2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta
Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 19., 09:09

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott 2020. évhez, de a március óta tartó korlátozások ellenére mégis akad néhány emlékezetes, színvonalas produkciókkal tűzdelt műsorfolyam. Ezek közül is kiemelkedik a szeptember 13-i, vasárnapi, legnagyobb érdeklődést kiváltó, a zene bűvöletében zajló, amelynek mottójául Kodály Zoltán híres mondását vették kölcsön: „Legyen a zene mindenkié!” A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósított, a zenei programok mellett komoly, hiánypótló eszközbeszerzést is magába foglaló kulturális projektről Tóth Emesével, a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

-Emese! Először talán a máig emlékezetes, nagy közönségsikert arató program alapjait ismertesse!
-A programok forrás oldaláról fontosnak tartom elmondani, hogy ezt a pályázatot még elődöm, az időközben összeférhetetlenségre hivatkozva távozó dr. Magóné Tóth Gyöngyi vezette Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár nyújtotta be a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzathoz. Az összesen 15,6 millió forint TOP-os pályázati összeg közel felét, mintegy 7,4 millió forintot olyan eszközbeszerzésekre fordítottuk, amelyek a Művelődési Központ vagyonát nem csak gyarapítják, de komoly jelentőségük lesz a jövőbeni nagyrendezvények megtartásában.

Azt immár bizonyosan mondhatom, a 2020. év legnagyobb érdeklődést kiváltó programja a szeptember 13-i, vasárnap délutáni, a népzene bűvöletében zajló programsorozat volt. Ez egyrészt a nyitókoncertet adó sztárvendég, Csík János és a Mezzo népszerűségének volt köszönhető, másrészt a népes fellépő csoportoknak.

-Ön szerint mi volt a közönségsiker titka?
-
Napjainkban újra reneszánszát éli a néptánc és a népzene, amelynek két hungarikummal is büszkélkedő városunkban komoly gyökerei vannak. A közönségsiker titkát ezúttal nem nehéz megfejteni: Csík János és a Mezzo azt a hangot találta meg, ami a szélesebb magyar zenevilágot kapcsolja össze a népzenével. Mégpedig úgy, hogy annak a hangzása, motívumai, üzenetei semmit nem veszítenek értékükből. Sőt, még nemesebbé teszik. Az utóbbi időkben mindinkább a könnyűzene, világzene felé kacsingató Csík János, a legendás népzenész és kecskeméti muzsikustársai városunkban is változatos stílusokat ötvöztek zenéjükben, amely mások mellett kalocsai népzenei gyökerekből táplálkozik. Mindez a sajátos, a jazz elemeivel ötvözött népzene kalocsai kedvelőinek is rendkívül élvezetes volt.
Csík János és a Mezzo vérpezsdítő koncertje után a Csurgó zenekar gyermekműsora, majd a környékbeli hagyományőrző együttesek népzenei találkozója következett. A térség népzenei seregszemléjén hagyományőrző csoportok léptek fel, ami a kis földrajzi távolságok ellenére is igen változatos stíluskínálatot jelentett, hiszen a környező települések színes nemzetiségi gyökereiből táplálkozik. A magyar mellett a délszláv, sváb és cigány hagyományok is megjelentek az egyes produkciókban.


Forrás: KALOhírek


A Drágszéli Asszonykórus, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület, a cigány kultúrát bemutató Kalocsai Fiuk mellett felléptek a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc csoportjai, és ismét vidámságot, játékot, a megszokott színes forgatagot hozták el a találkozó színpadára. Az idősebb korosztályt képviselő Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus, a délszláv hagyományokat őrző Ruzsice Énekkar is a fellépett a találkozón.A magyarországi németség kultúrájának egy szeletét a Sváb Hagyományőrző Énekkar és a Herflisek hozták el Kalocsára. A közönség mindemellett például pingálás és gépi hímzés bemutatót is láthatott.


Forrás: KALOhírek


-A pandémia kellős közepén milyen nehézségbe ütköztek a szervezők?

-
Az eredeti projekt a 2020-ra tervezett XXII. Duna Menti Folklórfesztivál keretében valósult volna meg. A Támogatói Okirat 2020. március 12-én érkezett, tehát időben szinte egybe esett a veszélyhelyzet kihirdetésével. Alapvetően ez indokolta a projekt újbóli ütemezését.
Polgármester úrral, a képviselőkkel egyetértésben fontosnak tartottuk a Népzenei Találkozó megrendezését. Mégpedig lehetőleg még az idei évben, ezért a programot Kalocsa másik jelentős fesztiválja, a XXXI. Kalocsai Paprikafesztivál keretében kívántuk megvalósítani. Ennek az időpontja 2020. szeptember 13-a lett volna. Azonban a pandémia második hulláma ezt a fesztivált is érintette. Filvig Géza polgármester úr a lakosok és a résztvevők egészségének védelmének érdekében úgy döntött, hogy idén Paprikafesztivált nem tartunk.
Időközben azonban a koronavírus- járvánnyal kapcsolatos rendeletek lehetővé tették az 500 fő alatti rendezvények megtartását, így a Legyen a zene mindenkié népzenei találkozót már jogszerűen megszervezhettük. A koronavírus járvány szinte teljes egészében felülírta Kalocsa éves programtervét, így ezzel a projektünkkel teljes mértékben igazodtunk a kialakult helyzethez. Ez nagy öröm számomra is, hiszen a megvalósult népzenei találkozó amellett, hogy hiánypótló rendezvényként jelent meg a város, illetve a térség életében, immár bizonyosan a 2020-as év egyik legkiemelkedőbb rendezvényévé vált. Sikerült egy igazi, családias hangulatú eseményt megtartanunk, amely színes kínálatával, kísérőprogramjaival minden korosztály igényeit kielégítette.
A „Legyen a zene mindenkié” program, ahagyományőrző együttesek találkozójának sikere minden képzeletünket felülmúlta. Talán azért is, mert a bevezetett óvintézkedések közepette valamennyi résztvevő örömmel vett részt a projektben, élvezték a különböző generációk találkozóját. Sajnos az idei évben többen csak ezen az egyetlen egy alkalommal jutottak fellépési lehetőséghez.
A Hagyományőrzők Házában bemutatott kiállítás és népművészeti bemutató szintén nagy népszerűségnek örvendett. A látogatók örömmel próbálták ki magukat a hímzésben, pingálásban.


Forrás: KALOhírek


Mint elöljáróban elmondtam, a pályázat segítségével jelentős, 7,3 millió forint értékű eszközkészlettel bővült a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár. A projekt keretében fény - és hangtechnikai eszközökkel, bútorokkal, sátorokkal, hűtőkkel és egyéb eszközökkel bővítettük a szabadtéri színpad felszereltségét.
Igaz, idő szűke miatt bizonyos tételek késve érkeztek meg, azonban ezek a jövőben hatékonyan tudják majd segíteni az intézmény munkáját és programjait. A tervek szerint - ha a járványhelyzet engedi -, jövőre minden elmaradt eseményt pótolunk. Összességében elmondhatom, hogy mind a szervezők, mind a közreműködők pozitívan értékelték a hamarosan lezáruló, az irányító hatóság jóváhagyásával újra tervezett és ellenőrzött projektet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK