2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hőség, aszály, vízhiány – Kell-e a nyár heve miatt az ivóvíz-szolgáltatás fennakadásaira számítani térségünkben?

Hőség, aszály, vízhiány – Kell-e a nyár heve miatt az ivóvíz-szolgáltatás fennakadásaira számítani térségünkben?
Illés György Cinó  |  2022. 07. 09., 08:20

A múlt héten tapasztalt irdatlan hőség és aszály következtében több helyen az ivóvízellátás zavaraival szembesültek a fogyasztók: a jászberényi önkormányzat reggel 6 és 10 óra között vízkorlátozást vezetett be, Solymáron pedig a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. nem volt képes ellátni a lakossági igényeket, ezért különösen a magasabban fekvő városrészekben, főképp a fogyasztási csúcsidőben egyszerűen nincs nyomás a csövekben. Az illetékes víziközmű vállalat szakembere a Hír Televíziónak elmondta: a helyzet pillanatnyi megoldására a lakossági fogyasztást korlátozniuk kell, hosszútávú megoldást kapacitásbővítés jelenthet. De kell-e aggódnunk az ivóvíz-ellátás miatt térségünkben is?

FÖLVETŐDIK A KÉRDÉS: HA A DUNA MELLÉKÉN ILYEN KOMOLY VÍZELLÁTÁSI PROBLÉMÁKKAL KELLETT SZEMBESÜLNI, AKKOR VAJON A KALOCSA KÖRNYÉKI FOGYASZTÓK BIZTONSÁGBAN VANNAK-E A VÍZELLÁTÁS SZEMPONTJÁBÓL?

Megkérdeztük a térségünkben az ivóvíz-szolgáltatást végző Kiskunvíz Kft. ivóvíz ágazati főmérnökét, Vékony Bélát, hogy

KELL-E KÉSZÜLNÜNK KORLÁTOZÁSOKRA, VÍZHIÁNYRA, AZ IVÓVÍZ-ELLÁTÁSBAN VALÓ FENNAKADÁSOKRA, AKÁR MOST, AKÁR A NYÁR FOLYAMÁN AZ ESETLEG MÉG FORRÓBB, MÉG SZÁRAZABB IDŐSZAKOKBAN?

A szakember elmondta:

A TÉRSÉGÜNKET ELLÁTÓ BARÁKAI VÍZBÁZISRA TELEPÍTETT KUTAK VÍZHOZAMÁT NEM BEFOLYÁSOLJA AZ AZÁLYOS IDŐJÁRÁS, ÍGY EZEN A TERÜLETEN NINCS ELLÁTÁSI PROBLÉMA, ÉS A KÉSŐBBIEKBEN SEM KELL ILYESMIRE SZÁMÍTANI.

Vékony Béla hozzátette: a kutak vízhozamában gyakorlatilag nincs észlelhető változás, ugyanolyan termelési adatokat tudnak produkálni, mint más időszakokban. Ennek oka az, hogy a barákai kutakat egy hatalmas kavicsteraszra telepítették, amely az itt jelentkező igényeknél sokkal nagyobb szükségletek kielégítésére is alkalmas volna.

Kútkapacitásban nagyon jók vagyunk. Egy komolyabb fejlesztéssel akár a jelenlegi ellátási terület kétszeresét, háromszorosát is el lehetne innen látni ivóvízzel.”– mondta a szakember, de azt is hozzátette, hogy nagyon sok más problémát tudna felsorolni.

Ismert, hogy a vízdíj immár évtizedes távon változatlan, ezért a szolgáltatók forrásai szűkösek, különösen, ami a mindennapi működést meghaladó, karbantartásra és fejlesztésre fordítható összegeket illeti. Kalocsán is rendkívül elavult állapotban vannak a vízvezetékek, immár rendszeresek a csőtörések, így gyakran találkozhatunk több városrészben is az ivóvízellátás időszakos kimaradásával.
Egyebek mellett ezekre gondolhatott a szakember, bár mindezt nem fejtette ki, csupán annyit tett hozzá az általa elmondottakhoz:

Szokták mondani, hogy „a víz kincs”. Viszont ha Kalocsán egy liter gázolaj világpiaci áráért közel ötezer liter ivóvizet lehet kapni, akkor valószínűleg alul van értékelve!”Azonban szerencsére vannak előremutató jelek is.
Például a Kubinszky utca útburkolatának felújítására elnyert projekthez kapcsolódóan, az útépítést megelőzően az ivóvízhálózatot is felújítják majd. Az Arany János utca egy részén az ivóvízhálózat szintén felújításra kerül. Emellett is több projekt van folyamatban a térségben az ivóvízellátó rendszer megújítására:
Küszöbön áll a Barákát Kalocsával összekötő ivóvíz gerincvezeték felújítása, egy másik projekt keretében pedig a Foktői út környékének vízhálózata is megújulhat.

Az elmúlt időszakban az önkormányzat is többször kapott a víziközmű vállalattól olyan kérést, hogy szivattyúk cserjére, karbantartására, váratlanul fölmerülő költségekre hozzájárulást nyújtsanak a városi büdzséből. Legutóbb épp a hónap elején számoltunk be arról, hogy részben pályázati forrásból, részben Kalocsa város hozzájárulásából, illetve 17 másik település konzorciumi együttműködésével – igaz akkor a szennyvízkezelés terén – valósult meg egy összesen 100 millió forint értékű fejlesztés: 53 szennyvíz-átemelő szivattyút adtak át, ebből hatot városunkban.
Borítóképünk illsztráció! Forrás: National Geographic Magyarország

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK