2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kiemelkedő hobby borászok kitűnő borai a VIII. Szakmári Borversenyen

Kiemelkedő hobby borászok kitűnő borai a VIII. Szakmári Borversenyen
Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 28., 07:49

Alapos előkészítő munka után az elmúlt szombaton 10 órakor a művelődési házban vette kezdetét a VIII. Szakmári Borverseny, amelyen 29 szakmári és környékbeli nem hivatásos borász 45 bormintáját kóstolgatta, majd az anonimitás megőrzése mellett pontozta az ismert borászokból álló szakmai, és a jó borokat kedvelő társadalmi zsűri.

A Szakmáron élő Marosvári Gábor főszervező, a Hajósi Kovács Borház borásza elmondta:

A borversenybe benevezők száma évről évre 30 fő körüli, viszont a beküldött borminták mennyisége egyre csak gyarapodik. Idén 29 borkészítő 45 mintát küldött be, de ami igazán örömteli: évről évre finomabb, kerekebb, szebb borok kerülnek mustrára. Vélhetően azért is, mert az állandó versenyzők megfogadják azokat a szakmai tanácsokat, amelyeket részben a verseny utáni, fehér asztal melletti poharazgatás közben az ítészektől és a társaiktól kapnak. Nem feledkezhetünk meg persze arról sem, hogy a borászat az egy személyes tapasztalatokon is nyugvó szakma, így a borkészítéssel eltöltött évek száma is dominálhat.”


A hivatás borász hozzátette: „Idén a fehér borok arattak, hiszen az Aletta, Generosa, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Zenit, Bácska és a díjnyertes, jó öreg Cserszegi fűszeres, ami idén a Szakmár bora 2022 címet is kiérdemelte, mind ott volt a minták között. Ebben a kategóriában a legjobb bornak, illetve borásznak kijáró oklevelet a szakmári Szalontai József és fia, Attila vihette haza.
Ezúttal rose bor kategóriában nem volt nagy a fajtaválaszték, mondhatni a monotónia uralta, hiszen mind a kilenc minta Kékfrankos volt, mondhatni nagy szórás mellett. Itt a győztes bornak kijáró elismerést Döbrentei Sándor szakmári lakos kapta.
A vörösboroknál már nagyobb volt a merítési lehetőség, mások mellett jellemzően Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Kadarka, Néró minták versenyeztek egymással, melyek közül a hajósi Matos Patrik, Khner István, a szakmári Marosvári Gábor alkotta szakmai, és a Dobler Róbert és Döbrentei Sándor képviselte társadalmi zsűri Fekete László öregcsertői lakos Néró borát ítélte a legjobbnak.”

 

A szakember annak a véleményének is hangot adott:

Szakmár térségben betöltött szerepét, vonzerejét jól mutatja, hogy a szomszédos települések közül még Kalocsáról is voltak nevezők; például Kalocsai jó barátok néven Király Róbert és Haris László küldték Szakmárra az egyébként figyelemre érdemes három borukat, amelyek közül egy arany és kettő ezüst minősítést kapott.”

Forrás: Király Róbert / FacebookEzúton gratulálok a versenyzőknek, az idei évre legalább tavalyihoz hasonló évjáratot kívánok!"
– zárta az interjút Marosvári Gábor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK