2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kiemelkedő hobby borászok kitűnő borai a VIII. Szakmári Borversenyen

Kiemelkedő hobby borászok kitűnő borai a VIII. Szakmári Borversenyen
Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 28., 07:49

Alapos előkészítő munka után az elmúlt szombaton 10 órakor a művelődési házban vette kezdetét a VIII. Szakmári Borverseny, amelyen 29 szakmári és környékbeli nem hivatásos borász 45 bormintáját kóstolgatta, majd az anonimitás megőrzése mellett pontozta az ismert borászokból álló szakmai, és a jó borokat kedvelő társadalmi zsűri.

A Szakmáron élő Marosvári Gábor főszervező, a Hajósi Kovács Borház borásza elmondta:

A borversenybe benevezők száma évről évre 30 fő körüli, viszont a beküldött borminták mennyisége egyre csak gyarapodik. Idén 29 borkészítő 45 mintát küldött be, de ami igazán örömteli: évről évre finomabb, kerekebb, szebb borok kerülnek mustrára. Vélhetően azért is, mert az állandó versenyzők megfogadják azokat a szakmai tanácsokat, amelyeket részben a verseny utáni, fehér asztal melletti poharazgatás közben az ítészektől és a társaiktól kapnak. Nem feledkezhetünk meg persze arról sem, hogy a borászat az egy személyes tapasztalatokon is nyugvó szakma, így a borkészítéssel eltöltött évek száma is dominálhat.”


A hivatás borász hozzátette: „Idén a fehér borok arattak, hiszen az Aletta, Generosa, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Zenit, Bácska és a díjnyertes, jó öreg Cserszegi fűszeres, ami idén a Szakmár bora 2022 címet is kiérdemelte, mind ott volt a minták között. Ebben a kategóriában a legjobb bornak, illetve borásznak kijáró oklevelet a szakmári Szalontai József és fia, Attila vihette haza.
Ezúttal rose bor kategóriában nem volt nagy a fajtaválaszték, mondhatni a monotónia uralta, hiszen mind a kilenc minta Kékfrankos volt, mondhatni nagy szórás mellett. Itt a győztes bornak kijáró elismerést Döbrentei Sándor szakmári lakos kapta.
A vörösboroknál már nagyobb volt a merítési lehetőség, mások mellett jellemzően Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Kadarka, Néró minták versenyeztek egymással, melyek közül a hajósi Matos Patrik, Khner István, a szakmári Marosvári Gábor alkotta szakmai, és a Dobler Róbert és Döbrentei Sándor képviselte társadalmi zsűri Fekete László öregcsertői lakos Néró borát ítélte a legjobbnak.”

 

A szakember annak a véleményének is hangot adott:

Szakmár térségben betöltött szerepét, vonzerejét jól mutatja, hogy a szomszédos települések közül még Kalocsáról is voltak nevezők; például Kalocsai jó barátok néven Király Róbert és Haris László küldték Szakmárra az egyébként figyelemre érdemes három borukat, amelyek közül egy arany és kettő ezüst minősítést kapott.”

Forrás: Király Róbert / FacebookEzúton gratulálok a versenyzőknek, az idei évre legalább tavalyihoz hasonló évjáratot kívánok!"
– zárta az interjút Marosvári Gábor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK