2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Juhtenyésztés Nagydíjat érdemelt ki Holló Mátyás - Öt Uszódról kiállításra vitt juhcsoportból négy nyert díjat!

Juhtenyésztés Nagydíjat érdemelt ki Holló Mátyás - Öt Uszódról kiállításra vitt juhcsoportból négy nyert díjat!
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 10., 07:35

Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Dr. Nagy István agrárminiszter kitüntetésben részesítette az állattenyésztő szakma immár ország-világ előtt ismert kiválóságát, az uszódi Holló Mátyást. A juhtenyésztésben, a szakmai szervezetekben elért eredményeiért, munkájáért kitüntetett Holló Mátyással a debreceni Farmer Expón elért eredményeiről is beszélgettünk.

Mátyás! Huszonhat éve, őstermelőként foglalkozik juhtenyészéssel. Ezen idő alatt se szeri, se száma, hogy csak a kalocsai, környékbeli médiumok, köztük a KALOhírek időről- időre beszámol az állattenyésztés területén elért eredményeiről. Melyek a legújabbak?

„Augusztus 20-a alkalmával Dr. Nagy Istvántól vehettem át egy újabb elismerő oklevelet, amelyet a juhtenyésztésben végzett munkámért adományozott miniszter úr. A hivatalos indokolás szerint ezúttal elsősorban a közösségért végzett erőfeszítéseimmel érdemeltem ki a miniszteri kitüntetést. Helyben talán kevésbé ismert, hogy több szakmai szervezetben végzek munkát. A budapesti székhelyű Magyar Juh - és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségének úgyis, mint a termelői munkacsoport vezetője vagyok a tagja. Az Agrár Kamarában is több tisztséget betöltök; a megye országos küldöttje vagyok, a Bács-Kiskun Megyei Juhtenyésztés Alosztály vezetője, illetve a Gyepgazdálkodás Munkacsoport tagja.”


Augusztusban volt a 30. Farmer Expo Debrecenben, ahol a hírek szerint előkelő, ha nem a legelőkelőbb helyezést érte el az állataival.

„Nagyon örültünk ennek a rendezvénynek, mert a korábbi pandémiás helyzet miatt nem tudtunk a juhainkkal kiállításon részt venni. Másfél év kihagyás után ez volt az első kiállítás, amelyen meg tudtunk jelenni, be tudtuk mutatni, milyen munkát végeztünk a korlátozásokkal teli időszakban. Öt juhcsoportot vittem Debrecenbe: egy merinó jerke, egy magyar merinó növendék kos, egy berrichon du cher jerke és egy anya, illetve egy ile de france jerke csoportot. Az 5 csoportból 4 díjazott lett, kettő első, egy második, és egy harmadik díjas. Emellett a legszebb jerke díjat is én vehettem át, a berrichon du cher jerkémért. Enyém lett a kiállítás fajta győztese díj is. Így az összesített pontszám alapján érdemeltem ki a Juhtenyésztési Nagydíjat.”

Hosszú felkészülés előz meg egy-egy kiállítást. Mit érdemes erről tudni?

„Úgy kell az állatok termékenyítését, nyírását végezni, hogy amikor a kiállítás napja lesz, akkor legyenek a legjobb formában. A kiállításra vitt állatokat egyenként 100-as pontrendszerben bírálják, majd utána kapnak egy csoport bírálati pontszámot is. Ezek átlaga alapján derül ki, melyek a legmagasabban pontozott csoportok. Minden juhfajtának van egy fajtaleírása, egy „sztenderdje”, ez alapján határozzák meg a bírálók a pontszámot. Például nézik a gyapjút a merinó típus fajtáknál, hiszen elsősorban a hasznosítási szempontok dominálnak. A merinó egy gyapjú - hús típusú állat. Ez alapján megnézik a gyapjút, illetve, hogy az idealizált kívánalmak szerint milyen minőségű a hús. A másik kettő fajta, a berrichon du ser, és a ile de france – ezeknél inkább a minél jobb minőségű húsra helyeződik a hangsúlyt.” – zárta a beszélgetést a Juhtenyésztés Nagydíjas Holló Mátyás, akinek ezúton is gratulálunk szakmája legmagasabb elismeréséhez.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK