2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Juhtenyésztés Nagydíjat érdemelt ki Holló Mátyás - Öt Uszódról kiállításra vitt juhcsoportból négy nyert díjat!

Juhtenyésztés Nagydíjat érdemelt ki Holló Mátyás - Öt Uszódról kiállításra vitt juhcsoportból négy nyert díjat!
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 10., 07:35

Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Dr. Nagy István agrárminiszter kitüntetésben részesítette az állattenyésztő szakma immár ország-világ előtt ismert kiválóságát, az uszódi Holló Mátyást. A juhtenyésztésben, a szakmai szervezetekben elért eredményeiért, munkájáért kitüntetett Holló Mátyással a debreceni Farmer Expón elért eredményeiről is beszélgettünk.

Mátyás! Huszonhat éve, őstermelőként foglalkozik juhtenyészéssel. Ezen idő alatt se szeri, se száma, hogy csak a kalocsai, környékbeli médiumok, köztük a KALOhírek időről- időre beszámol az állattenyésztés területén elért eredményeiről. Melyek a legújabbak?

„Augusztus 20-a alkalmával Dr. Nagy Istvántól vehettem át egy újabb elismerő oklevelet, amelyet a juhtenyésztésben végzett munkámért adományozott miniszter úr. A hivatalos indokolás szerint ezúttal elsősorban a közösségért végzett erőfeszítéseimmel érdemeltem ki a miniszteri kitüntetést. Helyben talán kevésbé ismert, hogy több szakmai szervezetben végzek munkát. A budapesti székhelyű Magyar Juh - és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségének úgyis, mint a termelői munkacsoport vezetője vagyok a tagja. Az Agrár Kamarában is több tisztséget betöltök; a megye országos küldöttje vagyok, a Bács-Kiskun Megyei Juhtenyésztés Alosztály vezetője, illetve a Gyepgazdálkodás Munkacsoport tagja.”


Augusztusban volt a 30. Farmer Expo Debrecenben, ahol a hírek szerint előkelő, ha nem a legelőkelőbb helyezést érte el az állataival.

„Nagyon örültünk ennek a rendezvénynek, mert a korábbi pandémiás helyzet miatt nem tudtunk a juhainkkal kiállításon részt venni. Másfél év kihagyás után ez volt az első kiállítás, amelyen meg tudtunk jelenni, be tudtuk mutatni, milyen munkát végeztünk a korlátozásokkal teli időszakban. Öt juhcsoportot vittem Debrecenbe: egy merinó jerke, egy magyar merinó növendék kos, egy berrichon du cher jerke és egy anya, illetve egy ile de france jerke csoportot. Az 5 csoportból 4 díjazott lett, kettő első, egy második, és egy harmadik díjas. Emellett a legszebb jerke díjat is én vehettem át, a berrichon du cher jerkémért. Enyém lett a kiállítás fajta győztese díj is. Így az összesített pontszám alapján érdemeltem ki a Juhtenyésztési Nagydíjat.”

Hosszú felkészülés előz meg egy-egy kiállítást. Mit érdemes erről tudni?

„Úgy kell az állatok termékenyítését, nyírását végezni, hogy amikor a kiállítás napja lesz, akkor legyenek a legjobb formában. A kiállításra vitt állatokat egyenként 100-as pontrendszerben bírálják, majd utána kapnak egy csoport bírálati pontszámot is. Ezek átlaga alapján derül ki, melyek a legmagasabban pontozott csoportok. Minden juhfajtának van egy fajtaleírása, egy „sztenderdje”, ez alapján határozzák meg a bírálók a pontszámot. Például nézik a gyapjút a merinó típus fajtáknál, hiszen elsősorban a hasznosítási szempontok dominálnak. A merinó egy gyapjú - hús típusú állat. Ez alapján megnézik a gyapjút, illetve, hogy az idealizált kívánalmak szerint milyen minőségű a hús. A másik kettő fajta, a berrichon du ser, és a ile de france – ezeknél inkább a minél jobb minőségű húsra helyeződik a hangsúlyt.” – zárta a beszélgetést a Juhtenyésztés Nagydíjas Holló Mátyás, akinek ezúton is gratulálunk szakmája legmagasabb elismeréséhez.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés