2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Cirkusz és vicc: Pellengéren a hétfői adófórum – Érdekelte-e a téma a Kamarát?

Illés György Cinó  |  2016. 11. 11., 21:51

Simon Zoltán szerint a polgármester hibájából nem értesültek, illetve nem értesültek időben az érintettek arról a hétfői vállalkozói fórumról, amelyen a tegnapi testületi ülésen elvetett, kétlépcsős építményadó-emelés tárgyában zajlott egyeztetés a vállalkozói oldal és dr. Bálint József polgármester között, nem közeledő álláspontokkal. A képviselő szerint abszurd a kalocsai vállalkozások adózási tűrőképességét az országos, törvényes plafonhoz viszonyítani, főleg, amikor a legdinamikusabban fejlődő városokban is annak csupán töredéke a nem lakáscélú építmények hasznos alapterületére számítva, négyzetméterenként fizetendő adómérték.

Simon Zoltán hozzászólásában a három héttel korábbi testületi ülésen tárgyalt, a harmadik negyedévi költségvetés-módosítást és a hivatali apparátus jutalmazását tartalmazó, szintén elbukott napirenddel hozta összefüggésbe a most tárgyalt adóemelési javaslatot.
Akkor egyébként Szabó Balázs tette ugyanezt, bár még „biankó” módon, hivatkozva a nyáron elfogadott stabilitási rendelet által előírt, 65 milliós adóbevétel-növelési kötelezettségre.

Most Simon folytatta a stabilitási rendelet riasztó következményeinek baljós fölidézését. A rendelet előírásait ugyanis adóemelésből, ingatlaneladásból, és a bírságok és pótlékok bevételeinek emeléséből kívánja megoldani a városvezetés, miközben eddig hosszú időn át nem kellett adóemelést bevezetni Kalocsán. Ezt Simon már-már a város tönkretételének, értékei elkótyavetyélésének látja.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Elhanyagolt vállalkozók?

Simon szerint, ahogyan az önkormányzat ehhez a kérdéshez hozzááll, az jól mutatja viszonyát a vállalkozókkal, akiktől pedig rengeteg adóbevétel folyik be.
Úgy vélte:

Ez a fórum, ami volt hétfőn, az egésznek a megcsúfolása volt – vélekedett, majd kifejtette, hogy információi szerint a fórum kései meghirdetése, az alacsony részvétel a polgármester hibájából történt, így a fórum mérsékelt sikeréért ő a felelős.

Igenis, a Kamara azt mondta, hogy a polgármester úr nem akart fórumot összehívni, ezt vállalom így, nyilvánosan, és ő ajánlotta föl, hogy összehív vállalkozói fórumot. Aztán, hogy milyen sikerrel tette, az már a cirkusz kategória, hogy több mint ötszáz érintettből négyen voltak itt – mondta Simon, hozzátéve, hogy információi szerint ők sem konkrétan tudtak róla, hanem szóbeszédből értesültek a fórumról.

[Meghívót a fórumra szerkesztőségünk sem kapott, semmilyen módon nem értesítettek bennünket sem, amint azt meg is jegyeztük a rendezvényről szóló tudósításunkbanA szerk.]

Korábban Szabó Balázs is megkérdezte, hogy elegendőnek érezte-e a polgármester a hétfői egyeztetést. Erre reagálva Bálint József egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva elmondta, hogy a vonatkozó rendelkezések értelmében nincs kötelezettség fórum összehívására, csupán az életbelépés előtt legalább egy hónappal meg kell hirdetni, hogy az érintettek fölkészülhessenek a végrehajtására. Ennek ellenére ő maga döntött úgy, hogy szükséges az egyeztetés.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Sajnálom, hogy ilyen szerencsétlenül jött össze, hogy nem teljesen volt partner ebben, akinek partnernek kellett volna lennie. A Kamara nem úgy járt el, ahogy elvárható lett volna – mondta Bálint József, majd kifejtette, hogy a Kamara helyi képviselője – utólag különböző okokra hivatkozva – elmulasztotta a fórum összehívását, miután egy korábbi, más tárgyú egyeztetés alkalmával ő kezdeményezte nála ezt. Ez után döntött úgy, hogy ő maga összehívja a fórumot.
[Más alkalommal a polgármester elmondta, hogy a dusnoki polgármesteri találkozón történt a Kamara képviselőjének felkérése. Minderről megkérdeztük Péjó Zoltánt, a Kamara helyi képviseletvezetőjét, lásd keretes írásunkat! – A szerk.]

Van, aki több mint tízmilliót bukott volna

Simon Zoltán úgy vélte, már csak azért is alaposabban egyeztetni kellett volna a vállalkozókkal, mivel a vita során elhangzottakkal szemben, miszerint csupán néhány ezer forintos emelkedésről van szó,

VAN OLYAN VÁLLALKOZÁS, AHOL TÍZMILLIÓT MEGHALADÓ A TERVEZETT EMELÉS HATÁSA A FIZETENDŐ ADÓRA.

Azt az érvet, amely szerint örülhetnek a vállalkozók, hiszen 1800 forintra is emelhetné a város ezt az adótételt, mert a törvény ezt határozza meg plafonnak, szintén hamisnak vélte Simon, mondván

azért, bocsánatot kérek, vicc egy kicsit az országos plafonhoz hasonlítani a kalocsai jövedelemtermelő-képességet. A képviselő túlzónak vélte a 73 %-os emelést is, de a javasolt adómértéket a közeli, nagyobb városok adókulcsaihoz viszonyítva is, sorolva, hogy Kecskeméten és Kiskunhalason 600, Baján 500 forint ugyanez a tétel, itt pedig 900 forint volna, ha elfogadják, holott városunk gazdasági adottságai gyengébbek.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Hol volt a Kamara?

Bálint József polgármester – név említése nélkül – részben a Kamara helyi képviselőjére hárította a felelősséget, amiért a hétfői vállalkozói fórum a sokakat érintő kérdés dacára igen alacsony részvétel mellett zajlott.

Megkérdeztük Péjó Zoltánt, akiben mint Kereskedelmi és Iparkamara helyi kirendeltség-vezetőjében az érintettet véltük fölfedezni.

Ő megerősítette, hogy Bálint József indítványozta nála, hogy vállalkozói fórumot szervezzenek a kérdésben, de mint elmondta, ebben kettejük, illetve az Iparkamara és a polgármester közt teljes egyetértés mutatkozott. Azonban a mindenszenteki hosszú hétvége előtt már nem volt elegendő idő a találkozó megszervezésére, a hosszúhétvége után, szerdán pedig már csak a valóban a polgármester által meghirdetett, e heti, november 7-ei időpontra volt értelme „rászervezni” a tagságot. Így a polgármester által a Kamara számára kiküldött meghívót e-mailben továbbítva ők is értesítették a fórumról a kamarai tagságot, legalábbis, akinek az elektronikus elérhetősége rendelkezésre állt.

Ezzel Péjó Zoltán visszautasította ugyan a polgármester kritikus szavait a Kamara hozzáállását illetően, de nem erősítette meg Simon Zoltán értesüléseit, amelyek szerint dr. Bálint József kezdetben nem tartotta volna szükségesnek a vállalkozókkal való egyeztetést a tervezett, nagymértékű helyi építményadó-emelés kérdéséről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 4 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (4 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
ForzaKalocsa
2016-11-12 18:35:56
ForzaKalocsa
2016-11-12 18:35:26
Komolytalan.
Ágika
2016-11-12 10:34:18
Valamelyik okosnak eszében jutott-e, hogy az önkormányzat 100%-os cégeinek ez mekkora plussz költség lett volna? Csak azért lenne érdekes, mert nyilván azt is az önkormányzatnak kellett volna fizetnie, és azért elég sok nem lakás célú ingatlannal rendelkezik a város. Bár ahogy nézem ez "probléma" nem tart már soká!
Joco
2016-11-12 11:57:59
Lassan ugy is minden vagyonátol megszabadul az önkormányzat. Tönkre tették 2 év alatt a várost. Most meg a vallalkozokon akarjak a balfaszságukat behejtani.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK