Bács-Kiskun Megyében él, pontosabban Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában, a Szőlő és a bor városában, ahogyan erre maga is nagyon büszke Szűcsné Hajdú Mária. A napokban hirdetett eredményt a Magyar Tej, a néhány héttel ezelőtt indított versenye lezárulásával. A felhívás értelmében egy sajtos recepttel lehetett indulni az „Ország nagymamája” címért, amit Mária nyert el.
Amint azt Marcsi elmesélte, meglepte, hogy sok pályázó közül a legjobb négy közé választották a sajtos tallért, amit nagyanyja receptúrája szerint készít már évtizedek óta. Az pedig végképp megkoronázta a versenyt, hogy másfélezer szavazattal megnyerte a nem mindennapi címet.
SZÍVÉNEK AZÉRT IS KEDVES, MERT NÉGY HÓNAPJA VALÓBAN BOLDOG NAGYMAMA A KIS EMILINEK KÖSZÖNHETŐEN, AKI FIÁÉKNÁL SZÜLETETT NOVEMBERBEN.
Kiskőrösön nem múlik el városi rendezvény Marcsi nélkül. A szlovákság értékeit, hagyatékait őrző és átörökítő helyi csoport oszlopos tagja, segítője és maga is nagy gyűjtő.
Mint meséli, semmit nem enged kidobni, pedig már alig tudja tárolni a sok régiséget, edényeket, falvédőket, kellékeket, szlovák öltözeteket, melyek mind a város 300 éves múltjának egy-egy időszakát őrzik.
Egy-egy program alkalmával szívesen ölti magára a régi viseletet és többedmagával készíti a herókát, a sztrapacskát, vagy éppen a szaladgálós rétest, melyek Kiskőrös gasztrokultúrájának elengedhetetlen finomságai.
AKTÍVAN SEGÍT MINDEN KÖZÖSSÉGI ÖSSZEJÖVETELEN, ÉS KILÓSZÁMRA SÜTI A NYERTES SAJTOS TALLÉRT. EDDIG A KARIZMOKAT IS MEGMOZGATÓ ÖNTÖTTVAS FORMÁT KORSZERŰ, ELEKTROMOS SÜTŐRE CSERÉLTE, DE AZ EMLÉKEK KÖZÖTT ELŐKELŐ HELYET KAPOTT A CSALÁDI ÖRÖKSÉGBŐL KAPOTT RÉGI SÜTŐFORMA IS.
Marcsi a megtisztelő cím mellé egy tejföllel és sajtokkal megrakott Whirpool hűtőszekrényt kapott ajándékba.
Természetesen a győztes receptet is megosztotta velünk az „Ország Nagymamája”.
Sajtos tallér hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
30 dkg trapista sajt
1 db tojás
2 dl tejföl
2 dkg só
1 dkg őrölt kömény
Alaposan összedolgozzuk, ügyes kis gombócokat formázunk a tésztából, majd kisütjük.
Forrás: bacskiskun.hu/Supka Éva