2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. – Szituációs gyakorlatot tartott a tűzoltóság

2024. 06. 05., 13:28

Korábban területbejáráson, az elmúlt hetekben szituációs gyakorlaton vettek részt a Paks II. területén és létesítményeiben a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei. A cél minden esetben a helyismeret megszerzése, ami elengedhetetlen egy valós bevetés során.

Tűzoltók lepték el a minap a Paks II. Zrt. egyik telephelyét, az építési terület közvetlen szomszédságában lévő mozdonyszínt. Határozott, rövid parancsszavakat követve profin, összehangoltan intézkedtek, s igen rövid idő alatt felszámolták a szimulált káreseményt.


Három egymást követő héten tartottak szituációs gyakorlatot a Paks II. projekt területén a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei. Az első alkalommal a szimuláció szerint a 22/11 kV-os transzformátorállomás 3. számú transzformátoránál egy tömítőgyűrű meghibásodása miatt csepegő olaj, második és a harmadik esetben zárlat okozott tüzet.  A tűz helyét mindhárom esetben villogó fények és zászlók jelképezték, a transzformátorállomás pedig a gyakorlat idején természetesen nem volt feszültség alatt. Az imitált lángokat egy-egy vízsugárral oltották el a szakemberek. A beavatkozó állomány a feltételezett káresetek felszámolását a valós helyzetekben használt védőfelszerelésben, teljes légzésvédelem mellett végezte el.


Alkalmanként tíz-tíz tűzoltó, azaz összesen harmincan vettek részt a gyakorlaton. A gyakorlatok célja az volt, hogy a feltételezett káresemény modellezésekor az állomány tagjai – megtapasztalva a létesítmény jellegéből adódó tűzoltástaktikai sajátosságokat – helyismeretre tegyenek szert, ami egy esetleges valódi káresemény során nélkülözhetetlen.

Ugyanezt a célt szolgálja az a negyedévente szervezett területbejárás is, amelyen a paksi hivatásos tűzoltók mellett a Paksi Atomerőmű tűzoltói is részt vesznek. A Paks II. Atomerőmű építési területén ennek keretében legutóbb összesen több mint ötven tűzoltó fordult meg több turnusban. A negyedéves területbejárások mellett időszakosan úgynevezett parancsnoki ellenőrző gyakorlatot is tartanak a tűzoltók – volt már ilyen többek között az Erőmű-beruházási Központban. Ennek célja szintén az, hogy a tűzoltók felkészüljenek egy esetleges veszélyhelyzetre és a mentési munkát segítsék a helyismerettel.


* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK