2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ismét a Duna bölcsőjében ringatóztak

Tamás Ferenc  |  2021. 07. 23., 14:36

Július 17-én, szombaton immár huszonhetedik alkalommal startolt el a paksi Duna-partról a hagyományos folyami távúszás népes mezőnye, hogy a Duna sodorvonalában ringatózva teljesítse a közel 15 km-es távot Kalocsáig, a meszesi kikötőig.

Aki már akárcsak egyszer is részt vett rajta, az bizton állíthatja, hogy egy különleges folyami távúszás próbáját teljesítette még akkor is, ha a magyar folyamóriás bölcsőjében ringatózva ereszkedett le a meszesi kompkikötőig.

A történetiség kedvéért feleleveníthetjük, hogy a legújabb kori kezdeményezők az ezredfordulón tartottak folyamúszással egybekötött megemlékezést a dicső elődökről – a korábban több, mint száz éve virtusból a Dunán leúszó paksi nemes – Király-Daróczy István fivére emlékének adózva, akik barátaik körében leúsztak a Dunán az akkor frissen épített uszódi csárdához. A mintegy hét kilométeres távot aztán már megduplázva egészen Kalocsáig jelölték ki, ahol az első megmérettetésen már több mint félszázan úsztak. A rendezők a kezdetektől mindig is állították, hogy ez nem is egy igazi verseny, hanem egy ünnepi „kirándulás” a folyó sodrában, igaz a próbázókat ladikok és csónakok féltő karéjában tehetik meg az úszok. A táv teljesítéséhez kettő és fél-három óra kell, a 4-5 km/órás sebességű folyóban, ahol a víz hőfoka ilyenkor alig 20°C feletti.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

Idén 50 próbázó vágott neki a távnak, ahol a legidősebb úszó már betöltötte a 68. életévét.

A mezőny ezúttal is demonstrálta, hogy a paksi atomerőmű környezetében biztonságban, egészségesen élhetnek az emberek, ahol a magyar folyamóriás olyan éltető közeg, amely összeköti az itt élő lakosságot egymással is történéseik hétköznapjaival.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A július 17-i megmérettetés annyiból volt formabontó, hogy a főrendező OPEN WATER TOURNAMENT egy egyedülálló nyílt vízi úszó versenysorozat részeként iktatta be a Paks-Kalocsa 15 km-es folyamúszást, amely része a magyarországi vízi környezet feltérképezésének a Balaton és más tavaink mellett. Éppen ebből az apropóból profi úszok is indulhattak, így nem véletlen, hogy a kalocsai célkapun először az FTC tehetséges fiatal sportolója Gálicz László léphetett ki, őt követte pár percre rá klubtársa, Balogh Vivien, míg a harmadikként az abszolút amatőrnek számító 53 éves, győri, Vági Zoltán végzett. A résztvevők legidősebbjeként a 68 éves Kovács László (Budapest) is beérkezett az első húsz versenyző között.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A célban a szervezők minden úszót frissítővel, gyümölccsel és ajándék emlékpolóval vártak, majd a hagyományok jegyében vissza szállították őket Paksra, egy igazi dunai halászlére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK