást láthat a közönség az iskola néptáncos növendékeitől – vette át a szót Illésné Koszta Krisztina, a néptánc tanszak vezetője, a programra szintén több műsorszámmal készülő Bokréta Népművészeti Egyesület elnöke.

A TÁNCOS ÉVZÁRÓT SZOMBAT DÉLUTÁN AZ ÉRSEKKERTI SZABADTÉRI SZÍNPADON TARTJÁK MAJD MEG DÉLUTÁN FÉL NÉGYTŐL.
A KÖZEL MÁSFÉL ÓRÁS MŰSORBAN HAT CSOPORT MUTATKOZIK MAJD BE.

A vizsga előadásként is tekintett programhoz kapcsolódik a Bokréta Egyesület családi napja is, így nemcsak az iskolás csoportok fognak bemutatkozni, hanem az egyesület fiatalabb és idősebb korosztálya egyaránt megmutatja majd, hogy mit tanult, milyen új koreográfiával készültek ebben a tanévben”– hangzott el.


Forrás: KALOhírek


PROGRAM

Szombat este: folklór gála és utcabál

ESTE HÉT ÓRÁTÓL A DUNA MŰVÉSZETI TÁRSULAT AD FOLKLÓR GÁLAMŰSORT A SZABADTÉRI SZÍNPADON.

Az előadásuk címe: Hungarikumok a népművészetben. A fő irányt a néptánc adja, de emellett lesznek ismeretterjesztő beszélgetések, zenei betétek, és meg fognak jelenni a matyók, a busók, a cimbalom, a szegedi papucs, verbunkok, tehát nagyon széleskörű lesz”– tájékoztatott a szakember, hozzátéve:

Az a megtiszteltetés érte egyesületünket, hogy minket kértek föl, hogy a kalocsai hungarikumokat mi jelenítsük meg, és egy közös záró produkció lesz, amelyben nemcsak a táncaink fognak megjelenni, hanem a viseleteink is.”A továbbiakban Zsikó Zoltán ismertette a részletes programot.

ESTE KILENC ÓRÁTÓL UTCABÁL LESZ A PLATÁN RENDEZVÉNYKÖZPONTBAN, AMELYBEN A HELYBÉLI DJ VON KRAUS FOGJA MAJD SZÓRAKOZTATNI A KÖZÖNSÉGET.

Pünkösd vasárnap

Május 19-én vasárnap délelőtt Romsics Imre múzeumigazgatóval közösen szerveznek képzőművészeti kézműves foglalkozást.
Az Érsekkert bejáratánál, az Érsekkert utca 4/A szám alatt

„KALOCSA ARANYA, A FŰSZERPAPRIKA” CÍMMEL ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A VISKI KÁROLY MÚZEUM SZERVEZÉSÉBEN, AMELYNEK MEGNYITÓJÁT TÍZ ÓRAI KEZDETTEL TARTJÁK.

11 órakor egy bábszínházi előadás veszi kezdetét a szabadtéri színpadon, Paprika Jancsi címmel.

Délután három órától táncos felvonulással indul a folklórprogram. A tánccsoportok a Szent István király útról, a Városháza elől indulnak, majd a Szentháromság téren keresztül vonulnak az Érsekkertbe.


Forrás: KALOhírek


A tavalyinál még nagyobb szabású felvonuláson részt vesz majd 

 • a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület,
 • a Kalocsai Liszt Ferenc AMI csoportjai,
 • a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör,
 • a Piros Rózsa Táncegyüttes,
 • az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes,
 • a Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes,
 • a Kóka Néptánc együttes,
 • a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes Kiskőrösről,
 • a Szilas Hagyományőrző Táncegyüttes Fajszról.


Emellett a testvérvárosokból érkező csoportok is színesítik a forgatagot.
Így

ÉRKEZNEK CSOPORTOK SZÉKELYKERESZTÚRRÓL, KÚLÁBÓL ÉS OROSZORSZÁGBÓL IS.

A felvonulás és a fesztivál egésze során közreműködnek majd

 • a Kalocsai Fúvószenekar,
 • a bogyiszlói tánccsoport zenekara, valamit
 • Pogrányi Miklós és zenekara.FÉL ÖTTŐL A SZABADTÉRI SZÍNPADON AZ EMLÍTETT NÉPMŰVÉSZETI CSOPORTOK ADNAK MŰSORT.

A csoportok bemutatóit követően,

ESTE TÁNCHÁZ VESZI KEZDETÉT A PLATÁN RENDEZVÉNYKÖZPONTBAN, AHOL POGRÁNYI MIKLÓS ÉS ZENEKARA HÚZZA MAJD A TALPALÁVALÓT.

A programot népművészeti bemutatók, és kézművesek vására, valamint a Szigeti Farmmal közös szervezésben termelői vásár egészíti ki.
A foktői Aero Club jóvoltából két légvár is várja majd a kicsiket, akik e szolgáltatást ezúttal ingyenesen vehetik igénybe.

Május 20., hétfő: Fúvószenekarok találkozója

Bár nem népművészet, de a pünkösdi programsort színesíti majd az a fúvószenekari találkozó, amelyet pünkösd hétfőn délután négy órai kezdettel immár kilencedik alkalommal fognak megtartani az érsekkerti szabadtéri színpadon, Kalocsa Város Önkormányzata, a KIKK és a Kalocsai Fúvószenekar közös programjaként.
A találkozón részt vesz

 • a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar,
 • a Pécsi Művészeti Symphonic Band, valamint
 • a Kalocsai Fúvószenekar


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK