2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Koponya és súlyos vállsérülést szenvedett a Szentháromság téri zebrán elütött tanár – A rossz látási viszonyokat sérelmezi a pizza futár

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 06., 09:25

Információnk szerint a november 4-én, vasárnap este 19 óra előtt néhány perccel, a Szentháromság térnél lévő gyalogátkelőn elütött idős tanár koponya és súlyos vállsérülést szenvedett, amikor a rendőrség irányából érkező pizza futár személygépkocsival a zebrán elgázolta. A sérültet a kalocsai Szent Kereszt Kórházba szállították, ahol hivatalosan meg nem erősített információnk szerint a nyolc napon túl gyógyuló sérülések közül az elszenvedett válltörés komoly műtéti beavatkozást igényel. Mint megtudtuk, a balesetben megsérült, köztiszteletben álló tanár a történtekből gyakorlatilag semmire nem emlékszik. A baleset színhelyén tartózkodó forrásunk szerint a gépkocsi vezetője több, szerinte a felelősségét csökkentő körülményre hívta fel a helyszínelő rendőrök figyelmét.

A mentőket mobilon értesítő fiatalember azt mondta a rendőröknek: lassan közlekedett, ám mivel az út Szentháromság tér felöli oldala nincs kivilágítva, és a gyalogátkelő szélének beláthatóságát egy ahhoz közel, a kerítésen kihelyezett hirdető molinó akadályozta, nem látta a zebrára lépő férfit.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Nyilván valóan a rendőrség feladata lesz a baleset részleteinek mindenre kiterjedő vizsgálata és ha a vád megáll, a bíróságé a felelősség mértékének a megállapítása, de az a baleset idején ott tartózkodó, utólag az aszfalton rögzített nyomokat szemlélő laikusoknak is feltűnt: a gépkocsi vélhetően a zebra több mint egyharmadánál, inkább a feléhez közelebb ütközött a gyalogossal, tehát már a Látogatóközpont felől jobban megvilágított területen. Következésképpen

jócskán a hivatkozott láthatósági akadályon túl következett be a baleset.

Arra még a baleset estéjén, a templomból hazafelé tartók hívták fel a figyelmünket, hogy nem fékcsikorgásra, hanem egy tompa puffanásra lettek figyelmesek, és az aszfalton féknyomok sem láthatók.

A moralizálástól eltekintve az ügy annyiban mindenképpen tanulságos, hogy a KRESZ szerintKijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni”. Ugyanakkor azt is mondja, hogy „A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti”.

Szemtanúk szerint az elütött nyugdíjas tanár szerencsére nem a fejével, hanem a lábszárával és a felső testével ütközött a járművel, amelynek szélvédője középen mozaikszerűen megrepedt.
bővebben ...

Az is fontos szabály, hogy az út tulajdonosának, kezelőjének, vagy a közterületet engedély alapján használónak a kötelessége, hogy a gyalogos átkelő helyet jól látható módon megvilágítsa.

A sérültnek gyors felépülést kívánunk, a közlekedés szervezőinek pedig, hogy a különösen egyházi szertartások, turistacsoportok látogatása alkalmával nagyforgalmú gyalogátkelőhely teljes megvilágításának kiépítését mielőbb végeztessék el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés