2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Új transzformátor alállomás épül Soltvadkerten – A város gazdaságának fejlődése kikövetelte a fejlesztést

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 30., 08:10

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Soltvadkert város délkeleti részén egy új 132/22 kV-os transzformátor alállomást létesít annak érdekében, hogy a város dinamikus fejlődését szavatoló új beruházások jelentős energiaigényét és a város biztonságos energia-kiszolgálását a jövőben is magas színvonalon tudja biztosítani - hangzott el március 29-én, a soltvadkerti művelődési házban tartott sajtótájékoztatón, amely a beruházás megkezdése jelképének, az alapkőnek az átvételével zárult.

A megjelenteket, Font Sándor országgyűlési képviselőt, Antal József Istvánt, az MVM Démász Áramhálózati Kft. operatív ügyvezetőjét, Pipicz Mihályt, az MVM Démász Áramhálózati Kft. műszaki igazgatóját és a polgármesteri hivatal munkatársait Temerini Ferenc köszöntötte.


A város polgármester elmondta:
„Először 2017-2018-ban jelezték a soltvadkerti vállalkozások, hogy fejlesztéseik akadálya az áramkapacitások szűkössége. Akkor indult az a tervezési munka, és jelzés is ment az áramszolgáltatónak, hogy fontos lenne az áram-teljesítőképesség fejlesztésére.
Ennek alapvetően két oka van: Soltvadkert gazdasági életében két ágazat a legfontosabb: az első a műanyag - feldolgozó ipar, azon belül is a műanyag fóliák gyártása. Statisztikák igazolják, hogy Magyarországon a műanyagfóliák 50-60 százaléka Soltvadkerten készül, emellett a város életében továbbra is fontos a szőlőtermesztés és a borászat. Nálunk van az ország legnagyobb hegyközsége, itt közel háromezer hektáron termesztenek szőlőt, és ebből nagyobb részt bor készül.

Az őszi, szüreti időszakban a szőlőfeldolgozás technológiája komoly árammennyiséget igényel: nevezetesen az erjedés során a hűtés olyan áramigényű, hogy Soltvadkerten szeptember-október hónapban rendszeresek az áramszünetek. Amikor 100 százalékos kapacitással dolgoznak a műanyag üzemek és beindul a szüret, a must hűtése, esetenként reggelente arra ébredünk, hogy hosszabb – rövidebb áramkimaradások vannak a városban”
– indokolta a fejlesztés szükségességét a polgármester.

Hozzátette:

A szűkös áramkimaradás már nem csak a továbbfejlődés gátja, hanem a hétköznapi életet is zavarja. Azóta az áramszolgáltató javított ezen a helyzeten, de a végleges megoldás csak egy új transzformátor alállomás telepítése lesz. Ennek a fontos beruházásnak a nagyon fontos pontjához érkeztünk, és úgy tűnik, minden akadály elhárult az építkezés megkezdése elől."
Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Soltvadkert egy dinamikusan fejlődő kisváros, ezt a dinamizmust az is igazolja, hogy energia igénytöbblet keletkezett, már néhány évvel ezelőtt. Most egy hosszú tanulási folyamaton vagyunk túl, megtanultuk, ha egy zöldmezős beruházási területet szeretnénk átadni egy fejlesztőnek, annak mi a folyamata.  Ennek az eredménye, hogy a mai napon egy szimbolikus alapkőletételre kerül sor, hiszen az MVM Démász Kft. megszerezte azt a területet, amelyen az új alállomás megépül, és amely a további fejlődéshez szükséges energiát biztosítja. A mostani alállomás fejlesztés a hamarosan induló, 16,5 milliárdos elkerülő út mellett a második legnagyobb beruházás, ami a városban megvalósul. Ugyan nem a most tárgyalt fejlesztéshez kapcsolódik közvetlen, de a Budapest-Belgrád gyorsvasút építése is folyamatban van, és ebben is közvetlenül érintett a város, hiszen a vasúti fővonal mellett fekszik. Nem feledkezhetünk meg róla, hogy ugyanitt tervezünk egy 50 hektáros ipari parkot, komplett kiépítéssel, ennek az energiaigényét ki kell elégíteni. Ez a négy beruházás: az elkerülő út, a vasút, az ipari park és az alállomás egy olyan fejlesztés összességében, amely Soltvadkert közeljövőbeni életében valószínűleg megismételhetetlen. A sors úgy hozta, hogy most mind a négy fejlesztés erre az időszakra koncentrálódik, aminek egyik haszna, hogy az energiaigényt így lehet a legjobban kiszámítani.


Szerencsére az alállomás helyét és a tervezett ipari park helyét összeköti az elkerülő út, így az út nyomvonala mentén haladva lehet majd a kábeleket lefektetni az ipari parkig. Ez a beruházás Soltvadkert körzetének is jelentős előnyökkel jár majd.”– mondta Font Sándor.

Pipicz Mihály, az MVM Démász Áramhálózati Kft. műszaki igazgatója kifejtette:

Törekvésünk, hogy ügyfeleink villamosenergia-ellátását üzembiztosan, magas szolgáltatásminőséggel biztosítsuk. Ennek érdekében döntöttünk egy új alállomás építése mellett Soltvadkerten, hogy növeljük az ellátásbiztonságot. Az alállomás építési területe már rendelkezésre áll, a kivitelezési tervek elkészültek, a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás hamarosan befejeződik.

 

Az alállomáshoz szükséges nagy transzformátorokat már beszereztük, így az alállomás építése hamarosan megkezdődhet és reményeink szerint jövőre befejeződik. Feltéve, ha a világgazdaságban most bekövetkezett változások ezt nem húzzák át, de bízom benne, hogy ez nem történik meg.” fejezte be tájékoztatását a műszaki igazgató, majd az alapkő átnyújtásával Temerini Ferenc polgármesternek jelképesen is megkezdődött a beruházás megvalósítása.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés