2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Csóti Andrásnét, a népművészet újonnan avatott mesterét ünnepelték szülőfalujában - Megtelt az öregcsertői Művelődési Ház

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 02., 08:45

A kalocsai és a Kalocsa környéki népdalkincs egész tárházát felvonultatták azon az örömünnepen, amelyet a közelmúltban Népművészet Mestere kitüntetésben részesített Csóti Andrásné és családja szeptember 30-án, szombaton rendezett az Öregcsertői Népdalkör tagjainak és a támogatói kör számára. A külső szemlélő a sokadalom láttán akár azt is hihette, egy kisebb hagyományőrző lakodalomba csöppent, az autentikus népviseletbe öltözött asszonyok és vendégeik olyannyira benépesítették az öregcsertői Művelődési Házat.

Mint nemrégiben beszámoltunk róla, a hagyományosan az augusztus 20-a előestéjén rendezett központi ünnepségen a 88 éves Csóti Andrásné, született Farkas Irén, vagy ahogyan a faluban nevezik, Irény néni öregcsertői hagyományőrző énekes és táncos munkáját és életútját Népművészet Mestere kitüntetéssel ismerték el.

A kitüntetés nyomán készített riportban Irény néni elmondta:

Szeptember 30-án Hagyományőrző Bált tartok, úgyhogy vacsora lesz délután 5 órakor a kultúráznál, utána pedig be kell öltözni mindenkinek,mert úgy akarom, úgy danoljanak, úgy táncoljanak, ahogy régen volt.” Az eseményre az ünnepelt bennünket is meghívott, így 20 órától résztvevői voltunk a mulatságnak, amelynek elején a csoport tagjai, fia, Csóti András és lánya, Kovács Lászlóné Csóti Mária, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus művészeti vezetője virágcsokorral köszöntötték az ünnepeltet.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Talán érdemes felidézni Kovács Lászlóné Csóti Mária szavait, amikor a már említett riportban az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus megalakulásáról beszélt.
„13 éves korom óta a néptánccal, a népdallal foglalkozom, szinte ezzel együtt élek. Akkoriban alakult meg az Öregcsertői Hagyományőrző Népi Együttes Kalapos Istvánné tanárnő vezetésével. Számos országos és nemzetközi díjat nyert a csoport, de sajnos egy idő után, a 90-es években föloszlott, már nem bírták finanszírozni, de egyéb okok is lehettek. Ekkor bekerültem a Tóth Feri bácsi által vezetett Piros Rózsa Néptáncegyüttesbe Kalocsára, a táncolást ott folytattam tovább. Egy idő után Feri bácsinak eszébe jutott, hogy vannak itt idős asszonyok, köztük az anyukám is, és hogy milyen jó lenne, ha őket is be tudnánk vonni a Piros Rózsába. Ekkor anyukámat és a szomszédasszonyomat, Mátyás Maris nénit bevittük ebbe a csoportba, ők is oszlopos tagjai lettek a Piros Rózsa Néptáncegyüttesnek. Ezzel párhuzamosan, a 90-es évek közepe táján alakítottam itt Öregcsertőn, a néptáncegyüttes asszony tagjaiból az asszonykórust. Népdalkincs volt bőven és a népviselete is megvolt mindenkinek. Mindenki tudott énekelni, táncolni, így az Öregcsertői Asszonykórus egykettőre megalakult. Azóta  működik a csoport, a mai napig folyamatosan és aktívan együtt vagyunk. Amire nagyon büszkék lehetünk, hogy az asszonykórus gerincét az az 5 fő 80 éven fölüli asszony, köztük az édesanyám alkotja, akikre nagyon tudunk támaszkodni. Tőlük gyűjtjük a dalokat és mi, a „fiatalok”, persze mind 60 éven felüliek tőlük tanuljuk ezeket a régi, már-már elfeledett dalokat. Mindenki nagyon szereti a csoportot, egy olyan jó kis közösség vagyunk, akiket egykor a tánc, most pedig a danolás, az együttlét öröme tart egyben.– mondta akkor mások mellett a művészeti vezető, de mint a szombati összejövetelen kiderült, ez csak esszenciáját adta annak, amit a csoport résztvevői a fehér asztal melletti finomságok elfogyasztása, egy kis iszogatás közepette egymás között felidézték a boldog régi időkről, emlékezetes fellépésekről, amikor még maguk is - ki-ki a csatlakozás idejétől függően - 20-25 évvel fiatalabbak voltak.

Ám az idő múlása nem látszott meg rajtuk, vígan fáradhatatlanul ropták, és persze énekeltek, amelyből egy kis ízelítőt adunk.


Mint megtudtuk, anyugdíjas Ki Mit Tud?-on kiemelt arany fokozatot kiérdemelt kórus szombati közös éneklése egy próbával is felért, mertnagyon készülnek a közeljövőben Dunapatajon megrendezésre kerülő népdaltalálkozóra, amelyre KÓTA minősítésre jelentkeztek. Ez a minősítési rendszer szakmai értékeléssel és minősítési fokozatok adományozásával segíti a népzenét művelők értékorientálását, egyben serkenti a minőségi művészeti tevékenységet és a hagyományápolást.

Nagyon bízunk abban, hogy a sok próba ezúttal is beérik és az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus szép eredménnyel tér haza a dunapataji találkozóról. 

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK