2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges Városalapítók Napja és Rétesfesztivál Kiskőrösön – Szlovák lakodalommal is fölidézték a régi szokásokat

Fergeteges Városalapítók Napja és Rétesfesztivál Kiskőrösön – Szlovák lakodalommal is fölidézték a régi szokásokat
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 24., 14:17

Az elmúlt hétvégén egyebek közt országos rétesfesztivál, szlovák lakodalmas és borkóstoló, borverseny eredményhirdetés tette emlékezetessé a kiskőrösi Városalapítók Napját, amelyet immár 21. alkalommal rendeztek meg a város fennállásának több mint 300 éves évfordulójának megünneplésére, számos sztárvendég közreműködésével. A május 20-21-22-én zajló műsorfolyam keretében Petőfi Sándor születésének közelgő kétszázadik évfordulójáról is megemlékeztek. A két napos rendezvénysorozatra, a koncertekre a környező településekről, így például Kalocsáról, Kiskunhalasról is sokan érkeztek.

Szombaton a helyi hagyományőrző csoportok és civil szervezetek összefogva egy hagyományőrző szlovák lakodalmast adtak elő, mely alkalomra Domonyi László és felesége is szlovák népviseletbe öltözött. Vasárnap az egész főtér megtelt rétessütő csapatokkal, ezúttal 80 kg liszt, 30 kg túró, 50 kg alma, 30 kg káposzta és 20 kg meggy került felhasználásra, a már megszokott töltelékek mellett még epres-rebarbarás, juhtúrós-medvehagymás rétest is fogyaszthattunk. Mindehhez a vendégek egész hétvégén kóstolhatták a kiskőrösi borokat. A háromnapos program keretében tartották meg a környékbeli településeket átszelő XVIII. Petőfi-túrát is, egyben megemlékezve a város neves fiának közelgő kétszázadik születésnapjáról.

Három, egymáshoz közel eső helyszínén – a Szlovák Tájházban, a főtéren felállított 400 négyzetméteres rendezvénysátorban, valamint az evangélikus templomban idézték föl a régi szokásokat, két zenekar és két vőfély közreműködésével. A május 21-én, szombaton megvalósuló Szlovák Lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatta be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek. A lakodalmas násznép zömét a helyi Szűcsi óvodások, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes tagjai alkották, de viseletet öltött a helyi és a nemzetiségi önkormányzat számos tagja is. A menyasszony násznagya Domonyi László polgármester volt.15:30 – kor aztán megtörtént az áldás az ifjú párra az evangélikus templomban, majd a „násznép” 18:00 órától azünnepi vacsorát fogyasztotta: húsos káposzta, illetve birkapörkölt, melyekhez ajándék szelet lakodalmas kalács járt. A vacsorából támogatói jegy megvásárlásával részesülhettek az érdeklődők, adagonként ezer forintos áron. A vacsorát követő utcabálon a közönség Lalival & Nanival, a Muzsika Tv énekeseivel szórakozott. A napot a 22:00 órakor kezdődő, tömeget vonzó Madarak zenekar koncertje zárta.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: vira.hu

Vasárnap a helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Rétesfesztiválon ismerhette meg a közönség. A fesztiválom versenybe szálltak a klasszikus és formabontó rétesek is, és arra is választ kaptunk, vajon mi fán terem a „szaladgálós” rétes?! Az eseményen Lázár Chef – aki a lakodalmas főzőversenyen a zsűri elnökeként is tevékenykedett – tartott látványfőzőst, amelyen Petőfi kedvenc túrós csuszáját is elkészítette. A városalapítók napjának legfontosabb kulináris programján idén 80 kg lisztet, 30 kg túrót, 50 kg almát, 30 kg káposztát és 20 kg meggyet használták föl a rétessütő csapatok.

Az Országos Rétesfesztivál délelőtti programján a G-Flow Tánciskola hip-hop bemutatóját, a Szenior Örömtánc táncosainak műsorát láthatta a közönség.

Délután a Musical és operett show keretében Sári Évi és Kocsis Dénes szórakoztatta a nagyérdeműt. A Kiskőrös Városi Borverseny díjátadó ünnepsége után Dívák show volt Détár Enikővel, Fésűs Nellyvel és Ladinek Judittal, majd a Rakonczai Imre koncert következett. A kétnapos, nagysikerű programsorozatot a szomszédos településekről is százakat vonzó Fenyő 75 koncert zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK