2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Multifunkcionális új sportcsarnokkal gazdagodott Solt – 550 milliós önerőt biztosított a város

Multifunkcionális új sportcsarnokkal gazdagodott Solt – 550 milliós önerőt biztosított a város
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 30., 07:28

Solt legnagyobb, városképi jelentőséggel bíró középületét, dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára szerint a település ékkövét, a többfunkciós sportcsarnokot szeptember 29-én, szerdán avatták fel ünnepélyesen. Az esemény különös jelentőségét az adta, hogy a nagy múltú sportegyesületekkel is rendelkező városnak mindeddig nem volt sportcsarnoka, de több száz látogató befogadására alkalmas fedett közösségi tere sem. Az egyedi kormánydöntés nyomán 450 millió forint állami támogatásból és 550 (!) millió forint saját erőből megépült új sportcsarnokot dr. Szabó Tünde államtitkár, Font Sándor országgyűlési képviselő, Németh István polgármester és dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója avatta fel. Az ünnepségen megjelent Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, a járás, a szomszédos települések polgármesterei, köztük dr. Filvig Géza kalocsai polgármester. Az eseményen a Solti Ifjúsági Fúvószenekar és a Solti Mazsorett Csoport adott műsort.

Németh István polgármester köszöntőbeszédében felelevenítette a beruházás előzményeit, köszönetet mondott a magyar kormánynak és Font Sándor országgyűlési képviselőnek a támogatásért, és mint rámutatott: a település lakói, vállalkozói, az önkormányzat is mindent megtettek azért, hogy a korszerű létesítmény megvalósításához szükséges 550 millió forint saját erőt előteremtsék.
A városvezető szólt arról is, hogy az új sportcsarnok nem csak a sportéletnek, de a szomszédos iskolában folyó mindennapos testnevelésnek is helyet ad. Ugyanakkor többfunkciós jellegéből adódón például az Ifjúsági Fúvószenekarnak, a helyi Mazsorett Csoportnak is próba-és fellépési lehetőségeket biztosít, egyúttal újabb teret nyit a kulturális életnek. Németh István végezetül megköszönte a beruházásban résztvevők, az azt segítők áldozatos és jó színvonalú munkáját.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő elismeréssel szólt az előző és a jelenlegi polgármester és a képviselő-testület munkájáról. Mint mondta,Solt nagyot mert álmodni, amikor a Belügyminisztérium 2018-as támogató döntése után úgy határozott: iskolai sportcsarnok helyett inkább egy méretében és funkciójában is nagyobb csarnokot épít. A város a 450 millió forintos egyedi kormányzati támogatást 550 millió forint önrésszel egészítette ki, ami nyilvánvalóan megterhelő volt egy ilyen méretű település számára, de az összefogás, a források koncentrálás lehetővé tette a most átadásra kerülő multifunkcionális sportcsarnok megépülését A komplexumnak valamennyi solti lakos örülhet, hiszen nem csupán a sportszakosztályok, közülük is a méltán híres kézilabdások jutottak korszerű edzési és versenyzési lehetőséghez, de a létesítmény közösségi térként is funkcionál majd. Ezen felül színházi előadásoknak, koncerteknek, iskolai és egyéb közösségi rendezvényeknek is helyet biztosíthat az új létesítmény – mondta Font Sándor.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A képviselő hozzátette, a kivitelezőt a színvonalas munka mellett azért is elismerés illeti, mert a végső határidő előtt három hónappal adta át a létesítményt. Font Sándor sok sikert és örömet kívánt a soltiaknak a sportcsarnok használatához.

Dr. Szabó Tünde államtitkár beszédében rámutatott: a sport összehozza a gyerekeket, felnőtteket, közösségeket alakít ki, erős nemzetté kovácsol.
Az államtitkár szerint nem csak az élsportnak, a nagy befogadású, nemzetközi eseményeknek is helyet adó sportarénáknak van létjogosultsága, hanem az olyan méretű csarnokoknak is, mint a solti. Az új létesítmény a helyi sokszínű sportolási lehetőségek mellett - közülük például a kézilabdának, a tenisznek és a jégkorongnak - az itt élők kulturális és közösségi igényeinek kiszolgálását is szolgálja. Dr. Szabó Tünde, mint egykori sportoló is úgy fogalmazott:

öröm látni, hogy a sportnál nincs jobb nevelő hatás, és nincs semmi más, amivel ilyen hatékonyan megőrizhetjük és megtarthatjuk egészségünket. A sport ugyanis formálja a fizikumunkat, az életszemléletünket, és az értékrendünket is rendben tartja. És ami a legfontosabb, a sportnál nincs nagyobb közösségteremtő erő”– szögezte le államtitkár.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az avatószalag átvágása után bemutatták az új sportcsarnokot, amelynek hasznos alapterülete összesen mintegy 2400 négyzetméter. A létesítmény 25×45 méteres küzdőtérrel rendelkezik, amely ezen adottságával kiválóan alkalmas a kézilabda, röplabda, kosárlabda, teremlabdarúgás, tenisz edzések és versenyek lebonyolítására. A lelátók 150 főnek biztosítanak ülőhelyet, de mobil lelátók alkalmazásával a nézőtér befogadóképessége akár 430 főig növelhető.

 

Németh István polgármester kérdésünkre elmondta:

Az új csarnokban immár megrendezhető lesz például az országos mazsorett-találkozó, amelyet a solti mazsorettek megfelelő helyszín hiányában másik városban tartottak. Solt a jövőben olyan koncerteket, sporteseményeket, vagy szabványos pályamérethez kötött kézilabda bajnokságokat tud szervezni, amelyekre eddig megfelelő helyszín miatt nem volt lehetősége.”Az épület bejárásakor tapasztaltuk: a komplexum két részből áll. A sportcsarnokot mint tornatermet használók kiszolgáló- és öltözőhelyiségeiből, illetve a küzdőtérből, amely a közeli Sákor - csatorna felőli talajszinten helyezkedik el.
A nézők és a vendégek az 51. számú főút felőli magasabb szinten tudják megközelíteni az épület főbejáratát, illetve a lelátókat. Az alagsorban elhelyezkedő tornaterem mobilfallal osztható, így egy időben két osztály is használhatja. Ehhez a traktushoz négy öltöző épült, melyből kettő akadálymentes. Ezen a szinten helyezték el a küzdőtérhez tartozó mosdókat, tanári szobákat, szertárakat, tárolókat. A földszinten alakították ki a személyzeti öltözőt, a vendég vizesblokkot, illetve a pénztárat, ruhatárat, valamint a kiszolgáló és technikai helyiségeket. Mint megtudtuk, a sportcsarnok fűtését az iskola területén lévő biomassza-kazánról, távhővezetéken keresztül biztosítják.

A sportcsarnokot elsőként, az átadást követő napon, a szomszédos iskola diákja testnevelés órákra veszik igénybe.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK