2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megújul a német nemzetiségi tájház Hajóson – Kemencét is építenek az udvarban

Megújul a német nemzetiségi tájház Hajóson – Kemencét is építenek az udvarban
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 30., 17:02

Hajós Város Önkormányzata kétmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Program múzeumfejlesztési pályázatán. Az összeget a II. világháború előtti sváb építészetet, életformát megjelenítő, autentikus formában megőrzött, egykori bútorokkal, használati tárgyakkal berendezett német nemzetiségi tájház felújítására fordítják.

A pályázatról szólva Estók Mihályné Salczer Erzsébet polgármester elmondta: a régi svábháznak különösen a külső homlokzata igényel folyamatos felújítást, ugyanis azt hagyományos formában kell megőrizni. Ennek része, hogy mivel a ház külső homlokzata és verandája meszelt fal, az a korszerű festékek helyett csak mészfestést kaphat. Követelmény azt is, hogy a falfelület javításánál is kizárólag hagyományos, egykori építőanyagok használhatók.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint a polgármester hangsúlyozta, a forrásból egy a svábház udvarán téglából építendő kemence elkészítésére is futja.
Amint a koronavírus-járvány engedi, a tájházba szervezett rendezvények közönségét frissen sütött kenyérrel és kenyérlángossal fogadják majd.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés