2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Juhtenyésztés Nagydíjat érdemelt ki Holló Mátyás - Öt Uszódról kiállításra vitt juhcsoportból négy nyert díjat!

Juhtenyésztés Nagydíjat érdemelt ki Holló Mátyás - Öt Uszódról kiállításra vitt juhcsoportból négy nyert díjat!
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 10., 07:35

Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Dr. Nagy István agrárminiszter kitüntetésben részesítette az állattenyésztő szakma immár ország-világ előtt ismert kiválóságát, az uszódi Holló Mátyást. A juhtenyésztésben, a szakmai szervezetekben elért eredményeiért, munkájáért kitüntetett Holló Mátyással a debreceni Farmer Expón elért eredményeiről is beszélgettünk.

Mátyás! Huszonhat éve, őstermelőként foglalkozik juhtenyészéssel. Ezen idő alatt se szeri, se száma, hogy csak a kalocsai, környékbeli médiumok, köztük a KALOhírek időről- időre beszámol az állattenyésztés területén elért eredményeiről. Melyek a legújabbak?

„Augusztus 20-a alkalmával Dr. Nagy Istvántól vehettem át egy újabb elismerő oklevelet, amelyet a juhtenyésztésben végzett munkámért adományozott miniszter úr. A hivatalos indokolás szerint ezúttal elsősorban a közösségért végzett erőfeszítéseimmel érdemeltem ki a miniszteri kitüntetést. Helyben talán kevésbé ismert, hogy több szakmai szervezetben végzek munkát. A budapesti székhelyű Magyar Juh - és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségének úgyis, mint a termelői munkacsoport vezetője vagyok a tagja. Az Agrár Kamarában is több tisztséget betöltök; a megye országos küldöttje vagyok, a Bács-Kiskun Megyei Juhtenyésztés Alosztály vezetője, illetve a Gyepgazdálkodás Munkacsoport tagja.”


Augusztusban volt a 30. Farmer Expo Debrecenben, ahol a hírek szerint előkelő, ha nem a legelőkelőbb helyezést érte el az állataival.

„Nagyon örültünk ennek a rendezvénynek, mert a korábbi pandémiás helyzet miatt nem tudtunk a juhainkkal kiállításon részt venni. Másfél év kihagyás után ez volt az első kiállítás, amelyen meg tudtunk jelenni, be tudtuk mutatni, milyen munkát végeztünk a korlátozásokkal teli időszakban. Öt juhcsoportot vittem Debrecenbe: egy merinó jerke, egy magyar merinó növendék kos, egy berrichon du cher jerke és egy anya, illetve egy ile de france jerke csoportot. Az 5 csoportból 4 díjazott lett, kettő első, egy második, és egy harmadik díjas. Emellett a legszebb jerke díjat is én vehettem át, a berrichon du cher jerkémért. Enyém lett a kiállítás fajta győztese díj is. Így az összesített pontszám alapján érdemeltem ki a Juhtenyésztési Nagydíjat.”

Hosszú felkészülés előz meg egy-egy kiállítást. Mit érdemes erről tudni?

„Úgy kell az állatok termékenyítését, nyírását végezni, hogy amikor a kiállítás napja lesz, akkor legyenek a legjobb formában. A kiállításra vitt állatokat egyenként 100-as pontrendszerben bírálják, majd utána kapnak egy csoport bírálati pontszámot is. Ezek átlaga alapján derül ki, melyek a legmagasabban pontozott csoportok. Minden juhfajtának van egy fajtaleírása, egy „sztenderdje”, ez alapján határozzák meg a bírálók a pontszámot. Például nézik a gyapjút a merinó típus fajtáknál, hiszen elsősorban a hasznosítási szempontok dominálnak. A merinó egy gyapjú - hús típusú állat. Ez alapján megnézik a gyapjút, illetve, hogy az idealizált kívánalmak szerint milyen minőségű a hús. A másik kettő fajta, a berrichon du ser, és a ile de france – ezeknél inkább a minél jobb minőségű húsra helyeződik a hangsúlyt.” – zárta a beszélgetést a Juhtenyésztés Nagydíjas Holló Mátyás, akinek ezúton is gratulálunk szakmája legmagasabb elismeréséhez.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK