2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Alice csodaországban, avagy Magóné Tóth Gyöngyi bemutatkozása

Boda Tibor  |  2018. 03. 31., 18:20

A sikeres nők rendezvénysorozat záróestjén váratlan fordulatként – bár a teljes programot ismerők számára nem volt meglepetés – az eddigi házigazda, dr. Magóné Tóth Gyöngyi ült a vendégek székébe, az ő eddigi helyét pedig Vörös István, a Korona Rádió munkatársa foglalta el.

A művelődési intézmény vezetője az oldott hangulatú est bevezetőjében a gyermekkoráról mesélt, mely Szakmár-Kisüllésen telt. Beszélt a tízfős osztályról, az úttörőcsapatról, a családi légkörről, és a történetet nemcsak fényképekkel, hanem hozzájuk kötődő idézetekkel is illusztrálta.


Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

Középiskolai éveit az István Gimmnáziumban töltötte, amely azóta is legmeghatározóbb élményei közé tartozik. Osztálykirándulás vonattal az NDK-ba, az iskolaköpeny, szerelmek, kalandok és persze a nagyformátumú tanáregyéniségek, mint Baradlay Sándor, Szvétek Sándor, akiktől olyan felkészítést kapott, hogy elsőre felvették a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakára, ami akkoriban óriási fegyverténynek számított a többszörös túljelentkezés miatt. Bár ezt akkoriban nem így élte meg, hisz már az esküvőjére készült. A menyegző nem is váratott magára sokat, hisz az első főiskolai év után egybe keltek férjével, Jenővel, aki azóta is hűséges társa.


Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

A tanárképzőt levelezőn végezte el, majd nem sokkal Marianna lánya születését követően, mivel épp ott adódott lehetőség, a Belvárosi iskolába került, ahol 15 évet töltött el remek tantestülettel és remek osztályokkal körülvéve, ahogy fogalmazott a "világ közepeként" tekintve az akkori iskolára.

Egy igazgatóváltást követően került elősször a Műszaki szakiskolába, ahol elkezdte szervezni az első előadássorozatait, a Szülőföld Akadémia elődjét. Majd a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskolába vitte útja, és ezzel párhuzamosan végezte el a magyar, majd a történelem szakot az egyetemen.

Diplomamunkájához kapcsolódik egyik legsikeresebb "oldala" a helytörténeti munka krónikási szerep kezdete.


Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek


Ekkor talált rá a város zsidóságának történetére,

amivel még senki sem foglalkozott tudományos alapossággal.

Elöszőr levéltári anyagokat dolgozott fel, majd eljutott az interjúk készítéséig, baráti segítséggel kézről-kézre adott címek alapján sikerült feltérképezni a megmaradt és a világban szétszóródott kalocsai zsidó közösség hírmondóit.

Ebből született aztán a nagy sikerű könyv, A Kalocsai Zsidóság, majd ennek alapján Kálmán György rendezésében a filmváltozat. A filmért terjesztették aztán fel a Medal of Valorz díjra,

amelyet Los Angeles-ben vehetett át Tom Cruise társaságában.

Máig ható csodás élmény az utazás és a díjátadó számára: "Alice csodaországban", ahogy fogalmazott.
Ezt követően a közelmúlt eseményeire, a művelődési ház igazgatói tevékenységére terelődött a szó.


Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

Az első időszak 2008-tól 2012-ig tartott, majd hirtelen váltással a Szent István Gimnáziumba került, ahol óriási lehetőségnek tartja, hogy megszervezhette az intézmény fennállásának 250 éves évfordulójának jubileumi rendezvénysorozatát.

Az új városvezetés kérte fel ismét intézményvezetőnek, 2016-tól újúlt erővel látott neki a kalocsai kultúrális élet szervezésének.
Az elmúlt évek eseményeiből láthattunk közben képeket a Paprikafesztiválról, a Szent István napi rendezvényekről, a művházas csapatról, és hallhattunk a sikeres pályázati tevékenységükről, aminek maga ez az előadássorozat is a része.

Az est végén már ismét, mint a műsorfolyam háziasszonya vette át a szót és ismertette a közeljövő programjait és eseményeit.


Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

A nagysikerű sorozatot méltán zárta a vendéglátóból vendéggé lényegült fáradhatatlan intézményvezető asszony, aki mottóként is tekinthető zárógondolattal búcsúzott a termet zsúfolásig megtöltő publikumtól: 

Ő akkor sikeres, ha hasznos a közönségnek, amit tesz.És ez kétségtelenül így is van.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK