2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ismét a Duna bölcsőjében ringatóztak

Tamás Ferenc  |  2021. 07. 23., 14:36

Július 17-én, szombaton immár huszonhetedik alkalommal startolt el a paksi Duna-partról a hagyományos folyami távúszás népes mezőnye, hogy a Duna sodorvonalában ringatózva teljesítse a közel 15 km-es távot Kalocsáig, a meszesi kikötőig.

Aki már akárcsak egyszer is részt vett rajta, az bizton állíthatja, hogy egy különleges folyami távúszás próbáját teljesítette még akkor is, ha a magyar folyamóriás bölcsőjében ringatózva ereszkedett le a meszesi kompkikötőig.

A történetiség kedvéért feleleveníthetjük, hogy a legújabb kori kezdeményezők az ezredfordulón tartottak folyamúszással egybekötött megemlékezést a dicső elődökről – a korábban több, mint száz éve virtusból a Dunán leúszó paksi nemes – Király-Daróczy István fivére emlékének adózva, akik barátaik körében leúsztak a Dunán az akkor frissen épített uszódi csárdához. A mintegy hét kilométeres távot aztán már megduplázva egészen Kalocsáig jelölték ki, ahol az első megmérettetésen már több mint félszázan úsztak. A rendezők a kezdetektől mindig is állították, hogy ez nem is egy igazi verseny, hanem egy ünnepi „kirándulás” a folyó sodrában, igaz a próbázókat ladikok és csónakok féltő karéjában tehetik meg az úszok. A táv teljesítéséhez kettő és fél-három óra kell, a 4-5 km/órás sebességű folyóban, ahol a víz hőfoka ilyenkor alig 20°C feletti.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

Idén 50 próbázó vágott neki a távnak, ahol a legidősebb úszó már betöltötte a 68. életévét.

A mezőny ezúttal is demonstrálta, hogy a paksi atomerőmű környezetében biztonságban, egészségesen élhetnek az emberek, ahol a magyar folyamóriás olyan éltető közeg, amely összeköti az itt élő lakosságot egymással is történéseik hétköznapjaival.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A július 17-i megmérettetés annyiból volt formabontó, hogy a főrendező OPEN WATER TOURNAMENT egy egyedülálló nyílt vízi úszó versenysorozat részeként iktatta be a Paks-Kalocsa 15 km-es folyamúszást, amely része a magyarországi vízi környezet feltérképezésének a Balaton és más tavaink mellett. Éppen ebből az apropóból profi úszok is indulhattak, így nem véletlen, hogy a kalocsai célkapun először az FTC tehetséges fiatal sportolója Gálicz László léphetett ki, őt követte pár percre rá klubtársa, Balogh Vivien, míg a harmadikként az abszolút amatőrnek számító 53 éves, győri, Vági Zoltán végzett. A résztvevők legidősebbjeként a 68 éves Kovács László (Budapest) is beérkezett az első húsz versenyző között.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre! Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek

A célban a szervezők minden úszót frissítővel, gyümölccsel és ajándék emlékpolóval vártak, majd a hagyományok jegyében vissza szállították őket Paksra, egy igazi dunai halászlére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK