2022. 09. 25.
Eufrozina, Kende
: 406 Ft   : 417 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Izgalmas, információkban gazdag közgyűlést tartott a Kiskunvíz Kft. Kalocsán – A 2019. évi üzleti terv mínusz 205 millió forint hiánnyal számol

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 07., 11:42

A hulladékgazdálkodást leszámítva nincs még egy olyan cég a térségben, mint a kiskunhalasi székhelyű Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft., melynek sorrendben 13. közgyűlését december 6-án, Kalocsán, a Platán Vendéglőben tartottak. A kiskunhalasi, kiskőrösi és kalocsai járásból érkezett 38 polgármester Mátyus Zoltán ügyvezető igazgató előterjesztésére, Simon Zoltán, a Felügyelő Bizottság elnöke felszólalását követően határozott a 2018. évi üzleti terv várható teljesítéséről, majd a mínusz 205 millió forintot tartalmazó 2019. évi üzleti terv elfogadásáról.

Az éltető elem legfontosabb szolgáltatója példaértékűen színvonalas, közérthető, táblázatokkal kiegészített, a problémákat sem elkendőző 2018. évi beszámolójából kiviláglik, hogy a cég idei évi vesztesége várhatóan 35 millió forint lesz. Ám ez az összeg tartalmazza a már megvalósult ügyfélhívó rendszer és az elektronikus ügyintézés bevezetésének költségét. Szigeti Attila műszaki igazgató egy a cég történetében példa nélküli, kalocsai káreseményről számolt be, melynek részleteit külön cikkben ismertetjük.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Idén nem volt hálózat rekonstrukció

Amint arra a 2018. évet értékelő beszámolója elején Mátyus Zoltán rámutatott, a várható veszteség azért marad 50 millió forinttal a tervezett alatt, mert a társaság a másodlagos tevékenységéből származó bevételeit fokozta. A cég árbevétele az üzleti tervhez képest meghaladja a tervezettet, mivel az alaptevékenységen kívüli szolgáltatásból a fürdő üzemeltetésen, víziközmű-felújítási feladatokon túl több projektben is sikerült alvállalkozóként szerződést kötniük.

A cégvezető bejelentette:

2018-ban olyan beruházás nem volt a térségben, amely jelentős hálózat rekonstrukciót eredményezett volna.

Az ügyvezető igazgató beszámolójábanrámutatott, hogya Kiskunvíz Kft. más szolgáltatókkal ellentétben csak akkor számlázta ki az ellátásért felelős önkormányzatoknak a feltétlenül szükséges beavatkozásokat, amennyiben a bérleti díjból, a beszedett közműfejlesztési hozzájárulásból, toronybérleti díjból nem tudta fedezni az elvégzett hibaelhárítási munka ellenértékét.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

A cég a tervezett 29 millió forint értékű felújításon túl 43 millió forint értékben hajtott végre felújításokat, tehát 33 millió forintra a társaság egyéb bevételei nyújtottak fedezetet.

A vízszolgáltatónál is nagy gond a szakemberhiány

Mátyus Zoltán a megoldásra váró problémák között jelezte, hogy

gondot okoz a nyugdíjba vagy egyéb okból távozók helyének feltöltése, mert hirdetéseikre nem az elvárt szakmai végzettségű személyek jelentkeznek.

Ennek oka a szakmunkások hiánya, illetve az ágazatra jellemző alacsony bérszínvonal.
Mint elhangzott, a szennyvíztisztító telepekhez kapcsolódó, az államnak fizetendő szennyvízbírság fizetési kötelezettség a 2018. évi kibocsátások alapján várhatóan 20 millió forint körül alakul. Az idei év harmadik negyedévében a cég 30 napon túli kintlévősége 118 millió forint volt, ami meghaladja a tavalyi szintet. Ennek egyik oka a végrehajtási eljárások lassúsága, illetve, hogy azok sok esetben eredménytelenül záródnak.

A szolgáltató idén 2646 tértivevényes felszólító levelet küldött ki a díjhátralékról, valamint 331 esetben korlátozta a felhasználást. Ebből a vízszolgáltatást 199 esetben a fizetési kötelezettség teljesítése után visszaállították.

Az elmúlt 3 évben összesen 124 végrehajtást, 24 millió forintra indítottak, de ebből csak 29 esetben 4,4 millió forint realizálódott.

Az ügyvezető hangjában érezhető büszkeséggel számolt be arról, hogy a jövőben lehetőséget teremtenek a mérőórák távleolvasására. Ezzel kívánják segíteni, hogy az idős, mozgásukban korlátozott, vagy otthonuktól gyakran távol lévők fogyasztását így tudják figyelemmel kísérni.

Az ügyvezető igazgató beszámolóját követően Simon Zoltán, a társaság Felügyelő Bizottságának(FB) elnöke tájékoztatta a jelen lévő polgármestereket, hogy az FB a beszámolót megvizsgálta, a 2018.évi, 35 millió forint várható veszteséget elfogadhatónak tartja, ezért a beszámolót a taggyűlésnek elfogadásra javasolja. Simon Zoltán hozzászólásában kiemelte, hogy a cég 2018. évi modernizálási törekvései következtében kiépült a Call Center ügyfélhívó rendszer, valamint immár elektronikus ügyintézés könnyíti a fogyasztók életét.

205 milliós hiánnyal számolnak a jövő évi üzleti tervben

Mátyus Zoltán ügyvezető igazgató a 2019. évi üzleti terv ismertetésekor elmondta: jövőre 6 millió 350 ezer köbméter víz értékesítésével, 5 millió köbméter szennyvíz befogadásával számolnak. Ennek megfelelően a nettó árbevételek a vízágazatnál 1 milliárd 500 millió, a szennyvíz ágazat esetében 1 milliárd 380 millió, a másodlagos tevékenységnél 180 millió forint árbevételt terveznek. A személyi jellegű juttatásoknál 5 százalékos bértömeg növekedést javasolnak, így a cégnél 2017-2019 időszakban 20,5 százalékos bérfejlesztés valósul meg. A személyi jellegű juttatások 315 munkavállalót érintenek. Az ügyvezető elmondása szerint az önkormányzatok részére fizetendő iparűzési adó és gépjármű adó 50 millió forintot tesz ki.

A taggyűlés végül Simon Zoltán felügyelő bizottsági elnök javaslatával is megegyezően, a 2019 évi üzleti tervet 205 millió forint hiánnyal, ellenszavazat nélkül elfogadta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 23., 09:23
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>
2022. 09. 24., 09:10
Szombaton délután 16-22 fok várható, de utána rosszabbra fordul az időjárás. Még >>>
2022. 09. 23., 12:06
Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni az erdőgazdaságoknál. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés