2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Wass Albert felolvasó-maraton nyolcadszor, koszorúzással – Kárpát-medence-szerte több tucat településen emlékeznek meg így az íróról

Illés György Cinó  |  2019. 02. 25., 09:25

Ruppáner János megemlékező beszéde után Faragó László és Szabó Balázs koszorút helyezett el az ’56-os emlékparkban álló Wass Albert-szobor lábazatán, többen mások – köztük a szobor alkotója, Kovács Norbert – pedig mécsesekkel tisztelegtek az író emléke előtt, majd a Hunyadi utcai közösségi házban 25 órás felolvasó-maratonnal folytatódott az alkalom, ahogyan ország-világszerte számos helyszínen.

Immár 2011. óta hagyomány Kalocsán a Wass Albert felolvasó-maraton megtartása, és a Wass Albert szobor 2013-as felavatása óta a hagyomány részét képezi ez a koszorúzás és megemlékezés is, így most is a 25 órás felolvasó maratonnal folytatódott a tisztelgés Wass Albert hagyatéka előtt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A felolvasást ezúttal Hunyadi utca 82. szám alatti közösségi ház nagytermében rendezték meg február 22 én, pénteken délután hat órától, előtte ötórai kezdettel pedig megemlékezést tartottak Wass Albert tiszteletére a kalocsai Wass Albert Baráti Kör szervezésében, amelynek keretében koszorút helyeztek el a költőnek az ’56-os emlékparkban álló szobránál. A koszorúzást megelőzően Váczi Attila szavalatát hallgatták meg az egybegyűltek, aki az ünnepelttől a Látható az Isten című verset mondta el, majd Ruppáner János idézte fel az író-költő életét, és méltatta munkásságát.

Megemlékező beszédében Ruppáner János felidézte az író életében kapott elismeréseit is köztük két Baumgarten-díját is, ugyanakkor megemlékezett az őt ért vádakról és rágalmakról is,

köztük említve az ellene Romániában koholt vádak alapján született halálos ítéletet is, amellyel kapcsolatban mindmáig nem rehabilitálták.

Ezzel kapcsolatban Ruppáner megemlítette a Wasst elítélő bíróság azon kétes tisztességét is, amely szerint csak olyanokat ítéltek halálra, akik nem tartózkodtak Romániában így nem lehetett végrehajtani rajtuk az ítéletet.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Wass Alberttel szemben ugyanakkor

mind az antiszemitizmus, mind a románellenesség vádja hamis volt amit írásai bizonyítanak”– mutatott rá a szónok – hiszen mindkét népcsoport tagjairól sok művében kifejezetten szép szavakkal ír, amit nem vettek figyelembe elítélői, hanem csak néhány kiragadott, ezzel ellentétesen értelmezhető mondatára összpontosítottak.

Wass Albertet így is ellentmondásos személyiségként jellemezte, aki azonban összegészében a hazaszeretetnek és emberszeretetnek szép példáját adta életével is művészetével. Így méltán növekszik a népszerűsége, hiszen annak ellenére, hogy hosszú ideig mellőzött szereplője volt a magyar irodalomnak,

a rendszerváltás óta egyre többen olvassák műveit,

és országszerte mintegy ötven szobrot is állítottak neki.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A felolvasó-maratonoknak az emlékére elindított hagyományhoz egyébként a Kárpát-medence szerte több tucat település csatlakozott, köztük a közelünkből Kalocsán kívül Kecel is, de a nyugaton, főleg Amerikában, az Egyesült Államokban élő emigráns magyar közösség is bekapcsolódott a mozgalomba, illetve kezdeményezője is volt annak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK