2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új kiállítás nyílt a hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban – Tablókon a Hosszúhegyi Állami Gazdaság története

Új kiállítás nyílt a hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban – Tablókon a Hosszúhegyi Állami Gazdaság története
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 17., 13:14

Év végéig látható, egyfajta időutazásra invitáló kiállítás nyílt Hajós-Pincefaluban, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban, ahol a rendszerváltozás előtti időszak egyik leghíresebb Bács-Kiskun megyei mezőgazdasági üzemének, a Hosszúhegyi Állami Gazdaságnak a történetét, annak legeredményesebb időszakát mutatják be. A kiállítás tárgyi eszközeit, relikviáit és fotóit az Állami Gazdaság egykori munkatársai, azok utódai bocsátották rendelkezésre, hogy az egyes darabok tárlókban, tablókon elrendezve a nagyközönség számára is elérhetővé váljanak. A különösen a mai 60-70 éves korosztályban nosztalgikus érzéseket keltő kiállítást március 14-én, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban nyitották meg, ahol már csak azért is illett helyet adni a tárlatnak, mert a Látogatóközpontot a Hosszúhegyi Állami Gazdaság egykor híres, sokak számára emlékezetes Cabernet Fogadójából alakították ki, és maga a Látogatóközpont sem szakított a Cabernet névvel.

A kiállítást március 14-én, 14 órakor a bemutatott anyag összegyűjtésében, összeállításában oroszlánrészt vállaló Gonda János érsekhalmai lakos nyitotta meg. A Hosszúhegyi Állami Gazdaság volt munkatársa tárgyilagos előadásmódja ellenére, talán akaratlanul is rámutatott arra a máig sajnálatos tényre: a rendszerváltozás a mezőgazdaságban és a kapcsolódó üzletágakban jelentős visszaesést hozott, a most idealizált nagyüzemi méretek akkor adottak voltak, és a technikai, technológiai háttér is a kor színvonalán állt. Egyes történészek adatokkal alátámasztva találják elhibázottnak, hogy ezek a nagyüzemek az elhamarkodott privatizáció következtében nem maradtak egy kézben, holott még a tengeren túlról is érkeztek szakmai delegációk, hogy ellessék, a magyarok állami gazdaságai mitől olyan eredményesek.

Ám ez természetesen semmit nem von le az izgalmas kiállítás, a családi legendáriumokban őrzött információk értékéből. És hogy mindez mitől izgalmas? Mert a hajósiak és a környékbeliek számos hozzátartozójukra, ismerősükre, az akkori kor emblematikus személyiségére ráismerhetnek, igaz, úgy 30-50 évvel fiatalabb „kivitelben.”

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Na’ és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Cabernet Fogadó, az egykor nagynevű vendéglátóhely éppen a mondottaktól lett a rendszerváltozás és az azt követő évek emblematikus megjelenítője. Egyfajta nosztalgikus lenyomat, hiszen a nagyüzemi szőlőtermesztéséről és bortermeléséről ismert néhai Hosszúhegyi Állami Gazdaság építette, majd fogadóként, vendégházként üzemeltette. A konyhájáról is híres étterem és a pince évtizedeken át számtalan nagy rendezvénynek, neves eseménynek adott helyet.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

 

Az épület és annak rusztikus berendezése a hosszú időn át jól prosperáló állami gazdaságok közismert felszámolása után került az akkor még szintén csúcson lévő, a Hey-Ho gyümölcslevekről ismert érsekhalmai ELMA (Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.) tulajdonába. Talán itt érdemes megemlíteni, hogy a fogadó borospincéje a kalocsai érsek nagy dézsmapincéje volt, ami csak az 1960-as években lett államosítva, majd reprezentációs céllal az Állami Gazdaság a történelmi múlttal rendelkező borospince elé építette fel a fogadót. Az épület a rendszerváltás után magántulajdonba került, 2014-től van Hajós Város Önkormányzata tulajdonában.

Sajnos 2012 után a Hey-Ho is megszüntette tevékenységét, így a hajósi önkormányzat az épületet már a felszámolótól vásárolta meg. Forrás híján a város a fogadó felújításának előkészítéséhez, majd a megvalósításhoz csak a 2017-ben meghirdetett, majd elnyert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP – pályázati forrás 180 millió forintos biztosítása után kezdhetett. A látogatóközpontot az állandó tárlattal 2019. szeptember 21-én adták át, majd működését 2020. január 7-én kezdte meg.

Amint azt a most nyílt kiállítás is igazolja: ugyan a Hajós-Pincefaluban lévő, központi elhelyezkedésű, korabeli állapotában is mutatós épület a felújítása után új funkciót kapott, de sem a hajósiak, sem a környékbeliek nem feledkeztek meg a Hosszúhegyi Állami Gazdaság „arany éveiről”. Így a felújított, Látogató Központtá alakított épületben a több száz évet felölelő tárgyi emlékek, a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait bemutató állandó kiállítás mellett a Hosszúhegyi Állami Gazdaság év végéig megtekinthető története is méltán számíthat a látogatók érdeklődésére. Kuriózumként elmondjuk, hogy a kiállítást egy a Hosszúhegyi Állami Gazdaságról szóló, 1984. január 25-i MTV Híradó részlet teszi még emlékezetesebbé, a film a Látogatóközpont kávézójában tekinthető meg.

Aki csak teheti, látogasson el ide!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK