2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Még két árajánlat – Csütörtökön újra tárgyalnak a város Kft.-inek átvilágításáról

Illés György Cinó  |  2016. 01. 20., 20:39

A holnap (csütörtök) délutáni testületi ülésen kerül a grémium elé az a három ajánlat, amelyek a város kizárólagos tulajdonában álló Kft.-k átvilágítására a megismételt, immár a Kormányhivatal iránymutatása szerint végzett ajánlatkérési eljárás keretében érkeztek. Korábban a polgármester visszavonta indítványát, amikor ugyane kérdésről sürgősséggel tárgyalt a testület. Akkor az előterjesztést az ülés elején kapták meg a képviselők, és abba csak a győztesnek javasolt ajánlattevő árajánlata volt becsatolva. Dr. Bálint József ezt a céget kérte meg, hogy „kapcsoljanak be még két árajánlatot”. Ez az eljárás nem volt törvénysértő, de a szabályos eljáráshoz szükséges kritériumoknak sem felelt meg – derült ki akkor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnak dr. Filvig Géza kérésére adott állásfoglalásából. Az immár szabályos eljárás keretében a korábbiaknál drágább árajánlatok is érkezett.

Tavaly októberben tartották azt testületi ülést, amelyen az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló társaságok jövőjére vonatkozó döntések megalapozásához elvégzendő átvilágításra kért árajánlatokról tárgyaltak a képviselők.

Hozzon még két árajánlatot!

Az ajánlatkérések ugyanakkor nem épp szabályos formában történtek, mivel a polgármesternek közvetlen, egyidejű ajánlatkérés formájában kellett volna beszereznie az árajánlatokat az egyszerűsített, „háromajánlatos” közbeszerzés előkészítése során. Ehelyett az egyetlen, kiválasztott ajánlattevőt kérte meg dr. Bálint József, hogy „kapcsoljon be még két árajánlatot”. Ezt az eljárást dr. Filvig Géza képviselő kritika alá vonta, végül a polgármester visszavonta az indítványt, mondván később, megfelelő előkészítés után visszakerül a kérdés a testület elé.
Filvig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal állásfoglalását kérte az ajánlatkérés módjáról, mi pedig olvasóinkat is megkérdeztük. A Kormányhivatal válaszában írottak szerint: a polgármester nem sértett törvényt, de az eljárás szabálytalan volt. A Kormányhivatal javaslatot tett az ilyen esetekben szükséges az ajánlatkérés későbbiekben követendő eljárási módjára, amit a polgármester elfogadott. Most annak figyelembevételével készítették elő a határozatot.

Fölmentek az árak?

A mostani eljárás kerestében beérkezett három érvényes árajánlat alapján a szombathelyi székhelyű West Practice Kft. 3,9 millió+ÁFA árért, a Budapesten székelő Vision Ventures Kft. 3,5 millió+ÁFÁ-ból végezné el a munkát. Ez utóbbi vállalkozás dr. Makra Zsolthoz köthető, aki a korábbi, meghiúsult eljárás győztese lett volna.

Ám ezúttal nagyságrenddel jobb ajánlatot tett a szentendrei Kákai és Társa Bt., akik bruttó 2,9 millió forintos árat kérnének a feladatok elvégzéséért. Ennek alapján az előterjesztő a Kákai és Társa Bt. megbízására tesz indítványt a testület felé.

Tavaly, a meghiúsult eljárás során megküldött árajánlatok szerint az egyik ajánlattevő kétmillió forintos, a másik 1,9 milliós, a harmadik 2,5 milliós nettó áron vállalta volna el a munkát. A legalacsonyabb ajánlat akkor Makra Zsolt egyéni vállalkozótól érkezett.

Ha más vita nem is lesz a kérdésről, arra valószínűleg a képviselők is keresni fogják a választ, hogy miért lettek a szabályosan kért ajánlatok ennyivel drágábbak, változott-e a szakmai tartalom, vagy talán valami más-e az ok?
[A korábbi árajánlatok pontos szakmai tartalmát nem, csak a bekerülési összeget ismerjük, ezért kíváncsian várjuk a fejleményeket! – A szerk.]

A holnapi ülésen szó lesz még

  • a város településrendezési eszközeinek esedékes átfogó fölülvizsgálatáról,
  • z Kalocsa Település Értéktár Bizottság beszámolójáról,
  • a Kalocsáért Közhasznú Alapítvány alapító okiratának módosításáról,
  • a páncélos laktanyában található Gábor Áron szobor térítésmentes átvételének indítványozásáról, valamint
  • az idei közbeszerzési tervről.

Emellett becsúszhatnak sürgősségi napirendek, és izgalmas egyéni indítványok is.
Jövünk a fejleményekkel!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK