2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Adóprés – Terítéken a kalocsai vállalkozásokat sújtó építményadó-emelés

Illés György Cinó  |  2016. 11. 08., 22:07

A gazdasági szereplők megértést tanúsítottak a város gazdasági helyzete iránt, de a vállalkozások gazdasági helyzetével kapcsolatban ugyanezt várták volna a városvezetés részéről azon a fórumon, amit tegnap (hétfőn) tartottak a Városháza dísztermében a csütörtöki testületi ülésen tárgyalandó, tervezett helyi ipari építményadó-emelésről. A kilátásba helyezett emeléssel kapcsolatos legfőbb aggályok: a különféle tevékenységük kapcsán különböző nagyságú épületállománnyal rendelkező vállalkozásokat különböző mértékben sújtja ez az adónem, hiszen csakis az építmények területe után fizetendő, nem véve figyelembe az eredményességtől függő adófizető-képességet – ez igazságtalan –, így egyes alacsonyan jövedelmező ágazatokat el is lehetetleníthet – ez az adóbevétel szempontjából kontraproduktív –, más esetekben nehezen minősíthető városi szolgáltatások ellenében kénytelenek a cégek megfizetni az adót – ez méltánytalan. A polgármester nem biztos a javaslat sikerében.

A hétfőn délután öt órakor tartott fórumon a polgármester ismertette az adóemelés szándékához vezető tényezőket. A nullás külső finanszírozású hiányú költségvetés kormányzat által támasztott igényének való megfelelés kényszere, a város alacsony adóerő-képessége, valamint történelmi okokra visszanyúló alulfinanszírozottsága vezetett oda, hogy a nyár folyamán stabilitási rendeletet fogadott el az önkormányzati testület, amely más szigorú intézkedések megtétele mellett 65 millió forintos adóbevétel-növelést irányoz elő a jövő évtől.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az adóbevétel növelésére új adó – például a lakosságot sújtó kommunális adó, területalapú termőföldadó – kivetésével, vagy meglévő helyi adó, azaz a vállalkozásokat sújtó építményadó mértékének megemelésével van lehetőség. Ez utóbbinak a mértékét a vonatkozó törvény korlátok közé szorítja, de a kivethető legmagasabb adómértéknek a tervezett, 70%-ot meghaladó emelés után is a törvényileg megszabott plafon valamivel kevesebb, mint felére rúgna.
Már amennyiben megszavazza a testület, mert ennek bizonytalan voltára is tett utalást a polgármester, elmondva, hogy tudomása szerint a kormánypárti – itt ellenzéki – képviselők a nem gomb megnyomását tervezik.

Bálint József megragadta az alkalmat arra is, hogy tervezett fejlesztésekről szóljon, köztük belterületi útrekonstrukciókról, amelyre – a korábbi évekkel ellentétben – újra ígérkezik elérhető pályázati forrás.

A fórumon az (ellen)érdekeltek viszonylag szerény számban jelentek meg, a jelenlévők többsége önkormányzati képviselő, vagy a hivatali apparátus tagjaként vett részt a polgármester által kezdeményezett eszmecserén. A kicsiny részvételi okaként a megjelentek a meghívók kései kézbesítését jelölték meg.

[A meghívók kiküldésének idejével kapcsolatban szerkesztőségünknek nincs pontos információja, mivel bennünket a találkozóról egyáltalán nem értesítettek, és a város hivatalos honlapján sem találtunk róla programajánlót, csupán szóbeszéd útján értesültünk a rendezvényről – A szerk.]


Forrás: Illés György / KALOhírek

A hivatalból jelenlévő Látó Anita, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője, illetve Péjó Zoltán, az Iparkamara helyi képviseletvezetője mellett városunk több fontos nagy-, illetve középvállalkozásának, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-nek, a Budamobil Kft.-nek, az EMIKA Zrt.-.nek, valamint a Generál Kft.-nek a képviselője ellenben jelen volt a megbeszélésen. Az előbbi három cég képviselője föl is szólalt, azt kérvén, gondolják át, fontolják meg, dolgozzanak ki alternatívát, amivel legalább az emelés mértéke csökkenthető volna, és lehetséges, nem kívánt gazdasági következményekre hívták föl a figyelmet.

Németh József, a Fűszerpaprika Zrt. tulajdonos ügyvezetője arra mutatott rá, hogy a korábban virágzó kalocsai élelmiszeriparból mára alig maradt valami – néhány húsipari vállalkozás, egy malom mellett a szintén szebb napokat is látott Paprika Zrt.-vel –, az ágazat jövedelmezősége pedig a jelenlegi adózási környezet mellett is igen alacsony.
Konkrétan a büszkeségként emlegetett hungarikumunkat gyártó Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. az elmúlt évek tapasztalatai szerint 1% alatti eredményt könyvelhet el: 2,3, 2,4, illetve 2,5 milliárd forintos árbevételre vetítve 15-20 milliós eredményt jelent. Ezzel összevetve különösen aránytalannak vélte a tervezett emelést, hiszen a társaság eddig is évi 15 milliós nagyságrendű építményadót fizetett, hozzászámolva a Zrt. önálló gyártást nem végző leányvállalata által fizetett másfél milliót, együtt 16,5 millió adót róttak le. Ha ezt most 28-30 millióra fölemelik, akkor az lényegében a teljes eredményt fölemészti, amikor a paprika ágazatban a fogyó termőterület, az exportpiac szűkülése mellett az utóbbi időben drasztikusan csökken a hazai kereslet is, így nem lehet eredményt produkálni, és az egyébként is nyomott árak miatt a fogyasztóra sem lehet terhelni a többletköltséget.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Sziráki Szilárd, a Budamobil-Cargo Kft. ügyvezető-igazgatója az hozta föl, hogy jelentős épületállománya után szintén tehetős summát fizető társaságuk telephelyére milyen áldatlan körülmények közt lehet kijutni. Az odavezető út javítása rendre kimaradt a fejlesztésekből.
Válaszként a polgármester elmondta, hogy az általa korábban említett útjavítási programban az említett útszakaszok is szerepelnek. Ennek ellenére Sziráki Szilárd túlzónak vélte a tervezett emelést, és kérte a városvezetést, hogy fontolja meg, milyen alternatív megoldásokat lehet kidolgozni, hogy a terheket eddig is legnagyobb mértékben viselő vállalatok adókötelezettsége ne nőjön ilyen drasztikus mértékben.

Hozzá csatlakozva Szágos Lénárdné, az EMIKA Zrt. főkönyvelője azt kérdezte, hogy nem lehetne-e például más önkormányzatok mintájára a termőföldre adót kivetni.
Ezzel kapcsolatban az ágazat szintén alacsony jövedelmezősége mellett azt az ellenérvet domborította ki dr. Kiss Csaba jegyző, hogy egyrészt a kalocsai határ kicsinysége miatt az összes adóalapot képező termőföld mennyisége viszonylag alacsony, így az ipari tevékenységet folytatók építményadó-emelésének kiváltására semmiképp sem volna alkalmas. De a csökkentésére sem lát ebben lehetőséget, mert a városunk határában tevékenykedő néhány nagyobb gazdálkodó melletti sok apró birtokostól az adó beszedésével járó adminisztratív költségek aránytalanul megdrágítanák a rendelet végrehajtását, így elkoptatva a remélt adóbevétel-növekedést.

Ez a téma legközelebb csütörtökön biztosan terítékre kerül még, hiszen a tervezett emelésről az aznap délutáni testületi ülésen fog döntést hozni a testület.
A fejleményekkel jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés