2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön él az „Ország nagymamája” – Marcsi sajtos tallérjával nyerte el a címet

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 28., 08:57

Bács-Kiskun Megyében él, pontosabban Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában, a Szőlő és a bor városában, ahogyan erre maga is nagyon büszke Szűcsné Hajdú Mária. A napokban hirdetett eredményt a Magyar Tej, a néhány héttel ezelőtt indított versenye lezárulásával. A felhívás értelmében egy sajtos recepttel lehetett indulni az „Ország nagymamája” címért, amit Mária nyert el.

Amint azt Marcsi elmesélte, meglepte, hogy sok pályázó közül a legjobb négy közé választották a sajtos tallért, amit nagyanyja receptúrája szerint készít már évtizedek óta. Az pedig végképp megkoronázta a versenyt, hogy másfélezer szavazattal megnyerte a nem mindennapi címet.

SZÍVÉNEK AZÉRT IS KEDVES, MERT NÉGY HÓNAPJA VALÓBAN BOLDOG NAGYMAMA A KIS EMILINEK KÖSZÖNHETŐEN, AKI FIÁÉKNÁL SZÜLETETT NOVEMBERBEN.

Kiskőrösön nem múlik el városi rendezvény Marcsi nélkül. A szlovákság értékeit, hagyatékait őrző és átörökítő helyi csoport oszlopos tagja, segítője és maga is nagy gyűjtő.


Mint meséli, semmit nem enged kidobni, pedig már alig tudja tárolni a sok régiséget, edényeket, falvédőket, kellékeket, szlovák öltözeteket, melyek mind a város 300 éves múltjának egy-egy időszakát őrzik.

Egy-egy program alkalmával szívesen ölti magára a régi viseletet és többedmagával készíti a herókát, a sztrapacskát, vagy éppen a szaladgálós rétest, melyek Kiskőrös gasztrokultúrájának elengedhetetlen finomságai.

AKTÍVAN SEGÍT MINDEN KÖZÖSSÉGI ÖSSZEJÖVETELEN, ÉS KILÓSZÁMRA SÜTI A NYERTES SAJTOS TALLÉRT. EDDIG A KARIZMOKAT IS MEGMOZGATÓ ÖNTÖTTVAS FORMÁT KORSZERŰ, ELEKTROMOS SÜTŐRE CSERÉLTE, DE AZ EMLÉKEK KÖZÖTT ELŐKELŐ HELYET KAPOTT A CSALÁDI ÖRÖKSÉGBŐL KAPOTT RÉGI SÜTŐFORMA IS.

Marcsi a megtisztelő cím mellé egy tejföllel és sajtokkal megrakott Whirpool hűtőszekrényt kapott ajándékba.
Természetesen a győztes receptet is megosztotta velünk az „Ország Nagymamája”.

Sajtos tallér hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
30 dkg trapista sajt
1 db tojás
2 dl tejföl
2 dkg só
1 dkg őrölt kömény
Alaposan összedolgozzuk, ügyes kis gombócokat formázunk a tésztából, majd kisütjük.


Forrás: bacskiskun.hu/Supka Éva

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK