2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Tradicionális kalocsai vászonhímzőknek hirdettek pályázatot – A pályaműveket október 10-éig várják

Tradicionális kalocsai vászonhímzőknek hirdettek pályázatot – A pályaműveket október 10-éig várják
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 12., 16:15

Kalocsán és környékén napjainkban is híven őrzik a kalocsai hímzés ősi hagyományait, a népi iparművészet remekeinek egy része a Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagjainak kezéből kerül ki. A Viski Károly Múzeum, amely mások mellett a kalocsai stilizált virágok tárháza, tízféle ilyen gyűjteményt őriz.

A kalocsai szállások női lakossága bérmunkában varrta a hímzéseket már a 19. század végén is. Főleg a környező városok és a nagyobb települések igényesebb úri-polgári háztartásai számára készítették a fehér hímzéseket, melyek történetéről Kriptáné Halász Zsuzsanna kalocsai népi iparművész - aki a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek is a tagja - tájékoztatta szerkesztőségünket.

„A kalocsai hímző kör 2020 októberétől vált aktív csoporttá, gyakorlatilag ekkor kapott szárnyra az alkotóközösségünk. A kör közel húsz taggal rendelkezik; van, aki csak kisebb mértékben tud részt venni a közös munkában, de vannak olyan aktív tagjaink is, akik folyamatosan segítik a tevékenységünket.
A hímző kör alapításánál Puskás Hajnalka volt a legaktívabb, de rajta kívül mások is sokat segítettek az elindulásnál, mígnem a Kalocsai Múzeumbarátok Köréhez csatlakoztunk, ahol nagyon sokat köszönhetünk Romsics Imre múzeumigazgatónak. A múzeum vezetőjétől elsősorban szakmai oldalról kapunk útbaigazítást, bíztatást. Hálásak vagyunk, hogy szinte a gyökereink között tudunk alkotni, újra gondolni, újra tervezni a régit, na és persze visszatérni a kezdetek kezdetéhez, a legelső ilyen alkotásokhoz” - mondta Kriptáné Halász Zsuzsanna.


A kalocsai népi iparművész hozzáfűzte:

Elődeink eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak például az ágynemű, párnavég, asztalterítő díszítéséhez. A saját használatú ruhadarabokat már kék, vörös, fekete pamutfonallal is hímezték, díszítették. A huszadik század első harmadától, a színes fonalak elterjedésével szinte egy időben kezdett színessé válni a kalocsai hímzés. Ahogy a különböző tájegységek kézimunkáinak, úgy a kalocsai hímzésnek is megvan a saját színvilága. Nagyon elterjedt volt a virágornamentika, elsősorban a mezőkön és a kertekben megtalálható virágokat ábrázolták. A virágokat sávosan, koszorú formában, vagy csokrosan helyezték el a kivarrandó munkadarabon, illetve teljes felületeket is kitöltöttek velük, mint például a kalocsai hímzéssel díszített kötény, vagy mellény” – magyarázta Kriptáné Halász Zsuzsanna.


A népi iparművész szólt arról is:

Mint tudjuk, minden kézműves termék elkészítése időigényes, ezért is nagyon kevesen fognak hozzá, mivel nem mindenkinek van elegendő ideje, türelme. Amíg a mi kis körünk működik, szívesen látjuk a legkülönbözőbb generációkhoz tartozókat, hogy átadhassuk tudásunkat. Egy hímzett terítő elkészítése nagyon sok időt igényel, akár több hónapig is készülhet. Az „alkotás” a tervezéssel kezdődik, majd a kézi hímzéssel, gépi hímzéssel folytatódik. A textília nagyságától, formájától is függ, mennyi időt vesz igénybe egy-egy textília, ruhadarab hímzése."- mondta Kriptáné Halász Zsuzsanna.


Mint az interjú alanyunktól megtudtuk: a Hagyományok Háza, Homokmégy Község Önkormányzata, Kalocsa Város Önkormányzata, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre és a kalocsai Viski Károly Múzeum kalocsai hímzés témakörben hirdette meg a nemrégiben elhunyt Szarka Vera népi iparművészről elnevezett Országos Hímző Pályázatot. A megmérettetés célja a kalocsai hímzés népszerűsítése és történeti korszakainak bemutatása.

A pályázók két kategóriában adhatják be pályaműveiket: hagyományos népművészeti alkotások, valamint modern népi iparművészeti alkotások. A pályázat befogadja a kalocsai gyöngyhímzéseket (fityulákat), és a hagyományos kalocsai motívumokkal díszített hímes tojásokat is. A pályázók lehetnek egyéni alkotók és alkotóközösségek.

A PÁLYAMŰVEK BEÉRKEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE 2022.OKTÓBER 10, NEVEZÉSI DÍJ NINCS. A SZERVEZŐK ELSŐSORBAN A KALOCSAI ÉS A KÖRNYÉKBELI LAKOSOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK

– hívta fel a figyelmet a pályázatra Kriptáné Halász Zsuzsanna kalocsai népi iparművész.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK