2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A tehetséggondozó tehetség -Törökné Móczár Györgyi a NŐ-KÖZ-PONT sorozatában

Boda Tibor  |  2018. 03. 22., 11:26

A sikeres nők sorozat hetedik estjén Törökné Móczár Györgyi pedagógus a Logikusakk egyesület és a Mikka-Makka játéktér vezetője volt Magóné Tóth Gyöngyi vendége.

A meghívott előadó elöljáróban, a beszélgetéssorozat címéhez kapcsolódva elmondta, sohasem gondolt magára, mint sikeres emberre, hanem mindig is azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a vele kapcsolatba kerülő gyerekeket tegye sikeressé.

Mesélt Kiskunfélegyházáról, ahol gyermekkorát, diákéveit töltötte, a város különös hangulatáról, amit Petőfi és Móra Ferenc szelleme és művei határoznak meg, a családról, otthonról, szüleiről, óvónő édesanyájáról - ami a későbbi pályaválasztásában is meghatározó erővel bírt.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Egyetlen gyermekként, de nagycsaládban, összetartó közösségben nőtt fel.
Félegyházi évei közül a gimnáziumban eltöltött időszak számára a legkedveseb, a folyton játszó osztály képe, aminek a játék szeretetét és élete párját is köszönheti. Az érettségi után mindketten Budapestre kerültek, ő tanárképzőbe, leendő férje az állatorvosira, itt töltöttek el öt szép esztendőt.

A végzést és a házasságot követően kerültek egy körállatorvosi állás elfogadása után Öregcsertőre.

Bár kezdetben ódzkodott a falusi léttől, hamar megszokta és megszerette az ottani életet és embereket. Sorban jöttek a gyerekek, majd nyolc év elteltével 1993-ban, immár negyedszázada, beköltöztek Kalocsára. A katolikus iskolában kezdett tanítani, negyedik gyermekük születését követően azonban inkább a főállású anyaságot választotta, hogy maximálisan a családjára és a gyermeknevelésre tudjon összpontosítani.

Ebben az időben kezdte el vezetni egy hirtelen felkérés alapján a PatchWork foltvarró tanfolyamot, ahol sok, máig is tartó barátság szövődött. Ha szabad ideje engedi, azóta is foglalatoskodik e hobbival, készít egy-egy darabot, amit vetített képekkel is illusztrált.

A következő felidézett állomás a Logikusak(k) egyesület megalakulása. A tizenöt éve alapított, tehetség-gondozással foglalkozó egyesület létrehozásában szerepet játszott a személyes érintettsége is. Saját gyermekeik is igen jó matematikai, logikai képességekkel rendelkeztek, amelyet nehéz volt összehangolni az iskolai tanmenettel. Ezeknek a tehetséges gyermekeknek szerettek volna segítséget nyújtani a képességeik kibontakoztatásához.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Az akár személyes hitvallásnak is felfogható idézet szerint:

A tehetségek elhanyagolása a nemzet gazdagságának lelkiismeretlen eltékozlása.Csodálatos dolog a gyerekekből előhozni a bennük rejtőző kincset, s a tehetségnek is szüksége van gondozásra, mint a sportolónak edzésre. Az elmúlt évek során számos kiemelkedő eredményt elért diákot segítettek, akad közülük, aki korosztályában

a világ legjobbjai közé tartozik

a nemzetközi megmérettetések alapján. Fontos szerepe van a nyaranként rendszeresen megrendezett nagy népszerűségnek örvendő táboroknak is, ahol a felkészítésen túl a közös társasjátékok adta élmények is jellemformáló erejűvé válnak az együtt játszás örömén felül.

Néhány éve vették át a Mikka-Makka játéktér vezetését így a fiatalabb korosztályok számára is lehetőséget teremtve a minőségi játékok megismerésére.

A tehetséggondozáson felül fontosnak tartja a szülői feladatokra való felkészítést, a gyermeknevelés nehézségeiben való eligazodás segítését, ezért rendszeresen tart tréningeket Thomas Gordon munkásságára alapozva.

A tehetségek kibontakoztatására, a mindenkiben ott rejlő kincs felszínre hozására, és Móczár Gyöngyi ezirányú kvalitásaira, saját gyermekei is szép példát mutatnak, hisz mindnyájan magasan képzett, diplomás szakemberré váltak, ki itthon ki külföldön, remekül megállva a helyét.

Jó, hogy vannak mellettünk, közöttünk ilyen elhivatott, a közösségért tenni akaró asszonyok, akik jobbá teszik körülöttünk a világot.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés