2022. 08. 17. szerda
Jácint
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Öregcsertőre öt projekt megvalósítására 58,2 millió forint JETA forrás érkezett

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 14., 15:40

A lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő.

A lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő. Ehhez más pályázati lehetőségek mellett jelentős mértékben hozzájárultak a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz (JETA) benyújtott sikeres, és immár megvalósított pályázataink. Az Alapítvány segítségével olyan területeket tudtunk fejleszteni, illetve más pályázatokat, például a tervek elkészítésével előkészíteni, amelyek a lakosság komfortérzetének a növelése mellett különösen az energiaköltségeket tekintve eredményeznek jelentős megtakarítást. Egy kicsit magam is meglepődtem, amikor lakossági fórumra készülve, éppen a pandémiával sújtott időszakot is áttekintve, a JETA-tól nyert és realizált pályázatokat összegeztem."– mondta Kis-Vén László polgármester, amikor a településre látogattunk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető a kronológiai sorrendet tartva elmondta:

Öregcsertőn a 2019. évben komoly előrelépés történt a közterületek karbantartása területén. A munkaerőpiac elszívó hatására mind kisebb létszámban rendelkezésre álló élő munkaerőt csak úgy tudtuk kiváltani, hogy JETA pályázati összegből - a környező települések között elsőként -, korszerű kommunális és parkgondozó eszközöket vásároltunk. A rendelkezésre álló 19,947 millió forintból egy John Deer traktort és egy Muolin hidraulikus fűkaszát állítottunk munkába. Aki Öregcsertőn jár, tapasztalhatja, hogy a nagy zöldfelületekkel rendelkező község parkjai, árkai évszaktól függetlenül rendben vannak, a falu - köszönhetően a fejlesztésnek is - szép, rendezett képet mutat. Ugyan nem a tárgyi eszközök gyarapodását szolgálta, de közösségünk életében minden évben jelentős súllyal esik latba a falunap, amelynek emlékezetes és méltó megrendezésére - még ugyancsak 2019-ban - a JETA 1 millió forintot biztosított.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településképi szempontból is jelentős öregcsertői községháza teljes körű energetikai korszerűsítése nem csak esztétikussá tette az épület külső homlokzatát, hanem korszerű kazánnak köszönhetően a fűtésköltségben is jelentős megtakarítást eredményez. Az erre a célra elnyert 19,723 millió forinthoz saját forrást sem kellett biztosítanunk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A temetkezési szokások megváltozása, az urnás temetések iránti igény Öregcsertő Község Önkormányzatát is kihívás elé állította, ugyanis a helyhatóság fenntartásában lévő temetőben mindeddig nem volt urnafal. Az esztétikus urnafal sétány és a négy, egyenként 10 fülkés urnafal kialakításához a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert 7,649 millió forint teremtette meg a lehetőséget. Ez a már a 2020.évet érintő JETA- támogatás éppen időben érkezett, mert annak hiányában apróbb lépésekben, az önkormányzatnak, nagyobb mértékben az urnás temetést választóknak kellett volna finanszírozniuk az urnafalak létesítését.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az általános iskola fűtéskorszerűsítése nyomán egy 30 éves, korszerűtlen gázkazánt tudtunk lecserélni a legmodernebb berendezésre. Így az erre a célra 2021. évben fordított 4,965 millió forint pályázati forrás érezhető módon járul hozzá az intézmény energiaszámláinak csökkenéséhez.

Mint említettem, a JETA immár arra is lehetőséget biztosít, hogy terveket készíttessünk, amelyek például a TOP pályázatok elbírálásánál jelentenek előnyt. Erre figyelemmel a Vén József utca, Kossuth Lajos utca és a Kalocsai utca útkorszerűsítésének terveit az Alapítvány 4,997 millió forintos támogatásából készültek el. Ezek a tervek - egyelőre az informálisan kapott tájékoztatás szerint – megalapozták az útfelújítási TOP-os pályázatunk sikerét."– tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés