2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Melyik lakáshitelt, milyen feltételek mellett válasszam? – A 10 milliós hitelt 10-20 évre kalkuláltuk

Melyik lakáshitelt, milyen feltételek mellett válasszam? – A 10 milliós hitelt 10-20 évre kalkuláltuk
Sz. Fanny  |  2021. 01. 24., 07:38

Mostanában egyre több fiatal párt, különélőt foglalkoztat, hogy albérlet, a szülőkkel való együttélés helyett hitel felvételével oldja meg lakhatási problémáját. A Kalocsa környéki kistelepülések ingatlanárai lehetővé teszik, hogy akár 10 millió forint alatti hitelből ha nem is a legkorszerűbb, de takaros házat vásároljunk. Az életüket most kezdőknek a 20 százalékos önerő is problémát jelenthet, de ha az meg van, és legalább a minimálbérnek megfelelő bevétele van személyenként a két tagú családnak, máris indulhat az édes otthon megvásárolása.

Ahogy nemrégiben beszámoltunk róla, a koronavírus-járvány ideje alatt megállt az ingatlanárak emelkedése. A lakásvásárlás azonban még így is sokak számára megoldhatatlan nagyobb hitel igénylése nélkül.

Kalocsán továbbra is az első, második emeleti panellakások lennének a legkelendőbbek, ha a kínálati piacon egyáltalán találnánk ilyet. Ahogy van egy, máris lecsapnak rá, a gyakorlatban nagyon nehéz ezeket megszerezni. Ezzel együtt a lakáshitel igénylés megfontolt döntést igényel, hiszen nagy összegű kölcsön felvételéről és akár több évtizedes futamidőről is szólhat a szerződés. Emellett legalább 20 százalék önerőre is szükség van, a nagy ügyfélkörrel rendelkező bankok pedig akár 30-40 százalékot is kérhetnek, ami sokaknak feladhatja a leckét.

Több hitel, magasabb jövedelem

Ha az alacsonyabb, minimum 20 százalékos önerő mellett vesszük fel a hitelt, akkor a fennmaradó 80 százalékot hitelből kell finanszírozni. A magasabb hitelösszeghez magasabb jövedelemre van szükség, hiszen a jövedelemarányos törlesztési mutatóval (JTM) kapcsolatos szabályok egységesek, minden igénylőre egyaránt vonatkoznak.

A JTM azt mutatja meg, hogy a hiteligénylő a nettó jövedelmének legfeljebb hány százalékát fordíthatja hiteltörlesztésre.

A TÖRLESZTÉSRE FORDÍTHATÓ ARÁNY FÜGG A HITEL TÍPUSÁTÓL, KAMATPERIÓDUSÁTÓL ÉS ATTÓL, HOGY AZ IGÉNYLŐ HAVI NETTÓ JÖVEDELME ELÉRI A NETTÓ FÉLMILLIÓ FORINTOT VAGY SEM.

Sajnos a vidéki magyar valóságból kiindulva példánkban a hazai nettó átlagbérrel számolunk, ami 2020 – ban 264 200 forint volt, de ez messze állhat attól, amit valaki mondjuk szakmunkásként ténylegesen haza is visz a családjának.

Szerinted az ország melyik megyéjében keresték a legtöbbet és a legkevesebbet tavaly? Megtudhatod, ha tovább olvasod cikkünk!
bővebben ...


A lakáshitelt igénylők ekkora jövedelemnél a bankok többségénél ki tudják használni az elérhető legmagasabb kamatkedvezményeket.

Lássuk, mennyibe kerül egy 10, 20 és egy 30 millió forintos lakáshitel.

A Bank 360.hu lakáshitel kalkulátorát használva azt tapasztaltuk,

HOGY 10 MILLIÓ FORINTOT 20 ÉVES FUTAMIDŐVEL SZÁMOLVA AKÁR 3,45 SZÁZALÉKOS THM MELLETT IS FELVEHETNEK AZ IGÉNYLŐK, 5 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL SZÁMOLVA. AZ INDULÓ HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLET 57 483 FORINT, A TELJES VISSZAFIZETENDŐ ÖSSZEG PEDIG 13 795 920 FORINT.

Ebben az esetben a JTM szabályaihoz igazodva a nettó jövedelem legfeljebb 35 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, az átlagjövedelemmel számolva ez 92 470 forint - ebbe bőven belefér a hitelpélda törlesztőrészlete.

Ha biztonságosabb hitelt szeretnénk, akkor a legalább tíz éves kamatperiódusú hiteleket érdemes összehasonlítani. A kamatkockázat így alacsonyabb, emiatt a JTM szabályok is megengedőbbek,

AKÁR A NETTÓ JÖVEDELEM FELÉT IS TÖRLESZTÉSRE LEHET FORDÍTANI, AMI 132 100 FORINTNAK FELEL MEG.

A hitel viszont drágább, tíz éves kamatperiódussal számolva a THM 3,99 százalék, a havi törlesztőrészlet 60 177 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 14 442 480 forint. Az előző példával összehasonlítva a 20 éves futamidő alatt közel 700 ezer forinttal kerül többe a kölcsön - ha ezen szeretnénk változtatni, a futamidő rövidítése jó megoldás lehet.

A futamidő alatt végig fix kamattal számolva 5 százalékos THM alatt nem találni ajánlatot. 5,14 százalékos értékkel számolva a havi törlesztőrészlet 65 813 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15 844 470 forint.

Ez 20 éves futamidővel számolva több mint kétmillió forinttal drágább, mint az ötéves kamatperiódusú kölcsön –

CSERÉBE EGYÁLTALÁN NEM KELL AGGÓDNI A KAMATKOCKÁZAT MIATT, HISZEN A KAMAT VÉGIG FIX MARAD. ENNÉL A PÉLDÁNÁL SZINTÉN A HAVI NETTÓ JÖVEDELEM FELE FORDÍTHATÓ HITELTÖRLESZTÉSRE.

Mi alapján érdemes választani?

Döntés előtt több szempontot érdemes szem előtt tartani.

ELSŐKÉNT A HITELÖSSZEGET KELL MEGHATÁROZNI, AZUTÁN PEDIG A KALKULÁTOR SEGÍTSÉGÉVEL KISZÁMOLNI, HOGY MILYEN HOSSZÚ FUTAMIDŐ LENNE OPTIMÁLIS.

A havi törlesztőrészlettel nemcsak a JTM-hez, hanem az egyéb kiadásokhoz igazodva is érdemes kalkulálni, hogy a törlesztés biztosan ne okozzon gondot. Az igénylésnél a kamatperiódusról is érdemes elgondolkodni, hiszen ahogy a fenti példáknál is láthattuk, a piacon elérhető ajánlatok között jelentős eltérés lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK