2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Öregcsertőre öt projekt megvalósítására 58,2 millió forint JETA forrás érkezett

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 14., 15:40

A lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő.

A lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő. Ehhez más pályázati lehetőségek mellett jelentős mértékben hozzájárultak a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz (JETA) benyújtott sikeres, és immár megvalósított pályázataink. Az Alapítvány segítségével olyan területeket tudtunk fejleszteni, illetve más pályázatokat, például a tervek elkészítésével előkészíteni, amelyek a lakosság komfortérzetének a növelése mellett különösen az energiaköltségeket tekintve eredményeznek jelentős megtakarítást. Egy kicsit magam is meglepődtem, amikor lakossági fórumra készülve, éppen a pandémiával sújtott időszakot is áttekintve, a JETA-tól nyert és realizált pályázatokat összegeztem."– mondta Kis-Vén László polgármester, amikor a településre látogattunk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető a kronológiai sorrendet tartva elmondta:

Öregcsertőn a 2019. évben komoly előrelépés történt a közterületek karbantartása területén. A munkaerőpiac elszívó hatására mind kisebb létszámban rendelkezésre álló élő munkaerőt csak úgy tudtuk kiváltani, hogy JETA pályázati összegből - a környező települések között elsőként -, korszerű kommunális és parkgondozó eszközöket vásároltunk. A rendelkezésre álló 19,947 millió forintból egy John Deer traktort és egy Muolin hidraulikus fűkaszát állítottunk munkába. Aki Öregcsertőn jár, tapasztalhatja, hogy a nagy zöldfelületekkel rendelkező község parkjai, árkai évszaktól függetlenül rendben vannak, a falu - köszönhetően a fejlesztésnek is - szép, rendezett képet mutat. Ugyan nem a tárgyi eszközök gyarapodását szolgálta, de közösségünk életében minden évben jelentős súllyal esik latba a falunap, amelynek emlékezetes és méltó megrendezésére - még ugyancsak 2019-ban - a JETA 1 millió forintot biztosított.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településképi szempontból is jelentős öregcsertői községháza teljes körű energetikai korszerűsítése nem csak esztétikussá tette az épület külső homlokzatát, hanem korszerű kazánnak köszönhetően a fűtésköltségben is jelentős megtakarítást eredményez. Az erre a célra elnyert 19,723 millió forinthoz saját forrást sem kellett biztosítanunk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A temetkezési szokások megváltozása, az urnás temetések iránti igény Öregcsertő Község Önkormányzatát is kihívás elé állította, ugyanis a helyhatóság fenntartásában lévő temetőben mindeddig nem volt urnafal. Az esztétikus urnafal sétány és a négy, egyenként 10 fülkés urnafal kialakításához a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert 7,649 millió forint teremtette meg a lehetőséget. Ez a már a 2020.évet érintő JETA- támogatás éppen időben érkezett, mert annak hiányában apróbb lépésekben, az önkormányzatnak, nagyobb mértékben az urnás temetést választóknak kellett volna finanszírozniuk az urnafalak létesítését.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az általános iskola fűtéskorszerűsítése nyomán egy 30 éves, korszerűtlen gázkazánt tudtunk lecserélni a legmodernebb berendezésre. Így az erre a célra 2021. évben fordított 4,965 millió forint pályázati forrás érezhető módon járul hozzá az intézmény energiaszámláinak csökkenéséhez.

Mint említettem, a JETA immár arra is lehetőséget biztosít, hogy terveket készíttessünk, amelyek például a TOP pályázatok elbírálásánál jelentenek előnyt. Erre figyelemmel a Vén József utca, Kossuth Lajos utca és a Kalocsai utca útkorszerűsítésének terveit az Alapítvány 4,997 millió forintos támogatásából készültek el. Ezek a tervek - egyelőre az informálisan kapott tájékoztatás szerint – megalapozták az útfelújítási TOP-os pályázatunk sikerét."– tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.
2023-05-26 09:47:00
Az utcabál előtt a KIKK szervezésében, idén második alkalommal megvalósuló Pünkösdi Népművészeti Fesztivál program kínálatát néptáncosok felvonulása, népművészeti kézműves bemutatók és színpadi produkciók színesítik.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>