2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Borturisztikai és Látogató Központ projektindító ünnepség Hajóson

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 03., 12:18

A hajósi pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházásának, a volt Cabernet fogadó Borturisztikai és Látogatóközponttá fejlesztésének projektindító ünnepséget tartották március 1-jén. Az eseményen Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét és Bányai Gábort, a választókörzet országgyűlési képviselőjét, a város díszpolgárát Estók Mihályné, Hajós város polgármestere a felújításra váró épületegyüttes előtt köszöntötte.

A településvezető a projekt előzményeiről szólva emlékeztetett: az egykori Cabernet fogadó 2013-ban, egy szerencsés vétellel a Hosszúhegyi Állami Gazdaság felszámolójától került az önkormányzat tulajdonába.

A befektetés megtérül, mert Hajósnak a hozzá tartozó pincefaluban mindeddig nem volt olyan épülete, amely kifejezhette volna a város elkötelezettségét az európai hírű, utcákba rendeződő pincerendszer és a hozzá tartozó szőlőültetvények iránt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kezdetektől az volt az elképzelés: ha a volt Cabernet fogadót sikerül felújítani, azt a turizmus szolgálatába állítják. A szándék megvalósításához a megyei önkormányzat Településfejlesztési Operatív Programja (TOP) pályázatán elnyert 180 millió forint adja meg a lehetőséget – fejtette ki a polgármester.

Estók Mihályné köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak, személy szerint Rideg Lászlónak, a közgyűlés elnökének, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársainak, amiért sokat segítettek, hogy a pályázat eredményes legyen, valamint szakmai segítséget nyújtanak a projekt megvalósításához.

Mint elhangzott: a beruházás az önkormányzat tulajdonában lévő HajósSzolg Kft. munkálataival kezdődött. A közbeszerzési eljárás keretében helyi kivitelezővel, a DONEKO Kft-vel sikerült szerződést kötni. Ezzel a lakosság részéről is nagyobb az a kontroll, amely az épület felújításának végéig tarthat – fejtette ki Estók Mihályné.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester szerint a most rendelkezésre álló összeg arra ad lehetőséget, hogy az épület fölszinti részét felújítsák. Ebben a térben a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék kialakításának több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

A turisztikai központ a régi és az új pincefaluról éppúgy képet ad majd, mint az azt létrehozó egykori és mai hajósi emberekről, borászati cégekről.

A KIÁLLÍTÓTÉRBEN A HAJÓS-BAJA BORVIDÉK BORAI MELLETT A TÉRSÉG TURISZTIKAI VONZEREJÉT KÉPEZŐ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG ÉS A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK IS LÁTHATÓAK LESZNEK

– mondta a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke két téma köré építette fel mondanivalóját.
Egyfelől emlékeztetett arra, hogy Bács-Kiskun Megye 63 milliárd forint TOP-os kerettel rendelkezik. Az országban egyedülálló módon Bács-Kiskunban sikerült megvalósítani, hogy a megye mind a 118 településén fejlesztés történik. Mindez azt jelenti, hogy

VAN OLYAN VÁROS, KÖZSÉG, AHOL KETTŐ, HÁROM, VAGY TÖBB FEJLESZTÉS VALÓSUL MEG, DE EGYETLEN TELEPÜLÉS NEM MARAD KI!

A fejlesztések között is vannak kiemelt célok. Így került egyértelműen előtérbe a hajósi pincefalu, a volt Cabernet fogadó turisztikai célú fejlesztése. Rideg László rámutatott: ugyan a megvalósításhoz első lépcsőben 180 millió forint áll rendelkezésre, de elképzelhető, hogy az év végén várható új pályázati kiírások lehetőséget adnak a polgármester által említett további célok megvalósításához.

A közgyűlés elnöke rámutatott:

HAJÓS VÁROSNAK A MEGYEI TOP-OS KERETBŐL 800 MILLIÓ (!) FORINT JUTOTT. EBBE BELETARTOZIK A VÁROS ÉS A PINCEFALU KÖZÖTTI, ERŐSEN LEROMLOTT ÁLLAPOTBAN LÉVŐ ÚT ÉS A DUNA-VÖLGYI FŐCSATORNA HÍDJÁNAK REKONSTRUKCIÓJA IS.

Ennél a fejlesztésnél az átadás várható határideje május vége. Rideg László azzal zárta mondanivalóját: Bányai Gábor országgyűlési képviselő további támogatását kéri ahhoz, hogy a hajósi látogatóközpont és turizmusfejlesztés további forrásokhoz jusson.

Bányai Gábor köszöntő beszédében kifejtette: a volt Cabernet fogadó felújítása csak egy apró lépés abban a komplex fejlesztési csomagban, amely a turizmus fejlesztése mellett a szőlősgazdák, borászatok támogatását is magába foglalja. Az országgyűlési képviselő szerint

A HAJÓS-BAJA BORVIDÉK SZÍVÉBEN, A HAJÓSI PINCEFALUBAN, AMELY A LEGJOBB BOROKAT ADJA, A TURIZMUS FEJLESZTÉSE MELLETT MEG KELL ÚJÍTANI A SZŐLŐTERMESZTÉST ÉS A BORÁSZATOKAT IS.

A borvidék és pincefalu olyan kincse Bács-Kiskun megyének és a hajósi embereknek, ami a fiataloknak jövőképet, munkalehetőséget adhat, hogy legyen miért itt maradni, legyen miért hazajönni. Az országgyűlési képviselő azzal zárta mondanivalóját: biztos abban, a projekt megvalósítása sikeres lesz, és annak a város mellett az egész térség hasznát látja majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK