2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Első közmeghallgatását tartotta a TEIT – A kalocsai ÖKO Pont méltó helyszínnek bizonyult

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 24., 15:08

A Duna jobb és bal partjáról 13 települést tömörítő Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT) történetének első önálló közmeghallgatását tartotta a kalocsai ÖKÖ Pont irodában június 24-én, pénteken 10 órától , amelyen kizárólag az érintett települések polgármesterei, a média munkatársai és a TEIT munkájával kapcsolatban álló pedagógusok vettek részt.

A rendezvényt megnyitó dr. Bálint József a lakossági érdeklődés elmaradását a nyári kánikulával is indokolta, de mint mondta, az érdeklődők a médián keresztül valamennyi településen értesülhetnek az elhangzottakról.

A TEIT elnöke a holnap Gerjenben megrendezésre kerülő TEIT Családi Sportnappal kapcsolatban fontos bejelentést tett: kizárólag az esemény miatt és ideje alatt szombaton, óránként újra közlekedik a Kalocsa-Gerjen közötti komp. Ezt az információt Romhányi Károly, Gerjen polgármestere azzal egészítette ki, hogy a komp az érdeklődők számától függően, gyakorlatilag folyamatosan közlekedik majd a két part között. A rendezvény helyszíne mintegy két kilométerre van a kompkikötőtől, így onnan az önkormányzat kisbuszokkal szállítja a gyalogosan érkezőket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A TEIT szerződésben vállalt rendezvényének előadója Honti Gabriella, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. kommunikációs önálló osztályának vezetője volt. A szakember prezentációjában a társaság által végzett kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladék tárolásáról, hangsúlyosan az Atomerőmű mellett felépített Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) működéséről, biztonsági rendszereiről, előírásairól, a hazai és nemzetközi szervezetek ellenőrzési gyakorlatáról és megállapításairól szóló információkat gyűjtötte egy csokorba.

Természetesen szó volt a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) létesítményről is, amely az 1960-as évek nemzetközi ajánlásai és az akkor érvényes magyar illetve KGST szabványok szerint tervezték (1971) és helyezték üzembe (1976). A létesítmény feladata a nem atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék átvétele és elhelyezése. Az RHFT az egész országra kiterjedően nyújtja szolgáltatásait. A kisebb radioaktív hulladék termelőknél, mint a kórházak, laboratóriumok és ipari vállalatok, jelenleg mintegy 5-15 m3 kis és közepes aktivitású hulladék és kb. 300 db elhasznált sugárforrás, valamint jellemzően 1000 db füstérzékelőkből kiszerelt sugárforrás elhelyezését szolgálja. Mint elhangzott, itt folyékony radioaktív hulladékot nem tárolnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Bataapátiban működő, immár lakossági látogatóközponttal is rendelkező Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló az atomerőműből származó szilárd és folyékony kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezését szolgálja. Az atomerőmű üzemeltetése során keletkező szilárd halmazállapotú hulladék többségét 200 literes acélhordókban, tömörített formában tárolják, a folyékony hulladékot tartályokban gyűjtik az atomerőműben. A hulladékokat csak szilárd formában lehet véglegesen elhelyezni, ezért a végleges tárolóba történő szállítást megelőzően a folyékony hulladék szilárdítására is sor kerül az atomerőműben. Az atomerőmű lebontásakor is keletkezik ilyen típusú hulladék, melyet feldolgozott állapotban, szilárd halmazállapotban kell véglegesen elhelyezni, együtt az üzemviteli hulladékokkal. A létesítmény alapadatain kívül természetesen a biztonsági kérdésekről is szó volt.

Az atomerőmű leszerelésekor keletkező, valamint a nagy aktivitású radioaktív hulladék tárolására szolgáló létesítmény helyszínének kiválasztásával kapcsolatos kutatómunkákról szólva elhangzott: a Pécs környéki helyszínen még csak a vizsgálódások folynak, a kérdésben nincs döntés.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadás végén Szőke Imre, a Szent István Gimnázium fizika tanára kérdésére válaszolva Honti Gabriella elmondta: a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában azért szűntették meg a diákcsoportok látogatását, hogy a fiatalokat még véletlenül se tegyék ki sugárterhelésnek. Ám a bataapáti látogatóközpont mindazt a fiatalok számára érdekes eljárást elvégezteti, ami a védősisak viselésében, a védőruha felvételében és az utólagos sugárterhelés mérésben is megnyilvánul.

A megjelent polgármesterek és vendégek elismerően szóltak a kalocsai ÖKO Pontról, mint mondták, az épület mind a TEIT Információs Irodájának, mind az eredeti rendeltetésének méltó helyszínt biztosít.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK