2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Öregcsertőre öt projekt megvalósítására 58,2 millió forint JETA forrás érkezett

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 14., 15:40

A lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő.

A lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő. Ehhez más pályázati lehetőségek mellett jelentős mértékben hozzájárultak a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz (JETA) benyújtott sikeres, és immár megvalósított pályázataink. Az Alapítvány segítségével olyan területeket tudtunk fejleszteni, illetve más pályázatokat, például a tervek elkészítésével előkészíteni, amelyek a lakosság komfortérzetének a növelése mellett különösen az energiaköltségeket tekintve eredményeznek jelentős megtakarítást. Egy kicsit magam is meglepődtem, amikor lakossági fórumra készülve, éppen a pandémiával sújtott időszakot is áttekintve, a JETA-tól nyert és realizált pályázatokat összegeztem."– mondta Kis-Vén László polgármester, amikor a településre látogattunk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető a kronológiai sorrendet tartva elmondta:

Öregcsertőn a 2019. évben komoly előrelépés történt a közterületek karbantartása területén. A munkaerőpiac elszívó hatására mind kisebb létszámban rendelkezésre álló élő munkaerőt csak úgy tudtuk kiváltani, hogy JETA pályázati összegből - a környező települések között elsőként -, korszerű kommunális és parkgondozó eszközöket vásároltunk. A rendelkezésre álló 19,947 millió forintból egy John Deer traktort és egy Muolin hidraulikus fűkaszát állítottunk munkába. Aki Öregcsertőn jár, tapasztalhatja, hogy a nagy zöldfelületekkel rendelkező község parkjai, árkai évszaktól függetlenül rendben vannak, a falu - köszönhetően a fejlesztésnek is - szép, rendezett képet mutat. Ugyan nem a tárgyi eszközök gyarapodását szolgálta, de közösségünk életében minden évben jelentős súllyal esik latba a falunap, amelynek emlékezetes és méltó megrendezésére - még ugyancsak 2019-ban - a JETA 1 millió forintot biztosított.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településképi szempontból is jelentős öregcsertői községháza teljes körű energetikai korszerűsítése nem csak esztétikussá tette az épület külső homlokzatát, hanem korszerű kazánnak köszönhetően a fűtésköltségben is jelentős megtakarítást eredményez. Az erre a célra elnyert 19,723 millió forinthoz saját forrást sem kellett biztosítanunk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A temetkezési szokások megváltozása, az urnás temetések iránti igény Öregcsertő Község Önkormányzatát is kihívás elé állította, ugyanis a helyhatóság fenntartásában lévő temetőben mindeddig nem volt urnafal. Az esztétikus urnafal sétány és a négy, egyenként 10 fülkés urnafal kialakításához a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert 7,649 millió forint teremtette meg a lehetőséget. Ez a már a 2020.évet érintő JETA- támogatás éppen időben érkezett, mert annak hiányában apróbb lépésekben, az önkormányzatnak, nagyobb mértékben az urnás temetést választóknak kellett volna finanszírozniuk az urnafalak létesítését.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az általános iskola fűtéskorszerűsítése nyomán egy 30 éves, korszerűtlen gázkazánt tudtunk lecserélni a legmodernebb berendezésre. Így az erre a célra 2021. évben fordított 4,965 millió forint pályázati forrás érezhető módon járul hozzá az intézmény energiaszámláinak csökkenéséhez.

Mint említettem, a JETA immár arra is lehetőséget biztosít, hogy terveket készíttessünk, amelyek például a TOP pályázatok elbírálásánál jelentenek előnyt. Erre figyelemmel a Vén József utca, Kossuth Lajos utca és a Kalocsai utca útkorszerűsítésének terveit az Alapítvány 4,997 millió forintos támogatásából készültek el. Ezek a tervek - egyelőre az informálisan kapott tájékoztatás szerint – megalapozták az útfelújítási TOP-os pályázatunk sikerét."– tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024-05-18 10:25:00
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK