2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Miért távozik Loibl László? – Bálint József: az utódlás előkészítése a feladatom

Illés György Cinó  |  2016. 11. 22., 19:17

Loibl László hétfőn levélben nyújtotta be lemondását a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetői posztjáról dr. Bálint József polgármesternek, december 31-ei hatállyal. A polgármester tudomásul vette az ügyvezető döntését, aki portálunkhoz eljuttatta részletes indokait. Bálint József nem kommentálta az ügyvezető döntését, mint mondta, az utódlás előkészítése az ügyben a fő feladata.

Amint már megírtuk, távozik a Vagyonhasznosítási Kft. éléről Loibl László, aki azonban a Parkgondozó Kft. ügyvezetői feladatait a továbbiakban is ellátja a határozott időre, öt évre szóló, 2019. december 1-ig érvényes megbízási szerződése alapján. Amint megígértük, most Loibl László indokaival, valamint dr. Bálint József reflexióival jelentkezünk, miután mindkettejüket elértük a nap során telefonon.

Loibl Lászlótól három dolgot kérdeztünk:

  • Mik a személyes tervei a továbbiakban?
  • Mint leköszönő ügyvezető, hogy látja a Vagyonhasznosító Kft. jövőjét?
  • Milyen indokok alapján hozta meg ezt a döntést?

Loibl László közvetlenül csak az első két kérdésre válaszolt, a harmadikkal kapcsolatban lemondó levelének tartalmát ajánlotta figyelmünkbe [Lásd alább! – A szerk.]


Forrás: KALOhírek archív

Az ügyvezető elmondta:

a Parkgondozó Kft. élén hátralévő három évét ki kívánja tölteni,

ahol a másik ügyvezetői pozíció feladataitól megszabadulván még nagyobb erővel fáradozhat a társaság gazdasági egyensúlyának megteremtésén és fönntartásán.

A Kft. jövője már nem az ő felelőssége, hanem a tulajdonosé,

aki számára nyilvánvalóan más elképzelésekkel rendelkezik arról, mint ő. Ezzel kapcsolatban azonban részletekbe nem bocsátkozott, hanem szintén lemondólevelét ajánlotta figyelmünkbe, amelyet el is juttatott szerkesztőségünkhöz, és amelyben részletesen kifejti távozásának indokait.

Loibl László határozott kérésére levelét változatlan formában közöljük, azonban a konkrét személyekre és szervezetekre utaló kitételeket töröltük, [ezt a szövegben csillaggal (*) jelezzük – A szerk.], alább pedig ismertetjük dr. Bálint József reakcióját is.

Tisztelt Polgármester Úr!

A 2015. március 1. napján a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-vel megkötött munkaszerződésben meghatározott ügyvezetői munkakörről 2016. december 31. napjával ezúton lemondok. A felmondási idő alatt a társaság ügyvezetését továbbra is ellátom. Kérem polgármester urat, hogy a lemondásomhoz kapcsolódóan tegye meg a szükséges lépéseket.

Az elmúlt másfél évben az irányításom alatt – vezető munkatársaimmal közösen – sikerült átalakítanunk a céget. Feltérképeztük bevételi lehetőségeinket, ezáltal számlázni tudtuk a költségeket külső partnereink felé. Lépéseket tettünk a kezelésünkben lévő önkormányzati vagyontárgyak és eszközök bevételi lehetőségeinek bővítése irányába is. Tevékenységünk eredményeképpen a gazdálkodásunk stabilizálódott. A 2014. évi 69 millió Ft-ot meghaladó veszteséget sikerült 2015-ben 2,6 millió Ft-ra csökkentenünk. A 2016. évi első félévi adataink alapján tevékenységünk már pozitív eredményt hozott! Ezért a tevékenységért sem Öntől, sem a képviselő-testülettől egyetlen elismerő szót sem kaptunk.

A tavalyi évben polgármester úr kérésére több az önkormányzat költségvetését kímélő, jelentős költségekkel járó feladatot vállaltunk át (*….. Kft., … Kft., X. Y. több hónapos megbízása, kérésére a társaságnál is biztosítottunk valamennyi dolgozónak év végi juttatásként Erzsébet utalványt.) összességében 14,5 millió Ft értékben. Polgármester úr ígéretet tett, hogy ezeket a kiadásainkat az év során megtéríti, majd év vége felé arról tájékoztatott, hogy nincs módja ezen költségek megtérítésére, majd a következő évi támogatásban fogja biztosítani ezek fedezetét. Ezen ígéretnek megfelelően ezt az összeget üzleti tervünkben beállítottuk, de a csökkentésnek ez a tétel is áldozatul esett, ez az ígéret sem teljesült! 2016. évben továbbra is fizetnünk kell a *… Kft-vel kötött szerződés ellenértékét, melynek összege éves szinten 6 millió Ft. Polgármester úr kérésének eleget téve felvettünk egy kolleginát könyvelésünkre 2016. januárjától azon ígéret alapján, hogy mivel sem státuszunk, sem bérkeretünk nincs foglalkoztatására, ezért a bérköltségeit a támogatási szerződés keretében megkapjuk. Mivel egyik ígéret sem teljesült, így nem látjuk, hogy fenti tételek ellenértékét hogyan tudjuk kigazdálkodni. Nagy problémát jelent még, hogy a Kalocsa Szíve Program üzemeltetésére nem kapunk semminemű önkormányzati támogatást. Ennek jelentős költségei a második félévben jelentkeznek majd. A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. nehéz körülmények között végzi munkáját. Ahelyett, hogy ezért a munkáért bármilyen elismerést, vagy bíztatást kapnánk, egyre inkább a bizalmatlanság légkörével szembesülünk. A képviselő testület és a polgármesteri hivatal egy része szinte ellenségesen szemléli tevékenységünket, miközben igyekeznek minél több feladatot ránk hárítani. Pedig mi valamennyien legjobb tudásunk szerint ezért a városért dolgozunk, és eredményeink a város és az önkormányzat eredményei is.

Tisztelt Polgármester Úr!
Nem volt alkalmunk egyszer sem részletesen elmondani tevékenységünket, problémáinkat, elképzeléseinket, mert erre a város vezetése nem tartott igényt. Ezzel szemben a képviselő-testületi üléseken állandóan a politikai csatározások homlokterébe kerültünk és úgy éreztük, hogy nem kapunk kellő támogatást és gyakran saját magunk megvédésére sem kaptunk lehetőséget.

A Képviselő-testület 2016. november 10.-ei döntése alapján a Madárpark és Szabadidő Központ állatállományának eladása mélyen áron alul történt. Társaságunk csak a madárállományt 2,3 millió Ft-ért vásárolta meg 2014. augusztusában. Most 2 millió Ft-ért értékesíti a teljes állatállományt, annak ellenére, hogy volt egy 3,04 millió Ft értékű ajánlat is. Az általam elmondott érveket sem polgármester úr, sem a testület nem vette figyelembe. Ezzel a módszerrel sem tudok egyetérteni!

Döntésemhez az utolsó lökést a 2016. november 24.-i testületi ülés 2. napirendi pontjának előterjesztése adta. Az előterjesztés kioktató, megalázó hangvétele – amellyel telefonbeszélgetésünk alapján Ön is egyetértett - egyértelműsítette számomra, hogy a város vezetése és a hivatal pénzügyi vezetése nem is akarja megérteni társaságunk problémáit, feladatait.

A fent leírtak alapján úgy gondolom, hogy a továbbiakban nem kívánom a társaság ügyvezetését ellátni.

Kalocsa, 2016. november 21.

Loibl László
ügyvezető
Pályázat december közepén

Telefonos megkeresésünkre dr. Bálint József polgármester azt mondta, hogy tudomásul vette Loibl László lemondását – illetve felmondását, amint a polgármester pontosította a kérdésünkben foglalt kifejezést.

Ugyanakkor ezt a lépést kommentálni nem kívánta, mondván, Loibl László egy Kft. ügyvezetője, nem közszereplő, akinek ez a döntés egyéni elhatározása volt. Mint mondotta, a döntést tudomásul vette, de a társaság tulajdonosának képviselőjeként nem is tehet mást, a határozatlan idejű szerződés fölmondása az ügyvezető részéről egyoldalú lépés volt.


Forrás: KALOhírek archív

Az ő feladata az eset kapcsán az ügyvezetői poszt betöltésére teendő lépések előkészítése. A pozíciót pályázat útján töltik majd be, amelynek kiírásáról a polgármester által elmondottak szerint a december 8-ára tervezett testületi ülésen dönthet a testület, amelyre előkészíti a megfelelő előterjesztést.

A polgármester meglátása szerint a pályázat a decemberi hónap folyamán lebonyolódhat, így

január elsejétől új ügyvezetővel folytathatja működését a társaság.

Amennyiben azonban az utódlás késik, akkor megbízott ügyvezető látja majd el a cég vezetésével járó feladatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
ForzaKalocsa
2016-11-22 22:52:37
Ez komoly? Mert ha igen, akkor sokkal nagyobb a baj, mint valaha is gondoltam!
Mintha két külön rendezvényen ültek volna az elmúlt két évben:

"Tisztelt Polgármester Úr!
Nem volt alkalmunk egyszer sem részletesen elmondani tevékenységünket, problémáinkat, elképzeléseinket, mert erre a város vezetése nem tartott igényt. Ezzel szemben a képviselő-testületi üléseken állandóan a politikai csatározások homlokterébe kerültünk és úgy éreztük, hogy nem kapunk kellő támogatást és gyakran saját magunk megvédésére sem kaptunk lehetőséget. "
Kalotroll
2016-11-22 22:20:54
Apa kezdődik! Aki eddig nem hitte el amiről Simon Zoltán beszélt pénteken, azok számára itt a bizonyíték!
Lufi
2016-11-22 20:24:10
Ez nagyon gáz! Saját magát és a polgármestrert vádolja be a felmondásban hivatali visszaéléssel es hűtlen kezeléssel? Mi a célja ezzel? Csak nem a polgármester buktatása?

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>