2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Hozzon még két árajánlatot” – jogszerűen járt el a polgármester?

Illés György Cinó  |  2015. 10. 20., 14:35

A szeptember végi testületi ülésen dr. Bálint polgármester három árajánlattal érkezett a város cégeinek átvilágítására. A képviselőknek az ülés kezdetekor kiosztott előterjesztés vitája során nem várt fordulat történt. Sőt, duplacsavar. Szünetet is tartottak, amely után az ellenzéki képviselők ízekre szedték a Kft.-k átvilágítására érkezett ajánlatokat, Bálint József módosított javaslatára a napirend törlését szavazta meg a testület. Ám a poén nem ez, hanem az, hogy Bálint Józsefnek az ajánlatkérés módjára vonatkozó kijelentése miatt Filvig szó szerinti jegyzőkönyvezést kért, és kilátásba helyezte, hogy annak alapján törvényes vizsgálat lefolytatását kezdeményezi, mert az elhangzottak szerinte „nagyon félreérthetőek”.

De mi történt pontosan? Mi is hangzott el?

Röviden: A város Kft.-inek átvilágítására kapott három ajánlattal állt dr. Bálint József a testület elé, hogy vitassák meg, válasszák ki a legkedvezőbb ajánlatot, és végeztessék el a cégek további sorsáról szóló, december végéig esedékes döntést megalapozó, tételes vizsgálatokat, amelyek szükségességét a tavaly második félévben végzett, átfogó könyvvizsgálói átvilágítás is jelezte. Nemcsak a Kft.-k sorsáról kell majd dönteni, hanem az általuk eddig végzett kötelező közfeladatok további ellátásának módjáról is határozniuk kell majd a képviselőknek.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdés tehát fontos, és bár korábban lett volna idő egy kényelmesebb ütemezéshez is, most sürgősséggel hozta a testület elé a kérdést a polgármester. A napirendre való megfelelő fölkészülési lehetőség híján Filvig rövid szünetet, valamint betekintést kért a három árajánlatba, majd több képviselőtársával együtt az azokat tartalmilag elfogadhatatlannak, komolytalannak vélte.
Bálint József végül a kérdésnek a napirendről történő levételét bocsátotta szavazásra, amit egy tartózkodással meg is szavaztak. A feladatra pályázatot írnak ki, majd az új ajánlatokról megfelelő előkészítés után tárgyalhatnak.

Hozzon még két árajánlatot

A közbeszédbe azonban a polgármesteri ajánlatkérésről szóló kijelentése emelte ezt a napirendet. Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen ajánlatkérés vagy megkeresés ment ki a cégekhez – dr. Bálint József ezt mondta:

Én kértem föl az egyik céget, és azt kértem, hogy más ajánlatokat is kapcsoljanak be. Megtehetem, ajánlatkérésről van szó.

Ez aztán kiütötte a biztosítékot

A polgármester szájából elhangzottak miatt Filvig Géza szó szerinti jegyzőkönyvezést, a jegyzőkönyvnek, valamint az ülésen készült hangfelvételnek részére történő kiadását kérte, kétségét, illetve bizonytalanságát kifejezve az hallottak törvényességét illetően.

Polgármester úr egy törvénykövető, törvényt betartó polgármester, azt hangsúlyozza, azt nyilatkozza legnagyobb örömömre, hogy ha bármi törvénytelenséget észlel, Önnek meg kell tennie a szükséges lépéseket. Én ugyanilyen törvénytisztelő ember vagyok, és nekem is meg kell tennem. Amit Ön most mondott, az nagyon erősen félreérthető, és azt szeretném tisztázni. Mivel aktív kommentelőink is fűztek keresetlen szavakat a történtekhez, és más olvasóink is kerestek bennünket, hogy mi van ezzel az üggyel, lépett-e Filvig, satöbbi, úgy gondoltuk, megkeressük a képviselőt, hogy megkérdezzük, mire jutottak az elhangzottakkal kapcsolatban, találtak-e a jegyzőkönyvben, illetve a hanganyagban bármely szabálytalanságra utaló nyomot, és lesz-e vizsgálat az ügyben.

Hogy dr. Filvig Géza válaszának megérkezéséig is jól teljen az idő, most megkérdezzük olvasóinkat is.

SZAVAZÁS

A témára hamarosan visszatérünk! Addig is: hogy jobban képben legyen, olvassa újra kedélyes hangú tudósításunkat a szóban forgó napirend tárgyalásáról!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 8 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (8 db)
Realista
2015-10-25 11:18:14
Nem tudom, hogy polgármesterünk tisztában van e azzal, hogy kérése a tendert nyerő céghez,- mi szerit "hozzon még két ajánlatot"-kimeríti a kartelezés fogalmát. Ugyanis végtelenül naivnak kellett lennie, ha úgy gondolta, hogy valós konkurenciát fog keresni az a vállalkozó aki egyébként már megnyerte a munkát, csupán a külsőségek miatt kellenek kamu versenytársak. Ez bizony óriási baklövés, kartelezésre való felbujtás, melynek jogi megítélését inkább szakemberekre bíznám. Az azonban tény, hogy szabályos kiírás esetén a jelenlegi összegnél jóval kedvezőbb ajánlat is érkezhetett volna, Ha történetesen ugyan az a cég kapná a megbízást, aki a legutóbbit végezte, valószínűleg nagyságrenddel olcsóbb lehetne, mivel az előző vizsgálati anyagnak nagyon sok elemét újból felhasználhatná, így a vizsgálat időtartamát nagy mértékben lerövidíthetné. GONDOLOM ÉN! Ha meg ugyan az végzi a vizsgálatot ugyanannyiért? Hát akkor minimum megkérdőjelezném polgármester úr választási kampányban oly sokszor hangoztatott tiszta kéz politikáját.

Az alábbiakban a Wikipédia, kartelezésre vonatkozó definíciójából idéznék. Szerintem az ok-okozati összefüggéseket nézve vastagon alkalmas Bálint úr eljárása a definícióban leírtak megvalósulására.

"A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. Célja, hogy a részt vevő cégek magasabb árakat és profitot érhessenek el, miközben nem jár társadalmi előnyökkel. Jellemzően az árak meghatározásán, a piac felosztásán keresztül korlátozza a versenyt."
Kalotroll
2015-10-20 22:53:27
Szerintem a szavazás egyik válaszlehetősége: "Igaz, hülyén jött ki, de nem törvénytelen. Miért ne kérhetne akárhány árajánlatot a polgármester?" félrevezető.

Ugyanis akárhány ajánlatot kérhet a polgármester, ez igaz. De az törvénytelen, hogy a havercég hoz még két rosszabb ajánlatot és letudtuk a hármat, nincs itt semmi látnivaló, haladjon kérem tovább!
geronimo
2015-10-20 21:36:34
Tiszta Kalocsát - tiszta kézzel! Emlékszik még valaki az 1 évvel ezelőtti szlogenre? Úgy tűnik, hogy az felejtette el a leggyorsabban, akinek a plakátjára volt írva.....
Joco
2015-10-20 19:18:32
Szerintem nem csak érdekes de elgondolkodtató, hogy meri ezt megcsinálni. Ennyire arrogáns és nagyképű polgármestert régen láttam, majd biztos elintézi egy Gyurcsányos: "na és"-el. Úgy látszik ennek az embernek mindent szabad. Egyáltalán minek átvilágítani??? Ha már átveszek valamit és átvilágítom- és utána én vagy az általam kinevezett ember irányítja- akkor csak akkor fogadok pénzért valakit, ha kirúgom a vezetőt mert nekem nem tud beszámolni vagy mert valami havernak akarok pénzt adni .....
Szakál Tibor
2015-10-20 17:44:26
Mindenesetre érdekes...
Lufi
2015-10-20 17:30:07
Teljesen gáz és törvénytele. Szerintem ezt ne hagyják annyiban mert egy jogász végzettségű polgármesternek tisztában kell lenni a következményekkel.
Mirella
2015-10-20 16:05:48
Az utóbbi egy évben egyre több "nagyon félreérthető" incidens történik a városházán illetve a városi cégeknél. De hogy egy nyilvános testületi ülésen a polgármester szájából ilyen KONKRÉT TÖRVÉNYTELENSÉG hangzik el, egyenesen FELHÁBORÍTÓ!!!Kíváncsian várom a további fejleményeket...
Pumukli
2015-10-20 16:12:49
Sokan vagyunk így ezzel. Egyre inkább érdekli az embereket ez a téma. Remélem ezúttal tökösebb lesz az ellenzék mint szokott, és nem csak szócsatázik, hanem tesz is valamit ez ügyben.
Ha ezt annyiban hagyják, nagyon csalódott leszek.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés