2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Filvig Gézát kérdeztük az árajánlatkérés jogszerűségéről

Illés György Cinó  |  2015. 10. 21., 14:34

A legutóbbi testületi ülésen, a város cégeinek átvilágítására érkezett árajánlatokról szóló napirend vitájában – az ajánlatkérés mikéntjét firtató kérdésre válaszolva – dr. Bálint József ezt mondta: „Én kértem föl az egyik céget, és azt kértem, hogy más ajánlatokat is kapcsoljanak be.” Ez dr. Filvig Gézában kételyt ébresztett az eljárás törvényességét illetően, ezért kikérte a napirendi pont hanganyagát, valamint az arról készült szó szerinti leiratot. Megkérdeztük a képviselőt, hogy megkapta-e a kért anyagokat, és azok alapján mire jutott.

– A hanganyagot és a jegyzőkönyv leiratának egy példányát megkaptam, és áttanulmányoztam. Tényleg az hangzott el, amit hallani véltünk képviselőtársaimmal, tehát jól értettem a polgármester úr szavait. A polgármester ígéretei ellenére Török Gusztáv visszafoglalkoztatása óta sok mindenre fel vagyok készülve az önkormányzatnál, de komolyra fordítva a szót, bevallom őszintén, ezen az eljárási módon nagyon meglepődtem, a testületi ülésen nem akartam hinni a füleimnek. Nem hiszem, hogy ez a felelősségteljes hozzáállás, ha közpénz elköltéséről hozunk döntéseket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Meglepődött, jó. De találtak törvénytelenségre, szabálytalanságra utaló kitételeket az elhangzottak közt? A hanganyag alapján szándékozik följelentést tenni az ügyben?

– Nem vagyok az a feljelentgetős típus, nem a feljelentések viszik előre Kalocsa sorsát. Viszont számomra az fontos, hogy törvényesen intézzük a város ügyeit.
Ahogyan akkor is a segítő szándék vezetett, amikor egy testületi ülés keretében az ingatlanok eladása kapcsán az önkormányzati rendelettel ellentétes előterjesztés ellen emeltem kifogást, illetve szabálytalanságára figyelmeztettem a polgármester urat, és ő el is fogadta az észrevételemet, meg is köszönte, így visszatereltük az ügyet a törvényes mederbe, ami úgy vélem, közös siker.
Most sem hiszem, hogy a följelentés volna a helyes út, de ha szabálytalanság történt, akkor arról tudnunk kell, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg.
Ezért úgy döntöttem, hogy az önkormányzat felügyeleti szervének, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnak az állásfoglalását kérem arról, hogy szabályos-e Bálint József ajánlatkérési eljárása.
Amíg a Kormányhivatal válasza meg nem érkezik, nem is szeretnék többet mondani erről.

Mi azonban időközben megkérdeztük olvasóinkat, és szép számmal akadtak olyan vélemények is, amelyek szerint, ha csak egy ajánlat érkezett volna, a testület arról is jogszerűen dönthetett volna: elfogadja-e vagy sem. Így szerintük törvénytelenség szóba sem jöhet.
Miért baj, hogy volt még két ajánlat mellette?


– Nem az volt a baj, hogy volt mellette két ajánlat. Azért kér az ember több árajánlatot, ha valamit megrendel, hogy legyen összehasonlítás, viszonyítás, melyik a legkedvezőbb, legolcsóbb. De nem egy vállalkozótól kérjük mind a hármat!
Nem neki mondjuk, hogy „hozzon még kettő ajánlatot”, mert így nem találjuk meg a legolcsóbb ajánlatot, és ezzel a felhívással az összejátszásnak és korrupciónak adhatunk teret. Itt több millió forint városi pénzről van szó, nagyon nem mindegy, hogy kinek, mire, hogyan fizetjük ki, ezért a szokásosnál is sokkal körültekintőbben kell eljárni.
A testületi ülésen elhangzottak sokak számára visszatetszőek, onnan tudom, mivel engem is megkeresett jó pár kalocsai lakos. Nagyon sajnálom azokat a kalocsaiakat, akik most csalódtak a polgármesterben, mert nem ilyennek ismerték – zárta gondolatait dr. Filvig Géza.

A szóban forgó napirendi pont tárgyalásáról szóló eredeti tudósításunk elolvasása után saját véleményét is bárki kialakíthatja az ügyről. Ha megtette, vegyen részt a kérdésről írott, tegnapi összefoglalónkhoz kapcsolódó közönségszavazásunkon, vagy nézze meg, hogyan látják a kérdést a többiek!

Ha újabb híreink jönnek a témában, jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Ágika
2015-10-22 10:18:15
Most ez van Kabinet helyett! ;) Ki kell fizetni a tanácsadókat, akár helyiek, akár a pesti DK-s csapat cége!
Pumukli
2015-10-21 22:11:08
A legnagyobb baj az, hogy az árajánlat tárgyát, tehát a cégek átvilágítását egyszer tavaly már végrehajtották. Azóta az új testület által megbízott vezetők vezetik a cégeket. Mit kell rajtuk megint átvilágítani, ráadásul 2 millióért??? Ráadásul úgy, hogy az új cégvezetők a testület előtt már azóta is tartottak beszámolót. Vagy történt valamilyen szabálytalannak vélt cselekedet valamelyik cégnél, ami miatt ismét átvilágításra van szükség?
Ez az eset több sebből vérzik.
Maximus
2015-10-21 20:34:31
A legnagyobb baj, hogy már megint egy pesti cég lett helyzetbe hozva!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK