2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A kitelepítés hajósi áldozatainak tiszteletére avattak emlékművet Hajós központjában

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 20., 09:20

Hajóson, a Köztársaság téren július 16-án a kitelepítés hajósi áldozatainak emlékére készített nagyméretű alkotást Dr. Gerner Zsuzsanna tiszteletbeli német konzul, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, kormánybiztos, Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, Bánvölgyi László szobrászművész, az emlékmű megalkotója, Dr. Schindler József, a Hajósi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Kosik Sándor plébános leplezte le. Az emlékmű megvalósítása széles körű összefogás eredménye, melynek ötlete évekkel ezelőtt a Hajósi Német Nemzetiségi Önkormányzattól érkezett. Az önkormányzat tagjai komoly szerepet vállaltak abban, hogy az alkotás hat vitorlájának oldalaira a kitelepítésben érintett hajósiak neve rákerüljön.

Mint korábban beszámoltunk róla, aJövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 13 millió, a helyi vállalkozók és magánszemélyek több millió forinttal támogatták, hogy az emlékmű angyali szárnyai és vitorlái Hajós szívében méltó emléket állítsanak a kitelepítetteknek.

Megbélyegzés, kitaszítottság, kisemmizés várt azokra a magyar honfitársainkra a II. Világháborút követően, akik magukat svábnak, német ajkúnak vallották. Hiába a sokévnyi nemzetépítés, az összefonódott kultúránk, a kollektív bűnösség kikiáltása Őket sem kímélte. Megszenvedték ezt Ők is, a felvidéki magyarok is, a széttépett családok, a barátságok. Az elrablott örökség, az elszenvedett veszteség leírhatatlan volt. A kitelepített svábok emlékére avatunk ma emlékművet Hajóson. A fájdalom, az emlékek tovább élnek a szívünkben. Nem hagyhatjuk, nem engedhetjük, hogy ez újra bekövetkezzen, bárhol és bárkivel megtörténjen. Legyen végre béke a világon, és ha valamiért küzdenünk kell, az a szeretet kiteljesedése!”hangsúlyozta egyebek mellett ünnepi beszédében Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, aki azt is megosztotta a több száz főnyi emlékezővel, hogy maga is magyar, székely és német felmenőkkel rendelkezik. Mint mondta, ezért is hallgatta megrendülten Dr. Gerner Zsuzsanna történeti visszatekintését, amelyből kiviláglik: a hajósiak már 1944-től bujkálni kényszerültek, és egészen 1954-ig így élték a mindennapjaikat. Az egykor öt és fél ezres sváb közösség létszáma a kitelepítés következtében kevesebb mint a felére csökkent. Hajós város máig nem nyerte vissza eredeti méretét, lakossága 3300 fő körüli.

Ha hisszük, hogy van egy teremtőnk, egy dolgot tehetünk, főleg, ha nem akarunk fegyvert ragadni: kérjük, hogy mentsen meg bennünket - önmagunktól. Különben elkezdődik újra az őrület."– mondta a képviselő, aki a továbbiakban külön is megköszönte Dr. Gerner Zsuzsanna tiszteletbeli német konzul emlékező szavait és Dr. Shindler Józsefnek, a Hajósi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, hogy pár évvel ezelőtt megálmodták az emlékművet, és mint elhangzott: Bánvölgyi László szobrászművész ismét egy csodás és méltó emlékművet alkotott.

Dr.Gerner Zsuzsanna, a Németországi Szövetségi Köztársaság pécsi tiszteletbeli konzulja magyar és német nyelven elmondott, nagy ívű beszédben felidézte a hajósiakat ért atrocitásokat. A konzul személyes élményeit megosztva szólt arról is, hogy ő olyan magyarországi németként érkezett, aki a második világháborút átélt felmenők történetein nőtt fel, ebből adódóan benne is tovább él a generációk őrizte emlékezet.

A II. világháborút követő trauma Hajóst sem kerülte el. 1944. karácsonyán málenkij robotra vittek el férfiakat és nőket, majd 1945. májusában a kalocsai tolonctáborba deportáltak egész családokat, összesen 450 főt. A Belügyminisztérium az ország egész területén 22 gyűjtő és internáló tábor felállítását javasolta a németek kitelepítését előkészítendő, ezek egyikét Hajóson.– emlékezett vissza ünnepi beszédében Dr. Gerner Zsuzsanna tiszteletbeli pécsi német konzul, hozzátéve:

Az emlékezetet a tudomány még ma is az egyén vonatkozásában értelmezi. Az emlékezés kultúrája kapcsán ezzel szemben az a kérdés, hogy mit nem szabad egy közösségnek elfelejtenie; mit és milyen formában kell megőriznie a múltból, ami a jövő szempontjából is meghatározó. Éberen kell ügyelnünk arra, hogy a kisebbségek etnikai alapon történő üldözése, deportálása és elnyomása elítélendő, az emberi jogokat sértő tettnek minősül”– mondta a főkonzul.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Bács-Kiskun / Facebook


Estók Mihályné Szalczer Erzsébet,
Hajós város polgármestere beszédében szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy az emlékművet éppen a város újra betelepítésének 300. emlékévében sikerült felavatni. A szobrász úgy tervezte meg a jelképes vasúti sín melletti, vitorla alakú kövön megjelenített, német népviseletbe öltözött alakokat, valamint az alkotás centrumában elhelyezkedő angyalszárnyakat reprezentáló oszlopokat, hogy azok élére felvéshessék a kitelepítettek névsorát.
A polgármester végezetül köszönetet mondott az emlékmű megvalósítását támogató JETA-nak, illetve mindazoknak a vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik az alkotás kivitelezését támogatták. Mint elhangzott, egy külön emléktábla állításával az ő nevüket is megőrzik az utókornak.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Bács-Kiskun / Facebook


A szobor leleplezését követően a megjelentek közül nagyon sokan a saját családjuk, rokonságuk nevét megkeresték az alkotáson, majd emléküknek virággal, főhajtással adóztak.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Bács-Kiskun / Facebook


Mint a visszaemlékező szavakból kiderült: 1946. január 19-én indult az első vonat Budaörs 280 német lakójával Németországba, majd Budapest és környéke falvai német nemzetiségű és német ajkú lakóinak deportáltatásával folytatódott, ezzel elindítva a németek kitelepítésének első hullámát. A németek kitelepítése Magyarországon 1948. június 15-én ért véget. Becslések szerint 130-150 ezer ember került az amerikai, hozzávetőlegesen 50 ezer ember a szovjet megszállási övezetbe. A korábban már elmenekült németekkel így 220-250 ezren kerültek a háború során szinte teljesen elpusztult Németországba. A Szovjetunióba mintegy 70 ezer svábot deportáltak, akik nagy része már soha nem térhetett vissza a munkatáborokból.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés