2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Halálos fejlövés végzett a Hajós Felsővágási Vadaskert hajtójával – a 12 vadászból, 30 segítőből egy soha nem tér haza

Zsiga Ferenc  |  2018. 02. 13., 20:36

A Hajós Felsővágási Vadaskertben február 11-én, vasárnap délelőtt vaddisznóvadászat közben fordult a veszélyes szenvedély és sport végzetes tragédiába. Az ország különböző településeiről érkezett 12 vadász a Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. szervezésében, a Hajósi Erdészet területén, a vaddisznók részére kialakított, kerítéssel körbe vett Felsővágási Vadaskertben, tehát állami erdőben a szokásos eligazítást, felállítást követően kezdte meg a vadászatot. A hajtók között vadászvizsga előtt álló vadász-jelöltek éppúgy voltak, mint a részvénytársaság alkalmazásában álló, Érsekcsanád Veránka-szigeten élő K. László. A 48 éves férfi hétköznapokon erdőmunkásként szolgálta az erdészetet. Az erdőben és vadhajtásban egyaránt jártas, mintegy 170 centiméter magas férfi a hajtók legszélén haladt, amikor a gyanú szerint a szegedi T. László eddig tisztázatlan körülmények között a golyós fegyveréből leadott lövéssel a fején eltalálta és azonnal meghalt.

A rendőrség szűkszavú közleményét már közre adtuk, ám hogy további részleteket tudjunk meg a nem mindennapi ügyről, a vadászatot szervező, bajai székhelyű Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. illetékes osztályvezetőjét is megkerestük.

A lövés halálos volt, a 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.
bővebben ...

Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató azt a tájékoztatást adta: egyes ügyekben a vezérigazgató kijelölése alapján valóban ő tartja a kapcsolatot a sajtóval, de a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatban lévő vizsgálata miatt a rendőrségi közleményben foglaltakon túl információt nem adhat.

Az osztályvezető az általunk előadott tényeket, adatokat nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Ahogy azt már olvasóink megszokhatták, tényfeltáró, oknyomozói munkába kezdtünk, hogy az ügyben megszerzett, több oldalról ellenőrzött információinkat portálunkon a szélesebb nyilvánossággal is megosszuk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Két órán át tartott a pánik Hajóson

A városban ma délelőtt járva megtudtuk: a hajósiak közül szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a halálos balesettel járó vadászatot nem a helyi Hajósi Vadásztársaság, hanem ahogy ott mondják, „Gemenc” szervezte. Az összesen hét erdészettel, közte a Hajóson 10 ezer 408 hektár erdővel és vadasparkkal rendelkező Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. szinte fogalom a hajósiak egy része körében. Mint elhangzott, a vadászatot szervező részvénytársaság a vadászok szállásfoglalásával, étkeztetésükkel télen-nyáron komoly bevételhez juttatja a város több vállalkozását. Hajtóként is gyakran foglalkoztatnak hajósiakat, akik a 8-10 órás vadászat végén legkevesebb 6 ezer forintot kapnak. Akik rutinosabbak, vagy vadászvizsga előtt állnak, azok akár a 12 ezer forintot is megkereshetik egy nap.

Nem volt ez másként vasárnap sem, a hajtók mintegy fele Hajósról érkezett a vadasparkhoz. A pánik akkor ütötte fel a fejét, amikor úgy fél 10 körül futótűzként terjedt a városban, hogy az egyik hajtót halálos lövés érte. Aki csak hallotta, azonnal hívta a rokonát, ismerősét. Mobil térerő probléma nem lehetett, hiszen a vadaspark a Pincefalu szélétől mintegy 2,5 kilométerre, a Jánoshalma felé vezető út mellett van. Ám volt olyan hajtó, akinek lemerült a telefonja. Ő csak bő két óra múlva adott életjelt és mondta el, mi is történt valójában. Ezekből a beszámolókból Hajóson többen össze tudják rakni az eseményeket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A közvélemény a vadászatot vezető felelősségét is firtatja

Egybehangzó állítások szerint a vadasparkban évek óta jól bevált, meghatározott koreográfia szerint zajló vadászatot ezúttal nem helyi szakemberek, hanem a „gemenci főnök” irányította. A helyi vadászmesterek közül az egyik különösen tudta volna, hogyan nem szabad felállítani a vadászokat és a hajtókat, ugyanis a hajósi erdőben közeli hozzátartozóját veszítette el egy hasonlóan tragikus végkimenetelű vadászbalesetben.

Mint elhangzott, a 12 vadászból két csoportot szerveztek. A 6-6- puskás egy nyiladéknál egymástól távolabb helyezkedett el, de az egyébként szabályos, a hajtókkal párhozamos, velük semmiképpen nem szöget bezáró lővonal a felállításnak köszönhetően egyes vélemények szerint úgy alakult, hogy a hajtók közül a legszélső már lővonalgyanús helyen tartózkodott. A rutinosabb, képzettek hajtók közül többen felismerték a veszélyt, ezért a baj elkerülése érdekében kicsit lemaradva, a kockázatos szélek helyett középre húzódtak. Ha a vizsgálat szerint is igazuk volt, akkor nem feltétlenül a vak véletlenen múlt a hajtók legszélén elhelyezkedő K. László halála. Erre mondják: vizsgálótiszt legyen a javából, aki majd azt rekonstruálja és bizonyítja.

A „gellert kapott a lövedék” csak egyfajta népmesei fordulat?

A portálunknak megszólaló egyik résztvevő szerint az állítás, miszerint a hajtót úgy érte halálos lövés, hogy a lövedék valamin gellert kapott, csak egyfajta utólagos magyarázkodás, népmesei fordulat. Ugyan hogy és min tud a lövedék egy homokos talajú erdőben, tél lévén aljnövényzet nélkül, fás területen úgy gellert kapni, hogy az egy 170 centiméter magas embert éppen fejen találjon? – tette fel a kérdést emberünk, válaszra nem várva.

Majd azzal folytatta: ha vaddisznóra lőnek, nyilvánvalóan lefelé céloznak, nem 170 centiméter magasságba. Informátorunk arról nem kívánt nyilatkozni, hogy az MTV híradója szerint a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vont T. Zsolt vagy mások a vadászat előtt fogyasztottak-e szeszesitalt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Azt viszont elmondta, ha hajósi szakembere szerveznek ilyen vadászatot, kínosan ügyelnek arra, hogy ilyen ne forduljon elő. Ugyanakkor más vadásztársaságok háza tájáról azt hallani, hogy olyan embereket is kivisznek vadászni, akiket „hátulról kell megtámasztani, hogy megálljanak a saját lábukon.”

Erre mondta: sajnos manapság több a puskás ember, mint a vadász. Akinek van erre a célra legalább kétmillió forintja, abból könnyen puskás ember lehet, de vadász csak akkor, ha etikus, fegyelmezett és elhivatott a természet iránt, ugyanis a vadászat nem az öldöklésről szól. A természet, a vadászat iránt elkötelezett, köztiszteletben álló hajósi polgár szerint a Felsővágási Vadasparkban folyó vadászat megítélése annak ellenére felemás a városban, hogy az bevételt jelent a helyi vállalkozásoknak. A legmarkánsabb vélemények szerint egy vadasparkban, tenyésztett vaddisznókra úgy lőni, hogy a vadat elém terelik, az nem vadászat, hanem „gyilkolászás.” Ilyet az ő szemében nem vadászok, csak puskás emberek csinálnak. A vadnak semmi esélye nincs, hiszen a kerítés egyben a menekülés korlátja.

A vadászok eligazításának helyszíne
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vadász azt sem rejtette véka alá: Hajós négy-öt évente egy-egy halálos vadászbalesetével kerül az országos híradások sodrába. Ez vagy azért lehet, mert sok a vadász, intenzív a vadásztatás, ezért nagyobb az esély a balesetre, vagy mert ezt valamiféle rendszerhiba generálja. Mindkettőt odafigyeléssel, a vadászati rendszabályok még fokozottabb betartásával és betartatásával lehet csökkenteni. Teljesen megszűntetni még ekkor sem, mert a fegyverviselés és használat veszélyes műfaj…

Nincs fekete zászló a vadászházon

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hol történt a halálos vadászbaleset, hol igazították el a vadászatra érkező vadászokat. Kicsit meglepődtünk, amikor a Zrt. tulajdonában lévő hajósi vadászházon, vagy az eligazítás helyén annak ellenére nem láttunk fekete zászlót, hogy az elhunyt az ő munkatársuk volt, nap mint nap velük dolgozott.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ez a munka még akkor is az életébe került, ha esetleg nem emberi mulasztás, csak a véletlenek szerencsétlen összjátéka vezetett a tragédiához. Sajnos közleményt sem olvastunk arról, hogy a Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. gyászolja szerencsétlenül járt munkatársát és együtt érez a családjával.

Isten nyugosztalja K. Lászlót, az erdőt járó, szerető kétkezi munkást, és ha már így történt, halála ne legyen hiábavaló!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet.
További akciós 
termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>
2018. 02. 21., 11:47
A következő napok zimankói miatt fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élő embertársainkra. Ha pedig baj van, hívjunk segítséget Még >>>
2018. 02. 20., 17:31
A hipermarket biztonsági őre futott el az ívekkel az Index cikke szerint. Később visszakapták az íveket, darabja tízezer forint lett volna, ha elvész. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.
Lengyelország védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy indul a lengyel pilóták képzése az M-346 Master (lengyel megnevezéssel "Bielik") kiképző repülőgépeken, a lengyel oktatópilóták már teljesítették első repüléseiket az új típuson.
Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.