2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai újszülöttek életét is megmentheti a halasi babamentő inkubátor – Inkább a speciális doboz, mint a gyermekgyilkosság

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 05., 09:35

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Gyermekszakrendelője bejáratához közel, de kamerával nem megfigyelt helyen helyezték üzembe szerdán délután a város első és egyetlen gyermekmentő inkubátorát. Amint az köztudott, a speciálisan kiképzett gyermekdobozba az anyák, vagy bárki a nem kívánt terhességből, vagy titokban született újszülöttet helyezhetik el anonim módon. Ugyan konkrét bizonyíték nincs arra, hogy a dobozok mennyire segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat, de azért a sajtó rendre beszámol olyan esetekről, amikor az inkubátor babát jelez a 24 órás szolgálatot ellátó ügyeletnek. Becslések szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki.

A napvilágra került esetek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy a krízishelyzetben lévők szívesebben keresik fel a lakóhelyüktől távolabbi gyermekmentő inkubátorokat, nehogy mégis fény derüljön a személyükre. E logika mentén akár a kalocsai járásban született, nem kívánt babák is kerülhetnek a halasi babadobozba.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kalocsán már évek óta van gyermekmentő inkubátor, az országos adatok szerint eddig 40-45 gyermeket hagytak a kórházak közelében, vagy a kórházban kitett inkubátorban.

Annyi bizonyos, ha valaki gyermekmentő inkubátorba helyezi a csecsemőjét, nem rendelnek el nyomozást, mert a kicsinek esélyt adott az életben maradásra. Azt persze nem tudni, hogy az anyák szabad akaratukból, vagy az apa, esetleg a család nyomására mondtak-e le a kicsiről. Ezek a gyerekek úgy nőnek fel, hogy nincs esélyük megismerni a vérszerinti szüleiket, viszont örökbefogadó szüleik bizonyosan mindent megtesznek értük.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az anyák utólagosan, önként elmondott beszámolóiból tudni, hogy a szülő nő fiatal életkora, a csecsemő vélt vagy valós fogyatékossága, de a szülés utáni depresszió is közrejátszik abban, hogy a baba a dobozba kerül. Természetesen az anyának arra is van lehetősége, hogy újszülöttjét a „kórházban hagyja” ilyenkor a gyámhatóság előtt jognyilatkozatot tehet arra, hogy a kicsit titkos, vagy nyílt örökbefogadási eljárás keretében örökbe adja.

A Kiskunhalasi kórházban, Dr. Monszpart L. u. 1. szám alatt  kihelyezett, Dr. Szepesvári  Szabolcs főigazgató által átadott babamentő inkubátor behelyezési nyílásához részletes, nagy betűkkel írt útmutatást is mellékeltek, hogy a nyilvánvalóan ideges anya, vagy bárki a csecsemő sérülése nélkül tudja elhelyezni a kicsit a számára az életet jelentő speciális babadobozba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK