2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Új kiállítás nyílt a hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban – Tablókon a Hosszúhegyi Állami Gazdaság története

Új kiállítás nyílt a hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban – Tablókon a Hosszúhegyi Állami Gazdaság története
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 17., 13:14

Év végéig látható, egyfajta időutazásra invitáló kiállítás nyílt Hajós-Pincefaluban, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban, ahol a rendszerváltozás előtti időszak egyik leghíresebb Bács-Kiskun megyei mezőgazdasági üzemének, a Hosszúhegyi Állami Gazdaságnak a történetét, annak legeredményesebb időszakát mutatják be. A kiállítás tárgyi eszközeit, relikviáit és fotóit az Állami Gazdaság egykori munkatársai, azok utódai bocsátották rendelkezésre, hogy az egyes darabok tárlókban, tablókon elrendezve a nagyközönség számára is elérhetővé váljanak. A különösen a mai 60-70 éves korosztályban nosztalgikus érzéseket keltő kiállítást március 14-én, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban nyitották meg, ahol már csak azért is illett helyet adni a tárlatnak, mert a Látogatóközpontot a Hosszúhegyi Állami Gazdaság egykor híres, sokak számára emlékezetes Cabernet Fogadójából alakították ki, és maga a Látogatóközpont sem szakított a Cabernet névvel.

A kiállítást március 14-én, 14 órakor a bemutatott anyag összegyűjtésében, összeállításában oroszlánrészt vállaló Gonda János érsekhalmai lakos nyitotta meg. A Hosszúhegyi Állami Gazdaság volt munkatársa tárgyilagos előadásmódja ellenére, talán akaratlanul is rámutatott arra a máig sajnálatos tényre: a rendszerváltozás a mezőgazdaságban és a kapcsolódó üzletágakban jelentős visszaesést hozott, a most idealizált nagyüzemi méretek akkor adottak voltak, és a technikai, technológiai háttér is a kor színvonalán állt. Egyes történészek adatokkal alátámasztva találják elhibázottnak, hogy ezek a nagyüzemek az elhamarkodott privatizáció következtében nem maradtak egy kézben, holott még a tengeren túlról is érkeztek szakmai delegációk, hogy ellessék, a magyarok állami gazdaságai mitől olyan eredményesek.

Ám ez természetesen semmit nem von le az izgalmas kiállítás, a családi legendáriumokban őrzött információk értékéből. És hogy mindez mitől izgalmas? Mert a hajósiak és a környékbeliek számos hozzátartozójukra, ismerősükre, az akkori kor emblematikus személyiségére ráismerhetnek, igaz, úgy 30-50 évvel fiatalabb „kivitelben.”

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Na’ és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Cabernet Fogadó, az egykor nagynevű vendéglátóhely éppen a mondottaktól lett a rendszerváltozás és az azt követő évek emblematikus megjelenítője. Egyfajta nosztalgikus lenyomat, hiszen a nagyüzemi szőlőtermesztéséről és bortermeléséről ismert néhai Hosszúhegyi Állami Gazdaság építette, majd fogadóként, vendégházként üzemeltette. A konyhájáról is híres étterem és a pince évtizedeken át számtalan nagy rendezvénynek, neves eseménynek adott helyet.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

 

Az épület és annak rusztikus berendezése a hosszú időn át jól prosperáló állami gazdaságok közismert felszámolása után került az akkor még szintén csúcson lévő, a Hey-Ho gyümölcslevekről ismert érsekhalmai ELMA (Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.) tulajdonába. Talán itt érdemes megemlíteni, hogy a fogadó borospincéje a kalocsai érsek nagy dézsmapincéje volt, ami csak az 1960-as években lett államosítva, majd reprezentációs céllal az Állami Gazdaság a történelmi múlttal rendelkező borospince elé építette fel a fogadót. Az épület a rendszerváltás után magántulajdonba került, 2014-től van Hajós Város Önkormányzata tulajdonában.

Sajnos 2012 után a Hey-Ho is megszüntette tevékenységét, így a hajósi önkormányzat az épületet már a felszámolótól vásárolta meg. Forrás híján a város a fogadó felújításának előkészítéséhez, majd a megvalósításhoz csak a 2017-ben meghirdetett, majd elnyert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP – pályázati forrás 180 millió forintos biztosítása után kezdhetett. A látogatóközpontot az állandó tárlattal 2019. szeptember 21-én adták át, majd működését 2020. január 7-én kezdte meg.

Amint azt a most nyílt kiállítás is igazolja: ugyan a Hajós-Pincefaluban lévő, központi elhelyezkedésű, korabeli állapotában is mutatós épület a felújítása után új funkciót kapott, de sem a hajósiak, sem a környékbeliek nem feledkeztek meg a Hosszúhegyi Állami Gazdaság „arany éveiről”. Így a felújított, Látogató Központtá alakított épületben a több száz évet felölelő tárgyi emlékek, a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait bemutató állandó kiállítás mellett a Hosszúhegyi Állami Gazdaság év végéig megtekinthető története is méltán számíthat a látogatók érdeklődésére. Kuriózumként elmondjuk, hogy a kiállítást egy a Hosszúhegyi Állami Gazdaságról szóló, 1984. január 25-i MTV Híradó részlet teszi még emlékezetesebbé, a film a Látogatóközpont kávézójában tekinthető meg.

Aki csak teheti, látogasson el ide!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK