2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A hajósi kegytemplom a testi-lelki egészséget, megújulást is szolgálja

Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 28., 16:00

A magyar vonatkozású 102 katolikus kegyhely közül az egyik Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai Főegyházmegyéhez tartozó Hajóson található. A Szent Imre kegytemplom évszázadok óta vonzza a testi-lelki gyógyulásra váró embereket, zarándokokat, immár a hajósi barokk kastélyt, a Pincefalut, a Cabernet Látogatóközpontot felkereső turistákat.

A templom fő ékessége a feltehetően Michael Erhart ulmi mester műhelyéből származó késő gótikus Szűz Mária kegyszobor. Az óhazában nagy tisztelettel övezett szobor az utolsó betelepültekkel, elsősorban Anna Maria Hall asszonnyal érkezett, " kísérve" népét az új hazába. 
Az imameghallgatások és csodás gyógyulások eredményezték az 1749 -es, majd az 1752 -es egyházi kivizsgálást. Klobusiczky Ferenc kalocsai érsek látva a hiteles kegyelmi történéseket 1752 -ben új, rokokó stílusú főoltárral ajándékozta meg Hajós templomát, és elhelyezte rajta - tisztelete jeléül- Szűz Mária kegyszobrát a gyermek Jézussal. 1794 -ben gróf Kolonics László érsek kezdeményezésére VI. Pius pápa kegyhellyé nyilvánította a templomot- áll a hajosplebania.hu oldalon. 

A templom és környezete egyházművészeti, művészettörténeti szempontból is kiemelkedő: a XVIII. századi, majd bővített kegytemplom dúsan aranyozott főoltárán áll a középkori eredetű, fából faragott, festett kegyszobor. 

A templom melletti egyemeletes plébániaház a XVIII. század végén épült copfstílusban; rajta az érseki címer. Kissé távolabb látjuk a XVIII. század közepén épült érseki kastélyt. A templom a belső tér kiváló akusztikája miatt alkalmas egyházzenei koncertek rendezésére, valamint a templom műemlék Angster orgonájának művészi megszólaltatására.

A közösségi médiában tett számos bejegyzés szerint a kegytemplom, mint szakrális tér a hit kifejezése, a lelki élet mellett valós élmények, változások közvetítője is. A zarándokútra vállalkozók nem csak testileg – lelkileg lesznek fittebbek, de az út, az azon résztvevők között rendszerint szoros barátságok szövődnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK