2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ordas bérlakás-programmal növeli megtartó képességét

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 16., 14:33

Ordas szó szerint Bács-Kiskun megye egyik gyöngyszeme, a közvetlen Duna melletti, gyönyörű fekvésű, szorgalmas emberek lakta, 455 lelket számláló község mégis a lakosságszám megtartásáért küzd. A Virágos Magyarországért országos pályázaton számos magas elismerést elért, szépen parkosított település a nyaranta, az idén nyáron is megrendezett alkotótábor művészei, művészpalántái közül is számos tehetséget megihletett.

A faluház, alkotóház, az egész Európa horgásztársadalma előtt ismert Duna szakasz, a már kivágott legendás Rákóczi-fa, de a törzséből faragott szobrokkal így is a lovát talán ehhez a fához kötő fejedelemre emlékeztető köztéri alkotások, a nagy polgári házak és parasztbarokk épületek máig fontos szerepet játszanak a település életében.

Az épített környezet és a természet közelsége nem csak az itt élőknek teszi szebbé a mindennapjait, de kimeríthetetlen témát jelentenek az alkotók számára, üde színfoltot az ide érkezőknek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ott jártunkkor Szabó Zsolt polgármester örömmel újságolta: köszönhetően a településen önálló kezdeményezésként elindított szociális bérlakás programnak, egy esztendő alatt nem csak több fővel emelkedett a lakosság száma, de újabb hat gyermeket írattak be a helyi óvodába, ami egyben az intézmény megmaradását jelentette.

Mindez a képviselő-testület azon előrelátó gondolkodásának köszönhető, hogy az önkormányzat az elmúlt években hét olyan, az évek, évtizedek alatt lakatlanná vált, rossz műszaki állapotban lévő házat vásárolt meg, amelyeket aztán a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által több lépcsőben biztosított forrásból felújított és takarossá tett. Ezekbe költözhettek azok a családok, akik Ordason leltek új otthonra, új barátokra, ismerősökre. Ők azok a szívesen fogadott új ordasi polgárok, akik gyermekeikkel ide érkezve növelték a település lakóinak számát, megtartó képességét, stabilizálták az intézmények, köztük az óvoda működését – mondta a polgármester.

Hozzátette: Ordas iránt a pandémia kellős közepén sem szűnt meg az érdeklődés, hiszen a közeli nagyobb városokban, településeken élők - kihasználva a kivételes természeti adottságot- gyakran látogatnak Ordasra, de még nemzetközi horgászversenyt is rendeztek. A község és Duna-partja továbbra is kedvenc megállóhelye a hazai és a nemzetközi kerékpáros turistáknak.

A polgármester rámutatott: a hét felújított, kívül-belül takarossá tett háznak a településkép szempontjából is nagy a jelentősége, hiszen elhelyezkedésük miatt igencsak meghatározó szerepük van a község épített környezete egészének megítélésében - mondta Szabó Zsolt. A településvezető azt is megosztotta velünk: a sikeren felbuzdulva tovább szeretnék folytatni a szociális bérlakás programot. Ennek érdekében már több olyan elhagyott, elhanyagolt ingatlan nem helyben élő tulajdonosát keresik, akikkel ha sikerül egyezségre jutni, folytatódhat az ígéretes, talán más hasonló települések számára is példaértékű, a lakosságszám emelkedésével járó program.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei