2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A hajósi kegytemplom a testi-lelki egészséget, megújulást is szolgálja

Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 28., 16:00

A magyar vonatkozású 102 katolikus kegyhely közül az egyik Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai Főegyházmegyéhez tartozó Hajóson található. A Szent Imre kegytemplom évszázadok óta vonzza a testi-lelki gyógyulásra váró embereket, zarándokokat, immár a hajósi barokk kastélyt, a Pincefalut, a Cabernet Látogatóközpontot felkereső turistákat.

A templom fő ékessége a feltehetően Michael Erhart ulmi mester műhelyéből származó késő gótikus Szűz Mária kegyszobor. Az óhazában nagy tisztelettel övezett szobor az utolsó betelepültekkel, elsősorban Anna Maria Hall asszonnyal érkezett, " kísérve" népét az új hazába. 
Az imameghallgatások és csodás gyógyulások eredményezték az 1749 -es, majd az 1752 -es egyházi kivizsgálást. Klobusiczky Ferenc kalocsai érsek látva a hiteles kegyelmi történéseket 1752 -ben új, rokokó stílusú főoltárral ajándékozta meg Hajós templomát, és elhelyezte rajta - tisztelete jeléül- Szűz Mária kegyszobrát a gyermek Jézussal. 1794 -ben gróf Kolonics László érsek kezdeményezésére VI. Pius pápa kegyhellyé nyilvánította a templomot- áll a hajosplebania.hu oldalon. 

A templom és környezete egyházművészeti, művészettörténeti szempontból is kiemelkedő: a XVIII. századi, majd bővített kegytemplom dúsan aranyozott főoltárán áll a középkori eredetű, fából faragott, festett kegyszobor. 

A templom melletti egyemeletes plébániaház a XVIII. század végén épült copfstílusban; rajta az érseki címer. Kissé távolabb látjuk a XVIII. század közepén épült érseki kastélyt. A templom a belső tér kiváló akusztikája miatt alkalmas egyházzenei koncertek rendezésére, valamint a templom műemlék Angster orgonájának művészi megszólaltatására.

A közösségi médiában tett számos bejegyzés szerint a kegytemplom, mint szakrális tér a hit kifejezése, a lelki élet mellett valós élmények, változások közvetítője is. A zarándokútra vállalkozók nem csak testileg – lelkileg lesznek fittebbek, de az út, az azon résztvevők között rendszerint szoros barátságok szövődnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés