2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei, helyi értéktárban a soltvadkerti Kőszegi-féle csettegő

Megyei, helyi értéktárban a soltvadkerti Kőszegi-féle csettegő
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 09., 10:32

A soltvadkerti Motormúzeum udvari, fedett kiállítóterének egyik megbecsült darabja a jellegzetes hangjáról elnevezett, a kisemberi találékonyság szimbólumává vált, rendszerint szürkére festett munkagép, a csettegő. A soltvadkerti és környékbeli utak, szőlőültetvények, gyümölcsösök egykori képéhez szorosan hozzá tartozó, immár a helyi és a Bács-Kiskun megyei értéktárba felvett járművet elsősorban a most felnövekvő generációknak szükséges bemutatni. Hogy feledésbe ne merüljön, ahhoz az értéktár jelenti a garanciát.

Ugyan még ma is jó néhány csettegő szolgálja a gazdákat, azért alkotóik megérdemlik, hogy emléket állítsunk találékonysággal vegyes műszaki és üzleti érzéküknek.– kezdi a csettegő bemutatását a Motormúzeum szakavatott, a magyar gyártású motorok iránt elkötelezett, azok gyűjtéséről is ismert Dudás Csaba.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A rutinos tárlatvezetőtől megtudjuk: a csettegőknek ugyanúgy sorsuk van, mint az embereknek, és ugyan elmúlásukról még nem beszélhetünk, születésük és fénykoruk örökre beivódott az itt élő emberek kollektív emlékezetébe.

„Soltvadkerten az 1960-as években készítették az első csettegőt. A csettegő, mely az őt hajtó motor jellegzetes „csettegő” hangjáról kapta a nevét, a mezőgazdaság, a szállítás és a borászat helyben tipikus eszköze volt. A lóvontatású járművek kiszorulásával, és mert magánember nem juthatott traktorhoz, a soltvadkerti borvidék talán leghasznosabb találmánya lett, ami a szállítás mennyiségét és sebességét is megnövelte.

Tehát a munka megkönnyítése és a költségek csökkentése szülte kényszer hívta életre a csettegőt, az első házi készítésű járművet. Az elsőt 1964-ben Lehoczki Ferenc géplakatos tervezte és építette meg. Itt jegyzem meg, hogy Lehoczki Ferenc kisiparost, a szakmában eltöltött 30 év és a csettegő, mint ötlet megvalósítása miatt 1996-ban díszpolgárrá avatták Soltvadkerten. Lehoczki Ferenc a csettegővel olyan eszközt adott a termelők kezébe, amely sok száz családot segített mezőgazdasági munkájában, különösen a 60-as, 70-es, 80-as években.

Mezőgazdasági település lévén, Soltvadkert fejlődésében kulcsszerepet játszott a csettegők jelenléte és helyben történő gyártása. A legtöbbet minden bizonnyal Kőszegi László kisiparos gyártotta.

EGYEDÜL A KŐSZEGI LÁSZLÓ ÁLTAL GYÁRTOTT CSETTEGŐK RENDELKEZNEK TÍPUSBIZONYÍTVÁNNYAL. ABBAN AZ IDŐBEN NEM VOLT EGYSZERŰ MEGSZEREZNI A TÍPUSBIZONYÍTVÁNYT, DE KŐSZEGI LÁSZLÓNAK SIKERÜLT ”

– mondta Dudás Attila.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: a 60-as évek végére, 70-es évek elejére egyre több kisiparos ráállt a csettegő gyártására. Kőszegi László mellett megemlítendő még Kugelmann Péter, Fogi András, később Győri Zoltán, Kévés Sándor, Várszegi István, Schuller Sándor, de készültek csettegők Kiskőrösön és Kecelen is.

A KÖZPONT AZONBAN MINDIG SOLTVADKERT MARADT.

Természetesen mindnek megvolt a maga különlegessége, minőségi garanciája, így a Lehoczki-féle járműveknél például a motor alá szerelt hangtompító, az eredeti fordulatszám szabályozó megtartása és még sok más műszaki fortély, amelyet a Motormúzeumban kiállított példány is hűen tükröz.

A Kőszegi-féle műhelyben a 70-es évek elejétől havonta 4 csettegő készült, azaz összesen mintegy 350 darab. Ez tekinthető a térség „klasszikus csettegőjének”, hiszen ma is ebből közlekedik az utakon a legtöbb – zárta a csettegőről szóló ismertetőt Dudás Csaba tárlatvezető.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK