2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

In memoriam: Miklós György sportlövő edző (1934-2021)

In memoriam: Miklós György sportlövő edző (1934-2021)
2021. 04. 08., 14:27

Ismét szegényebb lett Kalocsa városának sportélete. Miklós György, a Kalocsai SE sportlövő szakosztály megálmodója és tevékeny alapítója, versenyzője és edzője életének 87. évében örökre elaludt.

Gyuri bácsi 1934-ben született egy vadászatot kedvelő családba, így már gyermekkorában lehetősége adódott a lövészet megismerésére és megkedvelésére.

A Testnevelési Főiskola elvégzése után már 1960-ban foglalkozott utánpótlás neveléssel. Élete során sok vidéki városban oktatta, népszerűsítette a sportlövészetet.  Több helyen – Salgótarjánban, Apcon és városunkban - ő maga alapította a sportlövő szakosztályt. 

Az 1970-80-as években a Budapesti Honvéd SE sportlövő szakosztályánál számos nemzetközi szintű pisztolyos versenyző felkészítését irányította.  Eredményes felkészítő munkáját fémjelzi, hogy többeket sikerült Európa- és világbajnoki éremhez juttatni, sőt, olimpikon versenyzője is volt. Rendszeresen meghívták az osztrák sportlövők is alapozó felkészítő edzőtáborok megtartására.

Kalocsára 2005 augusztusában költözött, és a lövészet elkötelezett híveként rögtön kereste a lehetőséget a szakosztály megalapítására. Időt, fáradságot nem kímélve kutatott az edzőterem, a sporteszközök, az alapvető feltételek megszerzésére, melynek eredményeként 2007 májusában megalakulhatott a KSE sportlövő szakosztálya.

Novemberben már sor került az első hivatalos légfegyveres találkozóra:10 lövészklub 60 versenyzője állt a lőállásokban, ahol légpuskával és légpisztollyal versenyeztek a különböző korcsoportokban és versenyszámokban.

Hamarosan sikeresen szerepeltek az ifjú sportlövők a Diák Olimpián és dobogós helyen végeztek az Általános és Középiskolák Országos Bajnokságán csapatban és egyéniben is. 2008 – ban a Diákolimpiáról 5 versenyző 11 érmet hozott Kalocsára.

Az országos meghívásos versenyeken és bajnokságokon a felnőtt versenyzők is eredményesen szerepeltek Gyuri bácsi lelkes edzői munkája nyomán.

Minden év októberében országosan meghirdetett Hagyományőrző légfegyveres 20 lövéses versenyt szervezett, december végén hagyományt teremtett „Szilveszteri örömlövészet” címen.

Ő maga is rendszeresen indult senior versenyeken ahol a gyakorlatának és tehetségének köszönhetően mindig az élmezőnyben végzett.

2011-ben, Magyar Sport Napja alkalmából május 6-án a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban vehettek át sportolók és szakemberek miniszteri elismerést Réthelyi Miklóstól, a szaktárca miniszterétől, Czene Attila sportért felelős államtitkártól, Szekeres Pál helyettes államtitkártól és Borkai Zsolt MOB elnöktől.
A kitüntetettek közt ott volt Miklós György nyugalmazott testnevelő tanár is, egykori kiváló sportlövő és még híresebb edző. Gyuri bácsi - túl a 75. életévén – a Magyar Sportért Díj-harmadik fokozatát vehette át eddigi munkásságáért, a sportlövők körében végzett elévülhetetlen edzői tevékenységéért, a kalocsai sportlövő szakosztály életre hívásáért.

2012-ben A sportszerű pisztolylövészet oktatása címmel – a kiválasztásról a bajnoknevelésig alcímmel –, a Kalocsai Sport Egyesület kiadásában jelent meg könyve arról a sportágról, amely egész életét meghatározta. Mint elmondta, az életútján megszerzett tapasztalatokat nem akarta magával elvinni, szeretett volna valami nyomot hagyni.

Miklós Gyuri bácsinak sokunk szívében sikerült nyomot hagynia. Szeretettel és hálával gondolnak rá tanítványok, szülők, sporttársak, kollégák, hiszen a szakmaiságon túl tartást, emberséget, példát kaptak tőle.

Mindannyiunk számára követendő életfilozófiája:

Amit teszünk, csak teljes szívvel, teljes odaadással szabad tenni. Állandóan keresni kell az újat, és mindennap fejleszteni önmagunkat”Gyuri bácsi! Nyugodj békében, emlékedet megőrizzük szívünkben!

 

                     Kőszegi Ferenc

a Kalocsai SE örökös elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK