2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Melyik lakáshitelt, milyen feltételek mellett válasszam? – A 10 milliós hitelt 10-20 évre kalkuláltuk

Melyik lakáshitelt, milyen feltételek mellett válasszam? – A 10 milliós hitelt 10-20 évre kalkuláltuk
Sz. Fanny  |  2021. 01. 24., 07:38

Mostanában egyre több fiatal párt, különélőt foglalkoztat, hogy albérlet, a szülőkkel való együttélés helyett hitel felvételével oldja meg lakhatási problémáját. A Kalocsa környéki kistelepülések ingatlanárai lehetővé teszik, hogy akár 10 millió forint alatti hitelből ha nem is a legkorszerűbb, de takaros házat vásároljunk. Az életüket most kezdőknek a 20 százalékos önerő is problémát jelenthet, de ha az meg van, és legalább a minimálbérnek megfelelő bevétele van személyenként a két tagú családnak, máris indulhat az édes otthon megvásárolása.

Ahogy nemrégiben beszámoltunk róla, a koronavírus-járvány ideje alatt megállt az ingatlanárak emelkedése. A lakásvásárlás azonban még így is sokak számára megoldhatatlan nagyobb hitel igénylése nélkül.

Kalocsán továbbra is az első, második emeleti panellakások lennének a legkelendőbbek, ha a kínálati piacon egyáltalán találnánk ilyet. Ahogy van egy, máris lecsapnak rá, a gyakorlatban nagyon nehéz ezeket megszerezni. Ezzel együtt a lakáshitel igénylés megfontolt döntést igényel, hiszen nagy összegű kölcsön felvételéről és akár több évtizedes futamidőről is szólhat a szerződés. Emellett legalább 20 százalék önerőre is szükség van, a nagy ügyfélkörrel rendelkező bankok pedig akár 30-40 százalékot is kérhetnek, ami sokaknak feladhatja a leckét.

Több hitel, magasabb jövedelem

Ha az alacsonyabb, minimum 20 százalékos önerő mellett vesszük fel a hitelt, akkor a fennmaradó 80 százalékot hitelből kell finanszírozni. A magasabb hitelösszeghez magasabb jövedelemre van szükség, hiszen a jövedelemarányos törlesztési mutatóval (JTM) kapcsolatos szabályok egységesek, minden igénylőre egyaránt vonatkoznak.

A JTM azt mutatja meg, hogy a hiteligénylő a nettó jövedelmének legfeljebb hány százalékát fordíthatja hiteltörlesztésre.

A TÖRLESZTÉSRE FORDÍTHATÓ ARÁNY FÜGG A HITEL TÍPUSÁTÓL, KAMATPERIÓDUSÁTÓL ÉS ATTÓL, HOGY AZ IGÉNYLŐ HAVI NETTÓ JÖVEDELME ELÉRI A NETTÓ FÉLMILLIÓ FORINTOT VAGY SEM.

Sajnos a vidéki magyar valóságból kiindulva példánkban a hazai nettó átlagbérrel számolunk, ami 2020 – ban 264 200 forint volt, de ez messze állhat attól, amit valaki mondjuk szakmunkásként ténylegesen haza is visz a családjának.

Szerinted az ország melyik megyéjében keresték a legtöbbet és a legkevesebbet tavaly? Megtudhatod, ha tovább olvasod cikkünk!
bővebben ...


A lakáshitelt igénylők ekkora jövedelemnél a bankok többségénél ki tudják használni az elérhető legmagasabb kamatkedvezményeket.

Lássuk, mennyibe kerül egy 10, 20 és egy 30 millió forintos lakáshitel.

A Bank 360.hu lakáshitel kalkulátorát használva azt tapasztaltuk,

HOGY 10 MILLIÓ FORINTOT 20 ÉVES FUTAMIDŐVEL SZÁMOLVA AKÁR 3,45 SZÁZALÉKOS THM MELLETT IS FELVEHETNEK AZ IGÉNYLŐK, 5 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL SZÁMOLVA. AZ INDULÓ HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLET 57 483 FORINT, A TELJES VISSZAFIZETENDŐ ÖSSZEG PEDIG 13 795 920 FORINT.

Ebben az esetben a JTM szabályaihoz igazodva a nettó jövedelem legfeljebb 35 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, az átlagjövedelemmel számolva ez 92 470 forint - ebbe bőven belefér a hitelpélda törlesztőrészlete.

Ha biztonságosabb hitelt szeretnénk, akkor a legalább tíz éves kamatperiódusú hiteleket érdemes összehasonlítani. A kamatkockázat így alacsonyabb, emiatt a JTM szabályok is megengedőbbek,

AKÁR A NETTÓ JÖVEDELEM FELÉT IS TÖRLESZTÉSRE LEHET FORDÍTANI, AMI 132 100 FORINTNAK FELEL MEG.

A hitel viszont drágább, tíz éves kamatperiódussal számolva a THM 3,99 százalék, a havi törlesztőrészlet 60 177 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 14 442 480 forint. Az előző példával összehasonlítva a 20 éves futamidő alatt közel 700 ezer forinttal kerül többe a kölcsön - ha ezen szeretnénk változtatni, a futamidő rövidítése jó megoldás lehet.

A futamidő alatt végig fix kamattal számolva 5 százalékos THM alatt nem találni ajánlatot. 5,14 százalékos értékkel számolva a havi törlesztőrészlet 65 813 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15 844 470 forint.

Ez 20 éves futamidővel számolva több mint kétmillió forinttal drágább, mint az ötéves kamatperiódusú kölcsön –

CSERÉBE EGYÁLTALÁN NEM KELL AGGÓDNI A KAMATKOCKÁZAT MIATT, HISZEN A KAMAT VÉGIG FIX MARAD. ENNÉL A PÉLDÁNÁL SZINTÉN A HAVI NETTÓ JÖVEDELEM FELE FORDÍTHATÓ HITELTÖRLESZTÉSRE.

Mi alapján érdemes választani?

Döntés előtt több szempontot érdemes szem előtt tartani.

ELSŐKÉNT A HITELÖSSZEGET KELL MEGHATÁROZNI, AZUTÁN PEDIG A KALKULÁTOR SEGÍTSÉGÉVEL KISZÁMOLNI, HOGY MILYEN HOSSZÚ FUTAMIDŐ LENNE OPTIMÁLIS.

A havi törlesztőrészlettel nemcsak a JTM-hez, hanem az egyéb kiadásokhoz igazodva is érdemes kalkulálni, hogy a törlesztés biztosan ne okozzon gondot. Az igénylésnél a kamatperiódusról is érdemes elgondolkodni, hiszen ahogy a fenti példáknál is láthattuk, a piacon elérhető ajánlatok között jelentős eltérés lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei