2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Tradicionális kalocsai vászonhímzőknek hirdettek pályázatot – A pályaműveket október 10-éig várják

Tradicionális kalocsai vászonhímzőknek hirdettek pályázatot – A pályaműveket október 10-éig várják
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 12., 16:15

Kalocsán és környékén napjainkban is híven őrzik a kalocsai hímzés ősi hagyományait, a népi iparművészet remekeinek egy része a Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagjainak kezéből kerül ki. A Viski Károly Múzeum, amely mások mellett a kalocsai stilizált virágok tárháza, tízféle ilyen gyűjteményt őriz.

A kalocsai szállások női lakossága bérmunkában varrta a hímzéseket már a 19. század végén is. Főleg a környező városok és a nagyobb települések igényesebb úri-polgári háztartásai számára készítették a fehér hímzéseket, melyek történetéről Kriptáné Halász Zsuzsanna kalocsai népi iparművész - aki a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek is a tagja - tájékoztatta szerkesztőségünket.

„A kalocsai hímző kör 2020 októberétől vált aktív csoporttá, gyakorlatilag ekkor kapott szárnyra az alkotóközösségünk. A kör közel húsz taggal rendelkezik; van, aki csak kisebb mértékben tud részt venni a közös munkában, de vannak olyan aktív tagjaink is, akik folyamatosan segítik a tevékenységünket.
A hímző kör alapításánál Puskás Hajnalka volt a legaktívabb, de rajta kívül mások is sokat segítettek az elindulásnál, mígnem a Kalocsai Múzeumbarátok Köréhez csatlakoztunk, ahol nagyon sokat köszönhetünk Romsics Imre múzeumigazgatónak. A múzeum vezetőjétől elsősorban szakmai oldalról kapunk útbaigazítást, bíztatást. Hálásak vagyunk, hogy szinte a gyökereink között tudunk alkotni, újra gondolni, újra tervezni a régit, na és persze visszatérni a kezdetek kezdetéhez, a legelső ilyen alkotásokhoz” - mondta Kriptáné Halász Zsuzsanna.


A kalocsai népi iparművész hozzáfűzte:

Elődeink eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak például az ágynemű, párnavég, asztalterítő díszítéséhez. A saját használatú ruhadarabokat már kék, vörös, fekete pamutfonallal is hímezték, díszítették. A huszadik század első harmadától, a színes fonalak elterjedésével szinte egy időben kezdett színessé válni a kalocsai hímzés. Ahogy a különböző tájegységek kézimunkáinak, úgy a kalocsai hímzésnek is megvan a saját színvilága. Nagyon elterjedt volt a virágornamentika, elsősorban a mezőkön és a kertekben megtalálható virágokat ábrázolták. A virágokat sávosan, koszorú formában, vagy csokrosan helyezték el a kivarrandó munkadarabon, illetve teljes felületeket is kitöltöttek velük, mint például a kalocsai hímzéssel díszített kötény, vagy mellény” – magyarázta Kriptáné Halász Zsuzsanna.


A népi iparművész szólt arról is:

Mint tudjuk, minden kézműves termék elkészítése időigényes, ezért is nagyon kevesen fognak hozzá, mivel nem mindenkinek van elegendő ideje, türelme. Amíg a mi kis körünk működik, szívesen látjuk a legkülönbözőbb generációkhoz tartozókat, hogy átadhassuk tudásunkat. Egy hímzett terítő elkészítése nagyon sok időt igényel, akár több hónapig is készülhet. Az „alkotás” a tervezéssel kezdődik, majd a kézi hímzéssel, gépi hímzéssel folytatódik. A textília nagyságától, formájától is függ, mennyi időt vesz igénybe egy-egy textília, ruhadarab hímzése."- mondta Kriptáné Halász Zsuzsanna.


Mint az interjú alanyunktól megtudtuk: a Hagyományok Háza, Homokmégy Község Önkormányzata, Kalocsa Város Önkormányzata, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre és a kalocsai Viski Károly Múzeum kalocsai hímzés témakörben hirdette meg a nemrégiben elhunyt Szarka Vera népi iparművészről elnevezett Országos Hímző Pályázatot. A megmérettetés célja a kalocsai hímzés népszerűsítése és történeti korszakainak bemutatása.

A pályázók két kategóriában adhatják be pályaműveiket: hagyományos népművészeti alkotások, valamint modern népi iparművészeti alkotások. A pályázat befogadja a kalocsai gyöngyhímzéseket (fityulákat), és a hagyományos kalocsai motívumokkal díszített hímes tojásokat is. A pályázók lehetnek egyéni alkotók és alkotóközösségek.

A PÁLYAMŰVEK BEÉRKEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE 2022.OKTÓBER 10, NEVEZÉSI DÍJ NINCS. A SZERVEZŐK ELSŐSORBAN A KALOCSAI ÉS A KÖRNYÉKBELI LAKOSOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK

– hívta fel a figyelmet a pályázatra Kriptáné Halász Zsuzsanna kalocsai népi iparművész.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK