2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ismét a Duna bölcsőjében ringatóztak

Tamás Ferenc  |  2021. 07. 23., 14:36

Július 17-én, szombaton immár huszonhetedik alkalommal startolt el a paksi Duna-partról a hagyományos folyami távúszás népes mezőnye, hogy a Duna sodorvonalában ringatózva teljesítse a közel 15 km-es távot Kalocsáig, a meszesi kikötőig.

Aki már akárcsak egyszer is részt vett rajta, az bizton állíthatja, hogy egy különleges folyami távúszás próbáját teljesítette még akkor is, ha a magyar folyamóriás bölcsőjében ringatózva ereszkedett le a meszesi kompkikötőig.

A történetiség kedvéért feleleveníthetjük, hogy a legújabb kori kezdeményezők az ezredfordulón tartottak folyamúszással egybekötött megemlékezést a dicső elődökről – a korábban több, mint száz éve virtusból a Dunán leúszó paksi nemes – Király-Daróczy István fivére emlékének adózva, akik barátaik körében leúsztak a Dunán az akkor frissen épített uszódi csárdához. A mintegy hét kilométeres távot aztán már megduplázva egészen Kalocsáig jelölték ki, ahol az első megmérettetésen már több mint félszázan úsztak. A rendezők a kezdetektől mindig is állították, hogy ez nem is egy igazi verseny, hanem egy ünnepi „kirándulás” a folyó sodrában, igaz a próbázókat ladikok és csónakok féltő karéjában tehetik meg az úszok. A táv teljesítéséhez kettő és fél-három óra kell, a 4-5 km/órás sebességű folyóban, ahol a víz hőfoka ilyenkor alig 20°C feletti.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

Idén 50 próbázó vágott neki a távnak, ahol a legidősebb úszó már betöltötte a 68. életévét.

A mezőny ezúttal is demonstrálta, hogy a paksi atomerőmű környezetében biztonságban, egészségesen élhetnek az emberek, ahol a magyar folyamóriás olyan éltető közeg, amely összeköti az itt élő lakosságot egymással is történéseik hétköznapjaival.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A július 17-i megmérettetés annyiból volt formabontó, hogy a főrendező OPEN WATER TOURNAMENT egy egyedülálló nyílt vízi úszó versenysorozat részeként iktatta be a Paks-Kalocsa 15 km-es folyamúszást, amely része a magyarországi vízi környezet feltérképezésének a Balaton és más tavaink mellett. Éppen ebből az apropóból profi úszok is indulhattak, így nem véletlen, hogy a kalocsai célkapun először az FTC tehetséges fiatal sportolója Gálicz László léphetett ki, őt követte pár percre rá klubtársa, Balogh Vivien, míg a harmadikként az abszolút amatőrnek számító 53 éves, győri, Vági Zoltán végzett. A résztvevők legidősebbjeként a 68 éves Kovács László (Budapest) is beérkezett az első húsz versenyző között.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A célban a szervezők minden úszót frissítővel, gyümölccsel és ajándék emlékpolóval vártak, majd a hagyományok jegyében vissza szállították őket Paksra, egy igazi dunai halászlére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés