2023. 01. 28. szombat
Karola, Károly
: 388 Ft   : 357 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Új transzformátor alállomás épül Soltvadkerten – A város gazdaságának fejlődése kikövetelte a fejlesztést

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 30., 08:10

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Soltvadkert város délkeleti részén egy új 132/22 kV-os transzformátor alállomást létesít annak érdekében, hogy a város dinamikus fejlődését szavatoló új beruházások jelentős energiaigényét és a város biztonságos energia-kiszolgálását a jövőben is magas színvonalon tudja biztosítani - hangzott el március 29-én, a soltvadkerti művelődési házban tartott sajtótájékoztatón, amely a beruházás megkezdése jelképének, az alapkőnek az átvételével zárult.

A megjelenteket, Font Sándor országgyűlési képviselőt, Antal József Istvánt, az MVM Démász Áramhálózati Kft. operatív ügyvezetőjét, Pipicz Mihályt, az MVM Démász Áramhálózati Kft. műszaki igazgatóját és a polgármesteri hivatal munkatársait Temerini Ferenc köszöntötte.


A város polgármester elmondta:
„Először 2017-2018-ban jelezték a soltvadkerti vállalkozások, hogy fejlesztéseik akadálya az áramkapacitások szűkössége. Akkor indult az a tervezési munka, és jelzés is ment az áramszolgáltatónak, hogy fontos lenne az áram-teljesítőképesség fejlesztésére.
Ennek alapvetően két oka van: Soltvadkert gazdasági életében két ágazat a legfontosabb: az első a műanyag - feldolgozó ipar, azon belül is a műanyag fóliák gyártása. Statisztikák igazolják, hogy Magyarországon a műanyagfóliák 50-60 százaléka Soltvadkerten készül, emellett a város életében továbbra is fontos a szőlőtermesztés és a borászat. Nálunk van az ország legnagyobb hegyközsége, itt közel háromezer hektáron termesztenek szőlőt, és ebből nagyobb részt bor készül.

Az őszi, szüreti időszakban a szőlőfeldolgozás technológiája komoly árammennyiséget igényel: nevezetesen az erjedés során a hűtés olyan áramigényű, hogy Soltvadkerten szeptember-október hónapban rendszeresek az áramszünetek. Amikor 100 százalékos kapacitással dolgoznak a műanyag üzemek és beindul a szüret, a must hűtése, esetenként reggelente arra ébredünk, hogy hosszabb – rövidebb áramkimaradások vannak a városban”
– indokolta a fejlesztés szükségességét a polgármester.

Hozzátette:

A szűkös áramkimaradás már nem csak a továbbfejlődés gátja, hanem a hétköznapi életet is zavarja. Azóta az áramszolgáltató javított ezen a helyzeten, de a végleges megoldás csak egy új transzformátor alállomás telepítése lesz. Ennek a fontos beruházásnak a nagyon fontos pontjához érkeztünk, és úgy tűnik, minden akadály elhárult az építkezés megkezdése elől."
Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Soltvadkert egy dinamikusan fejlődő kisváros, ezt a dinamizmust az is igazolja, hogy energia igénytöbblet keletkezett, már néhány évvel ezelőtt. Most egy hosszú tanulási folyamaton vagyunk túl, megtanultuk, ha egy zöldmezős beruházási területet szeretnénk átadni egy fejlesztőnek, annak mi a folyamata.  Ennek az eredménye, hogy a mai napon egy szimbolikus alapkőletételre kerül sor, hiszen az MVM Démász Kft. megszerezte azt a területet, amelyen az új alállomás megépül, és amely a további fejlődéshez szükséges energiát biztosítja. A mostani alállomás fejlesztés a hamarosan induló, 16,5 milliárdos elkerülő út mellett a második legnagyobb beruházás, ami a városban megvalósul. Ugyan nem a most tárgyalt fejlesztéshez kapcsolódik közvetlen, de a Budapest-Belgrád gyorsvasút építése is folyamatban van, és ebben is közvetlenül érintett a város, hiszen a vasúti fővonal mellett fekszik. Nem feledkezhetünk meg róla, hogy ugyanitt tervezünk egy 50 hektáros ipari parkot, komplett kiépítéssel, ennek az energiaigényét ki kell elégíteni. Ez a négy beruházás: az elkerülő út, a vasút, az ipari park és az alállomás egy olyan fejlesztés összességében, amely Soltvadkert közeljövőbeni életében valószínűleg megismételhetetlen. A sors úgy hozta, hogy most mind a négy fejlesztés erre az időszakra koncentrálódik, aminek egyik haszna, hogy az energiaigényt így lehet a legjobban kiszámítani.


Szerencsére az alállomás helyét és a tervezett ipari park helyét összeköti az elkerülő út, így az út nyomvonala mentén haladva lehet majd a kábeleket lefektetni az ipari parkig. Ez a beruházás Soltvadkert körzetének is jelentős előnyökkel jár majd.”– mondta Font Sándor.

Pipicz Mihály, az MVM Démász Áramhálózati Kft. műszaki igazgatója kifejtette:

Törekvésünk, hogy ügyfeleink villamosenergia-ellátását üzembiztosan, magas szolgáltatásminőséggel biztosítsuk. Ennek érdekében döntöttünk egy új alállomás építése mellett Soltvadkerten, hogy növeljük az ellátásbiztonságot. Az alállomás építési területe már rendelkezésre áll, a kivitelezési tervek elkészültek, a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás hamarosan befejeződik.

 

Az alállomáshoz szükséges nagy transzformátorokat már beszereztük, így az alállomás építése hamarosan megkezdődhet és reményeink szerint jövőre befejeződik. Feltéve, ha a világgazdaságban most bekövetkezett változások ezt nem húzzák át, de bízom benne, hogy ez nem történik meg.” fejezte be tájékoztatását a műszaki igazgató, majd az alapkő átnyújtásával Temerini Ferenc polgármesternek jelképesen is megkezdődött a beruházás megvalósítása.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-01-22 17:22:16
Ingatlanvásárlási és albérleti szerződések megkötése előtt a tulajdonilap-másolat kikérésével több információt is megtudhatunk az adott ingatlanról. Például azt, hogy valóban az eladó/bérlő az ingatlan tulajdonosa, vagy hogy a lakás mérete akkora-e, mint amennyit feltüntettek a hirdetésben. Megtudhatjuk azt is, hogy az adásvételt korlátozza-e valamilyen jog vagy teher.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 01. 27., 16:00
Pilot jelleggel elsőként a Budapest–Baja vonalon közlekedő egyes járatok fedélzetén lesz lehetőség bankkártyás jegy- és bérletvásárlásra a Volánbusznál. A közlekedési társaság 2023. január 30-tól február 26-ig 10 autóbuszon vizsgálja a kártyás fizetést lehetővé tevő fedélzeti eszközöket. Még >>>
2023. 01. 27., 10:46
A busz nagyságú aszteroidát alig pár napja fedezték föl. A föld légkörének külső részén, az exoszférán halad majd keresztül – hogy mennyire közel a Földhöz, azt egy videós animáció érzékelteti. A cseljabinszki eseményt épp tíz éve egy alig több, mint kétszer ekkora objektum okozta. Még >>>
2023. 01. 27., 09:30
A futballtörténelmi eset Portugáliában történt egy női labdarúgó kupameccsen. Eddig azt se tudtuk, hogy ilyen is van… Még >>>
2023. 01. 27., 08:28
A Munkahelyeink.hu második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely a munkavállalók véleménye alapján állapítja meg a legjobb magyar munkahelyek rangsorát. Még >>>
2023. 01. 26., 11:32
A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két kiskörösi férfival szemben. Az elkövetők 71 vevőt károsítottak meg azzal, hogy interneten kedvező áron kínáltak előre fizetéssel elektronikai készülékeket úgy, hogy a kifizetett termékek leszállítása eszük ágában sem volt. Még >>>
2023. 01. 26., 11:05
A vizet ihatjuk hidegen, szobahőmérsékleten, citrommal, piros bogyós gyümölcsökkel, és még sok más módon. De tudtad, hogy az sem mindegy, mikor iszol? Még >>>