2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Hozzon még két árajánlatot” – jogszerűen járt el a polgármester?

Illés György Cinó  |  2015. 10. 20., 14:35

A szeptember végi testületi ülésen dr. Bálint polgármester három árajánlattal érkezett a város cégeinek átvilágítására. A képviselőknek az ülés kezdetekor kiosztott előterjesztés vitája során nem várt fordulat történt. Sőt, duplacsavar. Szünetet is tartottak, amely után az ellenzéki képviselők ízekre szedték a Kft.-k átvilágítására érkezett ajánlatokat, Bálint József módosított javaslatára a napirend törlését szavazta meg a testület. Ám a poén nem ez, hanem az, hogy Bálint Józsefnek az ajánlatkérés módjára vonatkozó kijelentése miatt Filvig szó szerinti jegyzőkönyvezést kért, és kilátásba helyezte, hogy annak alapján törvényes vizsgálat lefolytatását kezdeményezi, mert az elhangzottak szerinte „nagyon félreérthetőek”.

De mi történt pontosan? Mi is hangzott el?

Röviden: A város Kft.-inek átvilágítására kapott három ajánlattal állt dr. Bálint József a testület elé, hogy vitassák meg, válasszák ki a legkedvezőbb ajánlatot, és végeztessék el a cégek további sorsáról szóló, december végéig esedékes döntést megalapozó, tételes vizsgálatokat, amelyek szükségességét a tavaly második félévben végzett, átfogó könyvvizsgálói átvilágítás is jelezte. Nemcsak a Kft.-k sorsáról kell majd dönteni, hanem az általuk eddig végzett kötelező közfeladatok további ellátásának módjáról is határozniuk kell majd a képviselőknek.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdés tehát fontos, és bár korábban lett volna idő egy kényelmesebb ütemezéshez is, most sürgősséggel hozta a testület elé a kérdést a polgármester. A napirendre való megfelelő fölkészülési lehetőség híján Filvig rövid szünetet, valamint betekintést kért a három árajánlatba, majd több képviselőtársával együtt az azokat tartalmilag elfogadhatatlannak, komolytalannak vélte.
Bálint József végül a kérdésnek a napirendről történő levételét bocsátotta szavazásra, amit egy tartózkodással meg is szavaztak. A feladatra pályázatot írnak ki, majd az új ajánlatokról megfelelő előkészítés után tárgyalhatnak.

Hozzon még két árajánlatot

A közbeszédbe azonban a polgármesteri ajánlatkérésről szóló kijelentése emelte ezt a napirendet. Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen ajánlatkérés vagy megkeresés ment ki a cégekhez – dr. Bálint József ezt mondta:

Én kértem föl az egyik céget, és azt kértem, hogy más ajánlatokat is kapcsoljanak be. Megtehetem, ajánlatkérésről van szó.

Ez aztán kiütötte a biztosítékot

A polgármester szájából elhangzottak miatt Filvig Géza szó szerinti jegyzőkönyvezést, a jegyzőkönyvnek, valamint az ülésen készült hangfelvételnek részére történő kiadását kérte, kétségét, illetve bizonytalanságát kifejezve az hallottak törvényességét illetően.

Polgármester úr egy törvénykövető, törvényt betartó polgármester, azt hangsúlyozza, azt nyilatkozza legnagyobb örömömre, hogy ha bármi törvénytelenséget észlel, Önnek meg kell tennie a szükséges lépéseket. Én ugyanilyen törvénytisztelő ember vagyok, és nekem is meg kell tennem. Amit Ön most mondott, az nagyon erősen félreérthető, és azt szeretném tisztázni. Mivel aktív kommentelőink is fűztek keresetlen szavakat a történtekhez, és más olvasóink is kerestek bennünket, hogy mi van ezzel az üggyel, lépett-e Filvig, satöbbi, úgy gondoltuk, megkeressük a képviselőt, hogy megkérdezzük, mire jutottak az elhangzottakkal kapcsolatban, találtak-e a jegyzőkönyvben, illetve a hanganyagban bármely szabálytalanságra utaló nyomot, és lesz-e vizsgálat az ügyben.

Hogy dr. Filvig Géza válaszának megérkezéséig is jól teljen az idő, most megkérdezzük olvasóinkat is.

SZAVAZÁS

A témára hamarosan visszatérünk! Addig is: hogy jobban képben legyen, olvassa újra kedélyes hangú tudósításunkat a szóban forgó napirend tárgyalásáról!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 8 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (8 db)
Realista
2015-10-25 11:18:14
Nem tudom, hogy polgármesterünk tisztában van e azzal, hogy kérése a tendert nyerő céghez,- mi szerit "hozzon még két ajánlatot"-kimeríti a kartelezés fogalmát. Ugyanis végtelenül naivnak kellett lennie, ha úgy gondolta, hogy valós konkurenciát fog keresni az a vállalkozó aki egyébként már megnyerte a munkát, csupán a külsőségek miatt kellenek kamu versenytársak. Ez bizony óriási baklövés, kartelezésre való felbujtás, melynek jogi megítélését inkább szakemberekre bíznám. Az azonban tény, hogy szabályos kiírás esetén a jelenlegi összegnél jóval kedvezőbb ajánlat is érkezhetett volna, Ha történetesen ugyan az a cég kapná a megbízást, aki a legutóbbit végezte, valószínűleg nagyságrenddel olcsóbb lehetne, mivel az előző vizsgálati anyagnak nagyon sok elemét újból felhasználhatná, így a vizsgálat időtartamát nagy mértékben lerövidíthetné. GONDOLOM ÉN! Ha meg ugyan az végzi a vizsgálatot ugyanannyiért? Hát akkor minimum megkérdőjelezném polgármester úr választási kampányban oly sokszor hangoztatott tiszta kéz politikáját.

Az alábbiakban a Wikipédia, kartelezésre vonatkozó definíciójából idéznék. Szerintem az ok-okozati összefüggéseket nézve vastagon alkalmas Bálint úr eljárása a definícióban leírtak megvalósulására.

"A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. Célja, hogy a részt vevő cégek magasabb árakat és profitot érhessenek el, miközben nem jár társadalmi előnyökkel. Jellemzően az árak meghatározásán, a piac felosztásán keresztül korlátozza a versenyt."
Kalotroll
2015-10-20 22:53:27
Szerintem a szavazás egyik válaszlehetősége: "Igaz, hülyén jött ki, de nem törvénytelen. Miért ne kérhetne akárhány árajánlatot a polgármester?" félrevezető.

Ugyanis akárhány ajánlatot kérhet a polgármester, ez igaz. De az törvénytelen, hogy a havercég hoz még két rosszabb ajánlatot és letudtuk a hármat, nincs itt semmi látnivaló, haladjon kérem tovább!
geronimo
2015-10-20 21:36:34
Tiszta Kalocsát - tiszta kézzel! Emlékszik még valaki az 1 évvel ezelőtti szlogenre? Úgy tűnik, hogy az felejtette el a leggyorsabban, akinek a plakátjára volt írva.....
Joco
2015-10-20 19:18:32
Szerintem nem csak érdekes de elgondolkodtató, hogy meri ezt megcsinálni. Ennyire arrogáns és nagyképű polgármestert régen láttam, majd biztos elintézi egy Gyurcsányos: "na és"-el. Úgy látszik ennek az embernek mindent szabad. Egyáltalán minek átvilágítani??? Ha már átveszek valamit és átvilágítom- és utána én vagy az általam kinevezett ember irányítja- akkor csak akkor fogadok pénzért valakit, ha kirúgom a vezetőt mert nekem nem tud beszámolni vagy mert valami havernak akarok pénzt adni .....
Szakál Tibor
2015-10-20 17:44:26
Mindenesetre érdekes...
Lufi
2015-10-20 17:30:07
Teljesen gáz és törvénytele. Szerintem ezt ne hagyják annyiban mert egy jogász végzettségű polgármesternek tisztában kell lenni a következményekkel.
Mirella
2015-10-20 16:05:48
Az utóbbi egy évben egyre több "nagyon félreérthető" incidens történik a városházán illetve a városi cégeknél. De hogy egy nyilvános testületi ülésen a polgármester szájából ilyen KONKRÉT TÖRVÉNYTELENSÉG hangzik el, egyenesen FELHÁBORÍTÓ!!!Kíváncsian várom a további fejleményeket...
Pumukli
2015-10-20 16:12:49
Sokan vagyunk így ezzel. Egyre inkább érdekli az embereket ez a téma. Remélem ezúttal tökösebb lesz az ellenzék mint szokott, és nem csak szócsatázik, hanem tesz is valamit ez ügyben.
Ha ezt annyiban hagyják, nagyon csalódott leszek.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK