2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei, helyi értéktárban a soltvadkerti Kőszegi-féle csettegő

Megyei, helyi értéktárban a soltvadkerti Kőszegi-féle csettegő
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 09., 10:32

A soltvadkerti Motormúzeum udvari, fedett kiállítóterének egyik megbecsült darabja a jellegzetes hangjáról elnevezett, a kisemberi találékonyság szimbólumává vált, rendszerint szürkére festett munkagép, a csettegő. A soltvadkerti és környékbeli utak, szőlőültetvények, gyümölcsösök egykori képéhez szorosan hozzá tartozó, immár a helyi és a Bács-Kiskun megyei értéktárba felvett járművet elsősorban a most felnövekvő generációknak szükséges bemutatni. Hogy feledésbe ne merüljön, ahhoz az értéktár jelenti a garanciát.

Ugyan még ma is jó néhány csettegő szolgálja a gazdákat, azért alkotóik megérdemlik, hogy emléket állítsunk találékonysággal vegyes műszaki és üzleti érzéküknek.– kezdi a csettegő bemutatását a Motormúzeum szakavatott, a magyar gyártású motorok iránt elkötelezett, azok gyűjtéséről is ismert Dudás Csaba.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A rutinos tárlatvezetőtől megtudjuk: a csettegőknek ugyanúgy sorsuk van, mint az embereknek, és ugyan elmúlásukról még nem beszélhetünk, születésük és fénykoruk örökre beivódott az itt élő emberek kollektív emlékezetébe.

„Soltvadkerten az 1960-as években készítették az első csettegőt. A csettegő, mely az őt hajtó motor jellegzetes „csettegő” hangjáról kapta a nevét, a mezőgazdaság, a szállítás és a borászat helyben tipikus eszköze volt. A lóvontatású járművek kiszorulásával, és mert magánember nem juthatott traktorhoz, a soltvadkerti borvidék talán leghasznosabb találmánya lett, ami a szállítás mennyiségét és sebességét is megnövelte.

Tehát a munka megkönnyítése és a költségek csökkentése szülte kényszer hívta életre a csettegőt, az első házi készítésű járművet. Az elsőt 1964-ben Lehoczki Ferenc géplakatos tervezte és építette meg. Itt jegyzem meg, hogy Lehoczki Ferenc kisiparost, a szakmában eltöltött 30 év és a csettegő, mint ötlet megvalósítása miatt 1996-ban díszpolgárrá avatták Soltvadkerten. Lehoczki Ferenc a csettegővel olyan eszközt adott a termelők kezébe, amely sok száz családot segített mezőgazdasági munkájában, különösen a 60-as, 70-es, 80-as években.

Mezőgazdasági település lévén, Soltvadkert fejlődésében kulcsszerepet játszott a csettegők jelenléte és helyben történő gyártása. A legtöbbet minden bizonnyal Kőszegi László kisiparos gyártotta.

EGYEDÜL A KŐSZEGI LÁSZLÓ ÁLTAL GYÁRTOTT CSETTEGŐK RENDELKEZNEK TÍPUSBIZONYÍTVÁNNYAL. ABBAN AZ IDŐBEN NEM VOLT EGYSZERŰ MEGSZEREZNI A TÍPUSBIZONYÍTVÁNYT, DE KŐSZEGI LÁSZLÓNAK SIKERÜLT ”

– mondta Dudás Attila.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: a 60-as évek végére, 70-es évek elejére egyre több kisiparos ráállt a csettegő gyártására. Kőszegi László mellett megemlítendő még Kugelmann Péter, Fogi András, később Győri Zoltán, Kévés Sándor, Várszegi István, Schuller Sándor, de készültek csettegők Kiskőrösön és Kecelen is.

A KÖZPONT AZONBAN MINDIG SOLTVADKERT MARADT.

Természetesen mindnek megvolt a maga különlegessége, minőségi garanciája, így a Lehoczki-féle járműveknél például a motor alá szerelt hangtompító, az eredeti fordulatszám szabályozó megtartása és még sok más műszaki fortély, amelyet a Motormúzeumban kiállított példány is hűen tükröz.

A Kőszegi-féle műhelyben a 70-es évek elejétől havonta 4 csettegő készült, azaz összesen mintegy 350 darab. Ez tekinthető a térség „klasszikus csettegőjének”, hiszen ma is ebből közlekedik az utakon a legtöbb – zárta a csettegőről szóló ismertetőt Dudás Csaba tárlatvezető.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK