2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Borturisztikai és Látogató Központ projektindító ünnepség Hajóson

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 03., 12:18

A hajósi pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházásának, a volt Cabernet fogadó Borturisztikai és Látogatóközponttá fejlesztésének projektindító ünnepséget tartották március 1-jén. Az eseményen Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét és Bányai Gábort, a választókörzet országgyűlési képviselőjét, a város díszpolgárát Estók Mihályné, Hajós város polgármestere a felújításra váró épületegyüttes előtt köszöntötte.

A településvezető a projekt előzményeiről szólva emlékeztetett: az egykori Cabernet fogadó 2013-ban, egy szerencsés vétellel a Hosszúhegyi Állami Gazdaság felszámolójától került az önkormányzat tulajdonába.

A befektetés megtérül, mert Hajósnak a hozzá tartozó pincefaluban mindeddig nem volt olyan épülete, amely kifejezhette volna a város elkötelezettségét az európai hírű, utcákba rendeződő pincerendszer és a hozzá tartozó szőlőültetvények iránt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kezdetektől az volt az elképzelés: ha a volt Cabernet fogadót sikerül felújítani, azt a turizmus szolgálatába állítják. A szándék megvalósításához a megyei önkormányzat Településfejlesztési Operatív Programja (TOP) pályázatán elnyert 180 millió forint adja meg a lehetőséget – fejtette ki a polgármester.

Estók Mihályné köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak, személy szerint Rideg Lászlónak, a közgyűlés elnökének, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársainak, amiért sokat segítettek, hogy a pályázat eredményes legyen, valamint szakmai segítséget nyújtanak a projekt megvalósításához.

Mint elhangzott: a beruházás az önkormányzat tulajdonában lévő HajósSzolg Kft. munkálataival kezdődött. A közbeszerzési eljárás keretében helyi kivitelezővel, a DONEKO Kft-vel sikerült szerződést kötni. Ezzel a lakosság részéről is nagyobb az a kontroll, amely az épület felújításának végéig tarthat – fejtette ki Estók Mihályné.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester szerint a most rendelkezésre álló összeg arra ad lehetőséget, hogy az épület fölszinti részét felújítsák. Ebben a térben a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék kialakításának több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

A turisztikai központ a régi és az új pincefaluról éppúgy képet ad majd, mint az azt létrehozó egykori és mai hajósi emberekről, borászati cégekről.

A KIÁLLÍTÓTÉRBEN A HAJÓS-BAJA BORVIDÉK BORAI MELLETT A TÉRSÉG TURISZTIKAI VONZEREJÉT KÉPEZŐ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG ÉS A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK IS LÁTHATÓAK LESZNEK

– mondta a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke két téma köré építette fel mondanivalóját.
Egyfelől emlékeztetett arra, hogy Bács-Kiskun Megye 63 milliárd forint TOP-os kerettel rendelkezik. Az országban egyedülálló módon Bács-Kiskunban sikerült megvalósítani, hogy a megye mind a 118 településén fejlesztés történik. Mindez azt jelenti, hogy

VAN OLYAN VÁROS, KÖZSÉG, AHOL KETTŐ, HÁROM, VAGY TÖBB FEJLESZTÉS VALÓSUL MEG, DE EGYETLEN TELEPÜLÉS NEM MARAD KI!

A fejlesztések között is vannak kiemelt célok. Így került egyértelműen előtérbe a hajósi pincefalu, a volt Cabernet fogadó turisztikai célú fejlesztése. Rideg László rámutatott: ugyan a megvalósításhoz első lépcsőben 180 millió forint áll rendelkezésre, de elképzelhető, hogy az év végén várható új pályázati kiírások lehetőséget adnak a polgármester által említett további célok megvalósításához.

A közgyűlés elnöke rámutatott:

HAJÓS VÁROSNAK A MEGYEI TOP-OS KERETBŐL 800 MILLIÓ (!) FORINT JUTOTT. EBBE BELETARTOZIK A VÁROS ÉS A PINCEFALU KÖZÖTTI, ERŐSEN LEROMLOTT ÁLLAPOTBAN LÉVŐ ÚT ÉS A DUNA-VÖLGYI FŐCSATORNA HÍDJÁNAK REKONSTRUKCIÓJA IS.

Ennél a fejlesztésnél az átadás várható határideje május vége. Rideg László azzal zárta mondanivalóját: Bányai Gábor országgyűlési képviselő további támogatását kéri ahhoz, hogy a hajósi látogatóközpont és turizmusfejlesztés további forrásokhoz jusson.

Bányai Gábor köszöntő beszédében kifejtette: a volt Cabernet fogadó felújítása csak egy apró lépés abban a komplex fejlesztési csomagban, amely a turizmus fejlesztése mellett a szőlősgazdák, borászatok támogatását is magába foglalja. Az országgyűlési képviselő szerint

A HAJÓS-BAJA BORVIDÉK SZÍVÉBEN, A HAJÓSI PINCEFALUBAN, AMELY A LEGJOBB BOROKAT ADJA, A TURIZMUS FEJLESZTÉSE MELLETT MEG KELL ÚJÍTANI A SZŐLŐTERMESZTÉST ÉS A BORÁSZATOKAT IS.

A borvidék és pincefalu olyan kincse Bács-Kiskun megyének és a hajósi embereknek, ami a fiataloknak jövőképet, munkalehetőséget adhat, hogy legyen miért itt maradni, legyen miért hazajönni. Az országgyűlési képviselő azzal zárta mondanivalóját: biztos abban, a projekt megvalósítása sikeres lesz, és annak a város mellett az egész térség hasznát látja majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK