2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2019. október 30.
2019. 10. 30., 18:46
Ady 100–Ady arcai – Országos versenyen nyert különdíjat a Resti Kornél zenekar
A zenekar egyik vezéregyénisége, a kalocsai nagyszülők leszármazottjaként Kecskeméten élő Papp Máté révén városunkhoz is kötődő, itt nemrégiben koncertet is adott zenekar a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda felajánlása nyomán kiadott „különcdíjat” kapta vehette át hétfőn Budapesten.

A „különcdíj” kifejezés nem saját találmány, maga a zenekar osztotta meg ily módon sikerét a közösségi médiában. Nincs ezen semmi meglepő attól a csapattól, amely – a teljesség igénye nélkül – Esti Kornél után a kissé áthallásos Resti Kornél nevet vette föl, és önmagukat „kortytársakként”, formációjukat pedig „eredetimegjelöléssel” ellátott zenekarként mutatják be…

Kalocsán tavaly decemberben adtak koncertet Cseh Tamás emlékére, a kalocsai gyökerekkel rendelkező Papp Máté pedig nemrégiben szerepelt Mi van veled című videosorozatunkban.

Mostani sikerükről az Ady 100 – Ady arcai című pályázat kiírója, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) az Alkotoművészet.hu című internetes oldalán adott hírt, amelyet a zenekar Facebook-oldalán osztott meg közönségével.

Amint a MANK művészeti portálja írja, több mint 150 művész adta be pályázatát a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ADY100 – Ady arcai című felhívására, amelynek eredményeként összesen 256 friss, új műalkotás született.

A LEGJOBB ELŐADÓ-MŰVÉSZETI ÉS IRODALMI MUNKÁKAT GÁLÁN, A KÉPZŐMŰVÉSZEK KIEMELKEDŐ ALKOTÁSAIT PEDIG KIÁLLÍTÁSON MUTATTÁK BE OKTÓBER 28-ÁN, A KÓDEX KÖNYVESBOLT DÍSZTERMÉBEN.

A gálán Ady Endre különleges személyisége és művei inspirálta alkotásokért 9 fődíj mellett 3 különdíjat is kiosztottak.

A pályázat a Nemzeti Kulturális Alappal és a Magyar Naplóval közösen valósult meg. Az átadott ajándékcsomagok a további szellemi táplálkozást szolgálják, hiszen többek között alkotóházi foglalással jutalmazták a legjobbakat.

AZ ADY ENDRE HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL MEGHIRDETETT PÁLYÁZAT CÉLJA ADY SOKSZÍNŰ ÉLETMŰVÉNEK ÉS SZELLEMI ÖRÖKSÉGÉNEK BEMUTATÁSA VOLT, KORTÁRS MEGFOGALMAZÁSBAN.

Hogy ne mondjuk: kortytárs megfogalmazásban…

Cél volt továbbá, hogy a költő személyisége és művei által inspirált új alkotások szülessenek, és a különböző művészeti területeken alkotó művészek – írók, költők, zeneszerzők, képző-, ipar- és előadóművészek – által készített művekből összművészeti rendezvény valósuljon meg.


A díjazott művészek a MANK és a Magyar Napló Kiadó jóvoltából értékes jutalmakat, például a Szigligeti és a Zsennyei Alkotóházban felhasználható hétvégi inspirációs és alkotási lehetőséget nyertek, illetve értékes könyvcsomagokat és a Magyar Napló irodalmi magazin éves előfizetését vehették át.

DÍJAZOTTAK

Előadóművészet kategória

1. Szeberényi Gréta–Sándor Zsóka, 2. Gedeon András, 3. Matisz Flóra Lili
A Magyar Napló különdíját Horváth Florencia,

A MANK ÁLTAL MŰKÖDTETETT KÖNNYŰZENEI SZOLGÁLTATÓ IRODA EGYIK KÜLÖN(C)DÍJÁT A RESTI KORNÉL ZENEKAR NYERTE.

A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda másik különdíját Stumpf András (Czutor & Stumpf feat. Freddie Shuman) vehette át.

Alkotóművészet kategória

Irodalom szekció
1. Szále László (dráma), 2. Vass Tibor (vers), Lennert Móger Tímea (vers).

Képzőművészet szekció

1. Palásti Erzsébet, 2. Németh Erika, 3. Oláh Sándor.
A MANK által működtetett Kultúra.hu különdíját Gyémánt László nyerte.

A zsűri tagjai voltak: Baksai József Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Horváth Gergely rádiós műsorvezető, dr. Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, Konok Tamás Nemzet Művésze- és Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, Lombos Márton dalszövegíró, énekes, könnyűzenei producer, Nemes Attila, a Magyar Napló irodalmi folyóirat marketingigazgatója, Radványi Balázs Kossuth-díjas zeneszerző, zenész, a Kaláka együttes tagja.

Fotó forrása: Resti Kornél 'Eredetimegjelöléssel ellátott' Zenekar / Facebook

1325
   MAI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Tóth Bendegúz-ösztöndíjas lett Elekes Enikő
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
   2024. június 10.
2024. 06. 10., 13:24
Új időpontok a nyári gyermek fazekas táborban!
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Vasúti átjáró felújítása miatt változik a közlekedési rend Kalocsán
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Nagyszabású harcsatelepítés a Dunán
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK