2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Biztosított lesz a déli iparterület energiaellátása is

2016. 09. 12., 15:35

1,6 milliárd forintos beruházással új, cölöpökre épített, napenergiát hasznosító alállomást kezdett építeni a napokban az EDF DÉMÁSZ Kecskeméten. Ez fogja biztosítani a déli iparterület, a Mercedes-gyár új beszállítóinak energiaellátását.

Alig egy év alatt az EDF DÉMÁSZ közel egy milliárd forintos saját beruházásával elkészült a Szultán utcai alállomás bővítése. A fejlesztést hétfőn helyszíni bejárás keretében mutatták be a sajtónak. Mint elhangzott, az alállomás így megbízható energetikai hátteret nyújt az egyre növekvő számú ipari fogyasztók valamint a lakosság ellátásához – írja a baon.hu.

– A kecskeméti régió az egyik legdinamikusabban fejlődő régió Magyarországon. Számos új ipari létesítmény települ ide, amelyek munkahelyeket teremtenek, újabb cégeket, beszállítókat vonzanak, és mindez növekvő fogyasztást eredményez. A kecskeméti önkormányzattal történő hatékony együttműködés keretében az EDF-DÉMÁSZ célja, hogy felkészüljön és elősegítse az új energiaigények kiszolgálását, hogy aktív részt vállaljon a város fejlődésében – mondta el Antonio Rosaci, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. ügyvezető igazgatója.


Forrás: Baon

A város villamosenergia-ellátását biztosító központi elosztó új nagy/középfeszültségű (120/20 kV) transzformátorral bővült és új középfeszültségű földkábelek és nagy adatátvitelre képes optikai kábelek kötik össze a Kecskemét – Dél kapcsolóállomással. Ez utóbbi helyszínen a korábbi szabadtéri kapcsoló-rendszert egy új 100 négyzetméteres épület és korszerű középfeszültségű kapcsoló-berendezések váltották fel. A biztonságos energiaszolgáltatás 18 kilométernyi középfeszültségű kábel és 2 kilométernyi optikai kábel beépítésével valósult meg. A Szultán utcában elhelyezett új transzformátor lehetővé teszi az EDF DÉMÁSZ által jelenleg biztosított villamos energia kapacitás mintegy 50 százalékkal történő emelését. A munkákban a társaság saját szakemberei mellett szegedi és kecskeméti alvállalkozók vettek részt.

Mint kiderült, a nemrég befejezett beruházással nem értek véget az EDF DÉMÁSZ fejlesztései Kecskeméten. Augusztus utolsó hetében ugyanis a cég elkezdett építeni egy új alállomást Kósafalu városrész közelében, ennek a projektnek a költségvetése pedig eléri az 1,6 milliárd forintot. Az elosztó 40 MW-os kapacitásával Kecskemét déli ipari területeinek energiaellátását fogja biztosítani, így többek között a Mercedesnek beszállító új üzemek energiaszükségletét is kiszolgálja majd. A kapcsolóépületet a legkorszerűbb berendezésekkel szerelik fel, az alállomás saját energiafogyasztásának felét a tetejére telepített napelemes erőmű fedezi. Az új alállomás területének kedvezőtlen talajadottságai miatt az építés során különleges egyedi megoldást alkalmaznak, a berendezések 11,5 méter mélyre fúrt cölöpökön állnak majd.

– A vállalatunk által végrehajtott beruházások a helyi gazdaság erősödésén túl az energiaellátás minőségi fejlesztését is szolgálják az összes fogyasztó számára – hangsúlyozta Antonio Rosaci.
Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: a cég vezetésével konstruktív együttműködés alakult ki, a különböző érdekek mentén ki tudták tűzni a közös célt. Arról is beszélt, hogy az elmúlt esztendőkben évi átlag 1500 fővel nőtt a város lakossága, ez a dinamikus fejlődés pedig nem fog megállni, számításaik szerint az elkövetkező 5 évben további 20-30 ezer fővel emelkedhet Kecskemét népessége.

– Minden cégnek az az elsőkérdése, hogy van-e megfelelő mennyiségű energia, ez képezi az alapját a tárgyalásoknak. Külön hálás vagyok azért a párbeszédért, amely a cég vezetésével kialakult, hiszen a város nem tulajdonosa, fenntartója, üzemeltetője az EDF DÉMÁSZ csoportnak, semmilyen hatósági jogköre nincs, amellyel befolyásolni tudná, de mégis sikerült megtalálni a közös pontot, és így közösen tudjuk stratégiánkat alakítani. Elmondhatjuk, hogy Kecskeméten az energiaellátás stabil, biztonságos és nagyon jó partneri viszony kialakításával a jövőbeli fejlesztések is biztosítottak – jelentette ki a polgármester.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK