2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nagykőrösi Művésztelep 8.: „Kortárs 23” –Kiállítás a Schöffer-Gyűjteményben

Illés György Cinó  |  2022. 03. 12., 08:09

A nyolc kiállító magyar képzőművész mellett öt ország – Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Kína, Szerbia – összesen tizenöt alkotójának képeit mutatja be az a tárlat, amely pénteken délután öt órakor nyílt meg a Schöffer Gyűjteményben – így áll össze a Nagykőrösi Nemzetközi Művésztelep nyolcadik tárlatának ’huszonhárom’ művész alkotta, összetételében és színvonalában is nemzetközi mezőnye. A tematikailag, technikailag és stílusban is rendkívül színes kiállítást Budai Viktória művészettörténész, a gyűjtemény vezetője nyitotta meg, az eseményen harsonán közreműködött: Gruber Tamás.

A Nagykőrösi Nemzetközi művésztelepet száz évvel a hazai képzőművészet legendás nagybányai tábornyitása után, 1996-ban alapította Révay György – idézte föl megnyitó beszédében a kezdeteket Budai Viktória, hozzátéve:

A művésztelepet azzal a szándékkal hozta létre, hogy a meghívott képzőművészek számára kellemes atmoszférát és lehetőséget teremtsen a gondtalan alkotásra. Így nem is merülhet fel a kérdés, miért járnak vissza rendszeresen a művészek az alkotótáborba, mi ösztönzi őket, hogy újra és újra részt vegyenek a tábor életében.”– Az alkotásra és pihenésre egyaránt alkalmat adó táborban lehetőség nyílik a baráti beszélgetésekre, amelyek évek során barátsággá szövődtek. A tábor különleges atmoszférája a résztvevők képviselte gondolatokból és érzésekből áll össze. Az őszinte beszélgetések, a művészetről gondolkodás közös élménye, a véleményalkotás szabadsága adják a különleges értékét a tábornak – jellemezte a Nagykőrösi Nemzetközi Művésztelep termékenyítő légkörét a művészettörténész, majd rámutatott:

AZ ITT MEGJELENŐ ANYAG, HA NEM IS ÁTFOGÓAN, DE EGY SZŰKEBB SZUBJEKTÍV, ESSZENCIÁLIS KERESZTMETSZETE A MŰVÉSZTELEP ÉS EGYBEN A KORTÁRS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI TENDENCIÁKNAK.

A nemzetközi jelenlét kezdetektől a Nagykőrösi Művésztelep jellemző vonása. A hazai kortárs alkotók mellett

EDDIG 15 NEMZET, KÖZEL 121 MŰVÉSZE ÉLVEZTE A NAGYKŐRÖSI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP INSPIRÁLÓ KÖZEGÉT.

A tábor tematikai kötöttség nélkül működik, a művészek jelentős része Nagykőrösön a tájban, plein air festi munkáit.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A kiválogatott alkotásokon is jól megfigyelhető a technikai sokszínűség, a sajátos technikák széles skálája– a figurális képi megfogalmazástól, az egyes alkotók jellegzetes nonfiguratív illúzióvilágáig.” „A MOST KIÁLLÍTÓ 23 ALKOTÓ ÖNMAGÁBAN IS EGY-EGY VILÁG, AKIK SOKFÉLE GONDOLATOT SUGALLÓ ALKOTÁSSAL, FORMA ÉS SZÍNVILÁGGAL KELTETTÉK ÉLETRE MŰVEIKET AZ ALKOTÓTELEPEN ELTÖLTÖTT IDEJÜK SORÁN.”

– mondta Budai Viktória, aki hangsúlyozta az alkotó közösség nemzetközi jellegét és annak jelentőségét is:

A tárlat vonzerejét a nemzetek közötti párbeszéd adja, az alkotásokat egyenrangúként illesztve összeurópai kontextusba”
– mutatott rá a művészettörténész, reményt fejezve ki, hogy – amint fogalmazott – ezzel a mini kulturális seregszemlével, noha méreténél fogva sem tud teljes körképet mutatni a kortárs tendenciákról, lehetőségeinkhez mérten hozzájárulnak majd jelenlegi szomszédi kapcsolataink formálásához is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Budai Viktória a tárlat technikai és szemléletbeli sokszínűségének egy-egy képhez fűzött néhány gondolatával is példáját adta, amelyeket a kiállítás képeit bemutató cikkünkben olvashatnak!

Kiállított képek alkotói:

 • Magyarország
  L. Balogh József, Bardócz Lajos, Bodor Zoltán, Orci József, Papageorgiu Andrea, Szabó Károly, Szolnoki Szabolcs, Wachter Dénes
 • Lengyelország
  Hai Minh Duong „Tiger”, Andrzej Labuz, Pietrek Damian, Michal Suffczynski, Warchol Pavel
 • Ukrajna
  Katherina Goncharova, Tatiana Ivanova, Viktoria Kalaichi, Nina Nikonenko, Denis Sharazin
 • Szlovákia
  Zdenko Huzjan
 • Kína
  Shanguo Jia, Litao Zhang
 • Szerbia
  Biljana Milenkovic, Milenko Stevanovic

 


A Nagykőrösi Művésztelepen készült munkákból rendezett kiállítások:

 • 1996. Nagykőrös
 • 2003. Espelkamp (Németország)
 • 2009. Kőszeg
 • 2015. Cegléd és a IX-XI Galéria (Budapest)
 • 2016. Szolnoki Művésztelep Galéria
 • 2017. Répcelak
 • 2018. Ózd
 • 2022. Kalocsa

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés