2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

A tehetséggondozó tehetség -Törökné Móczár Györgyi a NŐ-KÖZ-PONT sorozatában

Boda Tibor  |  2018. 03. 22., 11:26

A sikeres nők sorozat hetedik estjén Törökné Móczár Györgyi pedagógus a Logikusakk egyesület és a Mikka-Makka játéktér vezetője volt Magóné Tóth Gyöngyi vendége.

A meghívott előadó elöljáróban, a beszélgetéssorozat címéhez kapcsolódva elmondta, sohasem gondolt magára, mint sikeres emberre, hanem mindig is azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a vele kapcsolatba kerülő gyerekeket tegye sikeressé.

Mesélt Kiskunfélegyházáról, ahol gyermekkorát, diákéveit töltötte, a város különös hangulatáról, amit Petőfi és Móra Ferenc szelleme és művei határoznak meg, a családról, otthonról, szüleiről, óvónő édesanyájáról - ami a későbbi pályaválasztásában is meghatározó erővel bírt.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Egyetlen gyermekként, de nagycsaládban, összetartó közösségben nőtt fel.
Félegyházi évei közül a gimnáziumban eltöltött időszak számára a legkedveseb, a folyton játszó osztály képe, aminek a játék szeretetét és élete párját is köszönheti. Az érettségi után mindketten Budapestre kerültek, ő tanárképzőbe, leendő férje az állatorvosira, itt töltöttek el öt szép esztendőt.

A végzést és a házasságot követően kerültek egy körállatorvosi állás elfogadása után Öregcsertőre.

Bár kezdetben ódzkodott a falusi léttől, hamar megszokta és megszerette az ottani életet és embereket. Sorban jöttek a gyerekek, majd nyolc év elteltével 1993-ban, immár negyedszázada, beköltöztek Kalocsára. A katolikus iskolában kezdett tanítani, negyedik gyermekük születését követően azonban inkább a főállású anyaságot választotta, hogy maximálisan a családjára és a gyermeknevelésre tudjon összpontosítani.

Ebben az időben kezdte el vezetni egy hirtelen felkérés alapján a PatchWork foltvarró tanfolyamot, ahol sok, máig is tartó barátság szövődött. Ha szabad ideje engedi, azóta is foglalatoskodik e hobbival, készít egy-egy darabot, amit vetített képekkel is illusztrált.

A következő felidézett állomás a Logikusak(k) egyesület megalakulása. A tizenöt éve alapított, tehetség-gondozással foglalkozó egyesület létrehozásában szerepet játszott a személyes érintettsége is. Saját gyermekeik is igen jó matematikai, logikai képességekkel rendelkeztek, amelyet nehéz volt összehangolni az iskolai tanmenettel. Ezeknek a tehetséges gyermekeknek szerettek volna segítséget nyújtani a képességeik kibontakoztatásához.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Az akár személyes hitvallásnak is felfogható idézet szerint:

A tehetségek elhanyagolása a nemzet gazdagságának lelkiismeretlen eltékozlása.Csodálatos dolog a gyerekekből előhozni a bennük rejtőző kincset, s a tehetségnek is szüksége van gondozásra, mint a sportolónak edzésre. Az elmúlt évek során számos kiemelkedő eredményt elért diákot segítettek, akad közülük, aki korosztályában

a világ legjobbjai közé tartozik

a nemzetközi megmérettetések alapján. Fontos szerepe van a nyaranként rendszeresen megrendezett nagy népszerűségnek örvendő táboroknak is, ahol a felkészítésen túl a közös társasjátékok adta élmények is jellemformáló erejűvé válnak az együtt játszás örömén felül.

Néhány éve vették át a Mikka-Makka játéktér vezetését így a fiatalabb korosztályok számára is lehetőséget teremtve a minőségi játékok megismerésére.

A tehetséggondozáson felül fontosnak tartja a szülői feladatokra való felkészítést, a gyermeknevelés nehézségeiben való eligazodás segítését, ezért rendszeresen tart tréningeket Thomas Gordon munkásságára alapozva.

A tehetségek kibontakoztatására, a mindenkiben ott rejlő kincs felszínre hozására, és Móczár Gyöngyi ezirányú kvalitásaira, saját gyermekei is szép példát mutatnak, hisz mindnyájan magasan képzett, diplomás szakemberré váltak, ki itthon ki külföldön, remekül megállva a helyét.

Jó, hogy vannak mellettünk, közöttünk ilyen elhivatott, a közösségért tenni akaró asszonyok, akik jobbá teszik körülöttünk a világot.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK