2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megelőző feltárással folytatódik a középkori magyar település nyomainak kutatása Foktőn – Előkerült egy kemence, hamugödörrel

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 10., 14:50

A 2020. év végén, nem sokkal a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezőjének kihirdetése előtt, a kalocsai oldalon befejeződött az új átkelőhöz vezető út nyomvonalának régészeti próbafeltárása. A Foktő község közigazgatási területét érintő régészeti feltárás 2021. február 24-től az úgynevezett megelőző feltárással folytatódik, amelyről Patyi Eszter, a Kecskeméti Katona József Múzeum régész munkatársa a helyszínen tájékoztatta portálunkat.

Mint emlékezetes,Wilhelm Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum Régészeti Osztályának vezetője korábban arról számolt be: aKalocsa-Paks Duna-hídra vezető út nyomvonalán régészeti próbafeltárásokat végeztek, amelyek fejeződtek. Ezen munkálatok közben egy középkori magyar település nyomaira bukkantak. A teljes felületű feltárás a leendő út nyomvonalán, mintegy 7000 négyzetméternyi területen folytatódik majd.

Az osztályvezető rámutatott: a nagyberuházással érintett terület kisebb része található a Duna kalocsai oldalán, a paksi oldalon ettől jóval nagyobb, közel 150 ezer négyzetméternyi területet érintenek a feltárások. Wilhelm Gábor az ígérte, a Foktőnél fellelt középkori település teljes felületű feltárását követően, annak eredményről tájékoztatják majd portálunkat.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Nemrégiben azt tapasztaltuk, a kivitelezés előtti, úgynevezett teljes felületű megelőző feltárás február 24-én megkezdődött Foktő határában, és jelenleg is tart.

A helyszínen Patyi Eszter régész arról számolt be: a Kecskeméti Katona József Múzeum két régész munkatársa irányítása mellett, a gépi földmunka elvégzése után, kézi munkaerővel folytatódik a feltárás.

Amint azt tapasztaltuk, a foktői körforgalomtól pár száz méterre, Uszód irányába, az út jobb, illetve bal oldalán egy-egy depóhelyet alakítottak ki, oda hordják a nyomvonal felületéről földmunkagépekkel kitermelt földet.

Patyi Eszter az Uszód irányába tartó út mindkét oldalán végzett ásatásokról szólva elmondta:

Egy középkori település szélén vagyunk, jelenleg annak az árokrendszerét érinti a feltárás. Az egykori településeket egy árokrendszer vette körül, egyrészt a csapadékvíz elvezetése, másrészt az állattartás és telekhatárolás céljából. Nem tudjuk pontosan, hol volt maga a település, de az nem valószínű, hogy az út kijelölt nyomvonala alatt lett volna, inkább a jelenlegi területtől délnyugatabbra helyezkedhetett el” – mondta a régész.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ott tartózkodásunk idején, az eredeti talajszínt alatt mintegy50-60 centiméterre egy kemence, és annak hamugödre feltárása volt folyamatban, melynek során kerámiatöredékek is előkerültek.

Patyi Eszter kifejtette, az egész nyomvonalat megkutatták, de teljes felületű megelőző feltárást csak a jelen munkálatokkal érintett szakaszon végeznek, mert a kivitelezés mélységét tekintve szakmailag ezen szakasz feltárása indokolt. A szakember leszögezte, a megelőző feltárás befejezését követően régészeti szempontból gyakorlatilag indulhat a kivitelezés, régészeti megfigyelés mellett. Természetesen a régészeti munka eredményéről a nyilvánosságot is tájékoztatják majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei