2017. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 310 Ft   : 260 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Csipkecsodák a Csipkeházban

2017. 05. 06., 18:50

A csipkecsodák palotája lesz ezekben napokban a Csipkeház, ahol pénteken megnyílt a 18. nemzetközi csipkekiállítás, melynek díszvendége Belgium.

A csipkék egyik őshazája, Belgium csipkekészítőinek képviselői is tisztelegnek a Csipkeházban, ahol a város védjegyévé vált csipke születésének 115. évfordulóját ünneplik. Habár az időjárás kicsit ünneprontó lett – a felhőszakadás miatt a szabad térre tervezett megnyitót az egyik kiállítóteremben kellett megtartani –, a hungarikumok között előkelő helyet elfoglaló halasi csipkét dicsérte minden köszöntő szó.

Marie-France Andre, a Belga Királyság nagykövete honfitársainak magyarázza a halasi csipke készítését Fotó: Tapodi Kálmán

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöke büszkén emelte ki: kevés olyan manufaktúra van, amely immár több mint egy évszázada ugyanazzal a technológiával készíti termékeit. Az első csipkéket megálmodó Dékáni Árpád rajztanárnak és a harminckilenc csipkeöltést kitaláló és a terveket megvalósító Markovits Mária csipkevarrónak örökre hálásak lehetnek a halasiak. – A város nevét már a megjelenésétől kezdve a világhírnév felé repítették a varrott remekek, s hirdetik mindenfelé, hogy milyen csodát alkottak itt egykoron – többek között erről is szólt köszöntőjében Bányai Gábor, a halasi térség országgyűlési képviselője.

A generációk óta átöröklődő tudást méltatta V. Németh Zsolt, hungarikumokért felelős államtitkár, aki úgy véli: a múlt és a jelen összefonódásának szimbóluma a halasi csipke. Az államtitkár kiemelte: a halasi csipke kimagasló nemzeti iparművészeti érték, aminek élő hagyománya összeköti hazánkat az európai nemzetekkel.
Fülöp Róbert, Halas polgármestere hangsúlyozta: a technika a régi, de minden évben új motívumokkal bővül, köszönhetően a csipkekészítők kreativitásának. A polgármester kiemelte: terveik között szerepel, hogy a csipkét kivigyék a múzeum falai közül az emberek közé.

Az idei év díszvendége Belgium, ahol már XV. században oktatták a csipkekészítést. Marie-France Andre, a Belga Királyság nagykövete hazája nevében is megtiszteltetésnek vette, hogy honfitársaival együtt részesei lehetnek a halasiak ünnepének. Belgiumban óriási tradíciója van a csipkének, amik generációkról generációkra öröklődtek a családokban.

A megnyitóünnepségen adták át a halasi csipke születésének 115. évfordulójára kiírt csipketervezési pályázat díjait. Az első helyezést a paksi Venczel László érte el, Páva című pályaművével. A halasi csipkevarró, Pajorné Berta Gyöngyi kapta a második díjat, Tóth Béláné szolnoki pályázó pedig a harmadik díjat. A Földművelésügyi Minisztérium különdíjával – amit V. Németh Zsolt adott át – Mezei Izabella (Magyarszék) munkáját díjazták. Különdíjat nyert Bródi Mária kiskunhalasi pályázó, Szent Erzsébet című munkájával. Hogy mennyire lehet élő a XXI. században is a halasi csipke, azt Hrivnák Tünde ruhakölteményei bizonyították, amik elnyerték a közönség elismerését is.


A nő ékessége a csipke

Kiskunhalason ezen a hétvégén ünneplik a város napját, melynek kiemelkedő helyszíne a Csipkeház. Ma egész napos értékesítéssel egybekötött csipkekészítési bemutatót láthat a közönség. Belga, szerb és magyar csipkekészítők mutatják be a varrott, vert, horgolt, fonott, kötött és egyéb csipketechnikákat. A nő ékessége a csipke elnevezésű csipkepályázat eredményhirdetését 14 órától tartják. A most megnyílt csipketárlat május 21-ig tekinthető meg, naponta 9–12 és 13–17 óra között.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>
2017. 09. 19., 22:39
Az idei Paprikafesztivál egyik jelentős eseménye, a kalocsai, egyben a magyar paprikanemesítés és -kutatás 100 éves évfordulójának megünneplése, amelyet szeptember 15-én, pénteken a városháza dísztermében tartottak. Nézzük, miből választhattak a kutatóállomás egykori és mai munkatársai. Még >>>
2017. 09. 19., 20:00
A meló nem könnyű, sőt, minden bizonnyal extra fizikum és fegyelemtűrés szükséges, de igyekeznek kompenzálni. Minimum! havi bruttó 230 ezer forint, évi 200 ezer forint cafetéria, ütiköltség térítés, egyenruha, ruhapénz, szolgálati lakás, kedvezményes mobil előfizetés és teljes körű egészségügyi ellátás várja azokat, akik felvételt nyernek. A helyszín: Állampuszta. Katt a részletekért! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.
Bahrein lesz a második ország, aki hadrendbe állítja az F-16V verziót, ugyanis Tajvan a jelenleg szolgálatban álló 142 darab Block 20-as verziójú F-16A/B-t szintén V verzióra alakíttatja át.
Szomorú évfordulóhoz érkeztünk - 10 év telt el azóta, hogy Hegedűs „Gege” Ernő repülő alezredes, a Puma-század újkori történetének meghatározó alakja, a század parancsnoka eltávozott az égi felszállópályára.