2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egyházi fenntartású lesz a géderlaki Szent László Általános Iskola – Szeptembertől száz gyermek már a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség intézményében tanul

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 30., 15:00

Több iskola, óvoda után szeptember 1-jétől a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség immár 14. egyházi fenntartású intézményeként működik tovább a jelenleg még a Bajai Tankerületi Központhoz tartozó géderlaki Szent László Általános Iskola. A járás egyik legnagyobb létszámú, 100 tanulót befogadó, felső tagozatos osztályokkal is rendelkező általános iskolája a szülők kezdeményezésére, az önkormányzat egyetértésével, az érsekséggel folytatott sikeres tárgyalások eredményeként kerül egyházi fenntartásba.

Minderről Katona György, Géderlak polgármestere tájékoztatta portálunkat. A településvezető elmondta: az önálló iskolai lét feltételeit a vonatkozó jogszabály a beíratott gyermekek számához köti, amely a jelenlegi száz fő mellett ugyan adott, ám amennyiben néhány gyerek valamilyen okból elhagyná a község iskoláját, úgy a felső tagozatos osztályoknál lehetnének problémák.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ezt elsőként azok a szülők ismerték fel, akik a speciális nevelési igényű gyermekeiket a környező községekből, vagy éppen a városból járatják a géderlaki iskolába. Abba az intézménybe, ahol nagy hagyománya van és a szükséges humán erőforrással is rendelkeznek az ilyen jellegű oktató-nevelő munkához, a felzárkóztatáshoz.

Az indítvány először a község képviselő-testülete elé került, majd a grémium döntése után vették fel a kapcsolatot a Kalocsa-Kecskeméti Érsekséggel, ahol

DR. BÁBEL BALÁZS ÉRSEK ATYA KEDVEZŐEN FOGADTA A KEZDEMÉNYEZÉST.

Az előkészítő tárgyalások már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek. Ezek mára olyan stádiumba jutottak, hogy az érsek atyával közös aláírás stádiumában vannak.

Így immár kijelenthető, hogy

SZEPTEMBER 1-JÉTŐL A GÉDERLAKI SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA A KALOCSA-KECSKEMÉTI ÉRSEKSÉG FENNTARTÁSÁBAN, ÚJ NÉVeN, SZENT LÁSZLÓ KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLAKÉNT MŰKÖDIK –

mondta a polgármester.

Kérdésünkre hozzátette: szemben a Tankerületi Központokhoz tartozó intézményekkel, az egyházi fenntartásúaknál nincs az önálló iskola feltételeként szabott létszámkorlát. Továbbá az is kedvező, hogy az egyházi fenntartású intézmények magasabb állami normatívában részesülnek.

Katona György hangsúlyozta: a napokon belül aláírandó szerződésben Géderlak Község Önkormányzata vállalta, hogy mindenben segíti az egyházi fenntartású iskolát. Például a sportcsarnokot a mindennapi testnevelési órák megtartásához rendelkezésre bocsátja. Ám az iskolaépületek, a hozzájuk tartozó ingatlanok, területek az önkormányzat tulajdonában maradnak.

Ez azt is jelenti, hogy például a parkgondozási és egyéb feladatokat az önkormányzat elvégzi, továbbá mindenben együttműködik a színvonalas oktatás feltételeinek megtartása és továbbfejlesztése érdekében.


Forrás: Zsiga Ferenc

Mint elhangzott, az önkormányzat a közműveket nem íratja át az egyház nevére, hanem azokat majd havonta, a hozzájárulási rész levonása után számlázza ki az Érsekségnek.

A polgármester szerint a szülők részéről érkezett kezdeményezés elsősorban azoktól a családoktól származik, akiknek háztartásában több gyermek nevelkedik, és azok egy része egyházi fenntartású intézményben tanul. Ez utóbbiak esetében pedig kedvezőek a szülői tapasztalatok.

Katona György elmondta: Az Érsekség nagy rutinnal rendelkezik a géderlakihoz hasonló intézmények fenntartásában, amit a szerződési feltételek rögzítésénél is megtapasztaltak.

A jóhiszemű hozzáállás, rugalmasság azt vetíti előre, hogy a változásnak a géderlaki iskolába járó gyerekek lesznek a legnagyobb haszonélvezői.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei