2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kutatók éjszakája – Kalocsa két helyszínnel csatlakozott

2016. 09. 29., 14:57

A kutatói pálya és a természettudományok népszerűsítése céljából, rendszerint szeptember utolsó péntekén szervezi meg évről évre a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az Unió minden országában. Kalocsán két helyszínen rendeznek programokat.

Ezen az estén a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló véleményt.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási osztálya (NAIK ZÖKO), amelynek Kalocsai – és Szegedi – Kutató Állomása a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. [közismert nevén Paprikakutató] jogutódaként a fűszerpaprika kutatással foglalkozik, valamint a Szent István Gimnázium Öveges laboratóriuma.

A NAIK Obermayer téri emeleti laborjában, három turnusban, 15:00-16:00, 16:00-17:00, és 17:00-18:00 között fogadják az érdeklődőket gazdag programkínálattal.

Pék Miklós kutató A fűszerpaprikával kapcsolatos kutatások jelentősége régen és ma címmel tart előadást, majd gyakorlati programok következnek. Bemutatnak például csípősségi gyorstesztet, ismertetik a keresztezés technikáját, amit ki is lehet majd próbálni, de a látogatók a fűszerpaprika fajtáiban és a csíranövény vizsgálatában is elmélyedhetnek, vagy letesztelhetik ízlelőbimbójukat a különböző hőfokon szárított minták vizsgálata közben. Izgalmasnak ígérkezik a füstölt paprika (!) megismerését, valamint a zsíroskenyér kostólást ígérő programelem is.

A Szent István Gimnázium Öveges laboratóriumában a matematikát, fizikát, kémiát és biológiát igyekeznek majd új megvilágításba helyezni. A iskola második emeletén kialakított laborba este fél héttől várják az érdeklődőket, az említett négy tudomány megismertetésére és a látványos kísérletekre nagyjából fél-fél órát szánva.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK