2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Biztosított lesz a déli iparterület energiaellátása is

2016. 09. 12., 15:35

1,6 milliárd forintos beruházással új, cölöpökre épített, napenergiát hasznosító alállomást kezdett építeni a napokban az EDF DÉMÁSZ Kecskeméten. Ez fogja biztosítani a déli iparterület, a Mercedes-gyár új beszállítóinak energiaellátását.

Alig egy év alatt az EDF DÉMÁSZ közel egy milliárd forintos saját beruházásával elkészült a Szultán utcai alállomás bővítése. A fejlesztést hétfőn helyszíni bejárás keretében mutatták be a sajtónak. Mint elhangzott, az alállomás így megbízható energetikai hátteret nyújt az egyre növekvő számú ipari fogyasztók valamint a lakosság ellátásához – írja a baon.hu.

– A kecskeméti régió az egyik legdinamikusabban fejlődő régió Magyarországon. Számos új ipari létesítmény települ ide, amelyek munkahelyeket teremtenek, újabb cégeket, beszállítókat vonzanak, és mindez növekvő fogyasztást eredményez. A kecskeméti önkormányzattal történő hatékony együttműködés keretében az EDF-DÉMÁSZ célja, hogy felkészüljön és elősegítse az új energiaigények kiszolgálását, hogy aktív részt vállaljon a város fejlődésében – mondta el Antonio Rosaci, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. ügyvezető igazgatója.


Forrás: Baon

A város villamosenergia-ellátását biztosító központi elosztó új nagy/középfeszültségű (120/20 kV) transzformátorral bővült és új középfeszültségű földkábelek és nagy adatátvitelre képes optikai kábelek kötik össze a Kecskemét – Dél kapcsolóállomással. Ez utóbbi helyszínen a korábbi szabadtéri kapcsoló-rendszert egy új 100 négyzetméteres épület és korszerű középfeszültségű kapcsoló-berendezések váltották fel. A biztonságos energiaszolgáltatás 18 kilométernyi középfeszültségű kábel és 2 kilométernyi optikai kábel beépítésével valósult meg. A Szultán utcában elhelyezett új transzformátor lehetővé teszi az EDF DÉMÁSZ által jelenleg biztosított villamos energia kapacitás mintegy 50 százalékkal történő emelését. A munkákban a társaság saját szakemberei mellett szegedi és kecskeméti alvállalkozók vettek részt.

Mint kiderült, a nemrég befejezett beruházással nem értek véget az EDF DÉMÁSZ fejlesztései Kecskeméten. Augusztus utolsó hetében ugyanis a cég elkezdett építeni egy új alállomást Kósafalu városrész közelében, ennek a projektnek a költségvetése pedig eléri az 1,6 milliárd forintot. Az elosztó 40 MW-os kapacitásával Kecskemét déli ipari területeinek energiaellátását fogja biztosítani, így többek között a Mercedesnek beszállító új üzemek energiaszükségletét is kiszolgálja majd. A kapcsolóépületet a legkorszerűbb berendezésekkel szerelik fel, az alállomás saját energiafogyasztásának felét a tetejére telepített napelemes erőmű fedezi. Az új alállomás területének kedvezőtlen talajadottságai miatt az építés során különleges egyedi megoldást alkalmaznak, a berendezések 11,5 méter mélyre fúrt cölöpökön állnak majd.

– A vállalatunk által végrehajtott beruházások a helyi gazdaság erősödésén túl az energiaellátás minőségi fejlesztését is szolgálják az összes fogyasztó számára – hangsúlyozta Antonio Rosaci.
Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: a cég vezetésével konstruktív együttműködés alakult ki, a különböző érdekek mentén ki tudták tűzni a közös célt. Arról is beszélt, hogy az elmúlt esztendőkben évi átlag 1500 fővel nőtt a város lakossága, ez a dinamikus fejlődés pedig nem fog megállni, számításaik szerint az elkövetkező 5 évben további 20-30 ezer fővel emelkedhet Kecskemét népessége.

– Minden cégnek az az elsőkérdése, hogy van-e megfelelő mennyiségű energia, ez képezi az alapját a tárgyalásoknak. Külön hálás vagyok azért a párbeszédért, amely a cég vezetésével kialakult, hiszen a város nem tulajdonosa, fenntartója, üzemeltetője az EDF DÉMÁSZ csoportnak, semmilyen hatósági jogköre nincs, amellyel befolyásolni tudná, de mégis sikerült megtalálni a közös pontot, és így közösen tudjuk stratégiánkat alakítani. Elmondhatjuk, hogy Kecskeméten az energiaellátás stabil, biztonságos és nagyon jó partneri viszony kialakításával a jövőbeli fejlesztések is biztosítottak – jelentette ki a polgármester.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés