2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Simon Zoltán: Vagy Loiblnak, vagy Bálint Józsefnek mennie kell!

Illés György Cinó  |  2016. 11. 26., 01:37

Napirend előtt kért szót a csütörtöki testületi ülésen Simon Zoltán önkormányzati képviselő, aki a helyi Fidesz csoport vezetőjeként már számos témát érintett a most is fölvetettekből múlt pénteki sajtótájékoztatóján. Most a testületi ülésen kívánta elmondani álláspontját, kiegészítve a heti aktualitásokkal, jelesül Loibl Lászlónak a Vagyonhasznosítási Kft. éléről történt lemondásáról alkotott véleményével, valamint Bálint József előző napi sajtótájékoztatóján elhangzottakra szánt viszontválaszaival. Három perc után leállították, így az ülés után villám-sajtótájékoztatón ismertette álláspontját. Szerinte az ügyvezető által tényként a nyilvánosság elé tárt, valós, vagy hamis információk olyan súlyos árnyékot vetnek Bálint Józsefre, hogy amiatt vagy a polgármesternek kellene lemondania, vagy – amennyiben alaptalanul, hamisan feketíti őt a távozásának igen látványos formát adott ügyvezető – Loibl Lászlót kellene meneszteni.

Simon a „Kalocsa város önkormányzatának valós gazdasági helyzete” című fölszólalásában tematikailag részben a múlt pénteken a Tomori Pál Főiskola egy helyiségében tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakat foglalta össze. Ezek olvasóinknak kevés újdonságot tartalmaznak, hiszen az ott elmondottakat a tájékoztatóról szóló tudósításunkban részletesen közöltük.
Ám Loibl László hét eleji lemondása, illetve annak módja új mondanivalót is adott a pártelnök képviselőnek. Előbb azonban foglaljuk össze a korábban is elhangzottakat, most csak röviden

  • A polgármesteri ígéretekkel szemben a város elindult a lejtőn, talán visszafordíthatatlanul.
  • 2013-ban a kormányzat teljes adósságkonszolidációt végzett, átvállalta az önkormányzatok adósságát, így lehetővé téve a „gondtalan” gazdálkodást. Cserében nullszaldós éves költségvetést várnak, ami nem nagy elvárás: csak annyit költsön egy város, amennyi bevétele van, mint egy normális háztartásban.
  • A polgármester a Fidesz és a KDNP képviselőinek figyelmeztetése ellenére az eddig egységes baloldali többségre támaszkodva pazarló intézkedéseket foganatosított.
  • Az volt az ígéret, hogy a KalocsaKOM értékesítéséből befolyt 450 milliót jó célokra, csakis fejlesztésre fogják fölhasználni, de alig telt el egy év, és a 174 milliós állami támogatás mellett a KalocsaKOM eladásából származó 450 milliós bevételt is elműködte, felélte a város a pazarló költségvetéssel.
  • Kalocsa ilyen gazdasági válsághelyzetben még nem volt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban Bálint József által előző napon, csütörtökön a Városházán tartott sajtótájékoztatóján elmondottakra reflektált, amelynek keretében Bálint József számadatok sokaságával igyekezett bemutatni a város jelenlegi helyzetét és az idáig vezető utat. A polgármester a hiány okai közt a Kft.-k első kétéves gazdálkodását, egyes projektek után megörökölt büntetéseket, illetve pénz-visszafizetési kötelezettségeket, valamint a városnak a tanácsi rendszerig visszanyúló alulfinanszírozottságát említette.

A Bálint József által elmondottakra reagáló Simon Zoltán úgy vélte, a polgármester a sajtótájékoztatóján érdemben nem cáfolta, hogy pazarló a város gazdálkodása. Amint fogalmazott:

A PÉNZÜGYI VILÁGBAN NEM SOK HITELT ADNAK [A POLGÁRMESTERNEK] ARRA A KIJELENTÉSÉRE, HOGY „A VÁROS GAZDÁLKODÁSA ÉS KÖLTSÉGVETÉSE RELATÍVE KIEGYENSÚLYOZOTT.”

Ugyane nyilatkozatában a polgármester is elismerte, hogy a költségvetés hiánnyal küzd. Simon szerint kettejük álláspontja közt a különbség abban áll, hogy

a polgármester ezt a hiányt csak közép és hosszú távon akarja megoldani, míg a Fidesz-KDNP képviselői már a KalocsaKOM Kft. eladása előtt is jelezték, hogy a felelőtlen gazdálkodásra nem az aranytojást tojó tyúk eladása amegoldás, hanem a racionalizálás. Ezt követően szembesítette Bálint Józsefet azon állításával, hogy a 2016. évi költségvetés biztosított, mondván, ezt csak a KalocsaKOM eladásából és a kormányzat működési támogatásából tudja megoldani.

[Itt járt le a három perce Simon Zoltánnak, de az egyébként szokatlanul rövid testületi ülés utáni, rögtönzött sajtótájékoztatóján több önkormányzati képviselő és a média nyilvánossága előtt – végigmondhatta fölszólalását – A szerk.]


Forrás: Illés György / KALOhírek

A folytatásban Simon Zoltán emlékeztetett: tavaly ősszel szó szerint ezt mondta a polgármester:

INNENTŐL NEM HIVATKOZHATUNK ARRA, HOGY ELŐDEINK MIT HAGYTAK RÁNK, TEHÁT INNENTŐL KEZDVE, HA OLYAN HELYZETBE KERÜLÜNK, AZT CSAK SAJÁT MAGUNKNAK RÓHATJUK FÖL.

Simon szerint a polgármester gazdálkodással kapcsolatos tanácstalanságát mutatja az is, hogy a képviselőktől kér segítséget a jövő évi költségvetési hiány megoldására. Úgy vélte:

EZ ELSŐDLEGESEN A POLGÁRMESTER FELADATA. HA NEM TUD VELE MEGBIRKÓZNI, AKKOR NINCS MÁS LEHETŐSÉGE, MINT AZ, HOGY ÁTADJA A HELYÉT!

– mondta Simon Zoltán, ezúttal még egy fokkal nyíltabban utalva Bálint József esetleges idő előtti távozására.

Végül a hét nagy durranását jelentő hírére reflektált Simon, tudniillik arra, hogy Loibl László lemondott a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetői posztjáról, méghozzá nem is akárhogyan tette, hanem a széles médianyilvánosság előtt megszellőztetve a polgármesternek küldött lemondó levelet, amelynek tartalma több ponton számos kérdést vethet föl, beleértve akár a bűncselekmény gyanúját is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezzel kapcsolatban a következőket hangoztatta a Fidesz helyi elnöke.

A város gazdálkodásának súlyos helyzetét jelzi az is, hogy a város két legnagyobb cégének egyszemélyes vezetője, Loibl László hétfőn lemondott a közel 70 főt foglalkoztató Vagyonhasznosító Kft. vezetéséről. – mondta Simon, hozzátéve, hogy sajnos ezzel nem fogunk megtakarítást elérni, mert épp annak a cégnek a vezetéséről mondott le, amelyet „nulla forintért vállalt”!

[Akkori hírek szerint második kinevezésekor – a megnövekedett feladatokkal indokolva – Loibl Lászlónak a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjeként kapott javadalmát bruttó 420 ezer forintról 600 ezerre emelték. A Vagyonhasznosító Kft. ügyvezetésért viszont nem kap ellenszolgáltatást. Úgy tudjuk, erre az álláshalmozást tiltó törvényi előírások miatt nem is lett volna mód – A szerk.]

Végül a társaságon keresztül állítólag folyt, kérdőjeleket is fölvető kifizetések kapcsán vonta kérdőre a polgármestert, emlékeztetve, hogy az ügyvezető nyilatkozata szerint az ő kifejezett kérésére vállalta el mindkét cég ügyvezetői feladatainak ellátását, ezért Simon Zoltán szerint a Loibl levelében foglaltak valóságtartalmáról a polgármesternek nyilatkoznia kell.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Kérte Ön polgármester úr Loibl László ügyvezetőtől, hogy szerződést kössön két Kft-vel és hogy több hónapon keresztül foglalkoztasson egy magánszemélyt? Kérte Ön polgármester úr Loibl László ügyvezetőtől, hogy a gazdasági társaságnál biztosítsanak valamennyi dolgozónak év végi juttatásként Erzsébet utalványt, mindezekkel összességében 14,5 millió forint plusz kiadásra kötelezve az ügyvezetőt?
Tett-e ígéretet polgármester úr arra, hogy a gazdasági társaság ezen kiadásait az év során megtéríti az önkormányzat?
Kérte Ön polgármester úr Loibl László ügyvezetőtől, hogy vegyenek fel egy kolleginát a könyvelésre 2016 januárjától, akinek foglalkoztatásával járó bérköltségeit – ígérete szerint – a támogatási szerződés keretében kapja meg a Vagyonhasznosító Kft.?
Végül költői kérdésként Simon azt vetette föl, hogy

AMENNYIBEN A KÉRÉSÉRE KINEVEZETT ÜGYVEZETŐT SEM TUDJA MÁR IRÁNYÍTANI, HOGYAN IS TUDHATNÁ IRÁNYÍTANI A VÁROST?


Forrás: Illés György / KALOhírek

A képviselő úgy vélekedett, a Loibl-levél után a polgármesternek csak két lehetősége maradt:

Ha igazak a Loibl László lemondó levelében megfogalmazott vádak, amely szerint Ön a direkt utasításai miatt közvetlenül felelős a Vagyonhasznosító Kft. romba döntéséért, akkor Önnek azonnal le kell mondania.
De ha ezek a vádak alaptalanok, akkor az Ön által kinevezett, és jelenleg a két 100%-os önkormányzati tulajdonú Kft-nél összesen 600 ezer Ft-ért foglalkoztatott Loibl Lászlót azonnali hatállyal fel kell mentenie ügyvezetői állásából, és jogi eljárást kell indítania ellene rágalmazás miatt!
– mondta Simon Zoltán, aki tájékoztatóját így zárta:

Bízom polgármester úr abban, hogy végre belátja és elfogadja, hogy Ön nem tudja irányítani a várost, és nem tudja ellátni polgármesteri feladatait.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Kalotroll
2016-11-28 09:24:52
Súlyos kérdések ezek. Szerintem a szereplőket nem lehet mentegetni politikai szimpátia alapján, vagy épp a kérdéseket, a kérdező Simon Zoltán felé visszafordítani, mint ahogy egyesek a FB-on teszik.
Lufi
2016-11-28 09:44:51
Az a fő probléma, hogy ugyan ott tartunk ahol 1956-ban voltunk. Kalocsán a legnagyobb munkaadó az Önkormányzat. Ebből adódik, hogy akinek véleménye van az nem meri elmondani, mert a besúgók és a megfélemlítők hada dolgozik a polgármesternek és így félnek az állásuk elvesztésétől. Azt azért kihangsúlyoznám, hogy a polgármesternek a kalocsai informatikai céggel van egy egyessége és figyelik a munkahelyi számítógépeket a levelezéseket és az internet használatot is. Mi ez ha nem az ÁVO-s korszak? Saját hivatalában nem bízik ez az ember és kicsit paranoiás! Egy -két kivételezett embernek , -mint az anyakönyvvezetőnek mindent szabad (már nagyon sok utálják) és kapott is a hivatali munkakörében kötelező feladataiért egy városi kitüntető díjat- mindent lehet mások meg kussolnak inkább. A Török Gusztáv is sok mindenkit idegesít, és lehet jól le van papírozva munkája de eredménye az nincs eddig kb. 10 millióba került az adófizetőknek ez a semmi munka. A Jóska körül meg már saját holdudvarában is kezd elfogyni a levegő, egymásnak esnek hozzáteszem jogosan. Ezt így tovább csinálni nem lehet. Arrogancia és hatalomvágy ez a két szó jól leírja a jelenlegi polgármestert! A FB-on ilyenkor amikor baj van összefogásra buzdítanak, de miért nem ment ez már az elejétől akkor nem lenne baj. Most miért kellene összefogni? Azért mert egyedül elbaszták akkor most közösen hozzuk helyre? Hogy van ez? "Elkúrták nem kicsit nagyon!"(Gy. F.) akkor most hozzák is helyre és erre egyetlen jó megoldás van!
Lufi
2016-11-26 07:33:10
A polgármester folyamatosan csak hazudik és csúsztat mikor rúgják már ki? A Loibl nem szimpatikus de ha igaz amit állít akkor a polgármester visszaélt hivatali hatáskörével! Ez bűncselekmény! Akkor, az a minimum hogy lemond! Kalocsa nem fejlődik semmit amióta ezek hatalmon vannak. A Loibnak is azzal kellene foglalkozni hogy koszos a város mindenhol levél mi lesz ha jon a ho???? Komolyan mondom hogy ez egy szappanopera az itt lakók kárára! Polgármester úr itt az idő mondjon le!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK