2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta
Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 19., 09:09

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott 2020. évhez, de a március óta tartó korlátozások ellenére mégis akad néhány emlékezetes, színvonalas produkciókkal tűzdelt műsorfolyam. Ezek közül is kiemelkedik a szeptember 13-i, vasárnapi, legnagyobb érdeklődést kiváltó, a zene bűvöletében zajló, amelynek mottójául Kodály Zoltán híres mondását vették kölcsön: „Legyen a zene mindenkié!” A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósított, a zenei programok mellett komoly, hiánypótló eszközbeszerzést is magába foglaló kulturális projektről Tóth Emesével, a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

-Emese! Először talán a máig emlékezetes, nagy közönségsikert arató program alapjait ismertesse!
-A programok forrás oldaláról fontosnak tartom elmondani, hogy ezt a pályázatot még elődöm, az időközben összeférhetetlenségre hivatkozva távozó dr. Magóné Tóth Gyöngyi vezette Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár nyújtotta be a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzathoz. Az összesen 15,6 millió forint TOP-os pályázati összeg közel felét, mintegy 7,4 millió forintot olyan eszközbeszerzésekre fordítottuk, amelyek a Művelődési Központ vagyonát nem csak gyarapítják, de komoly jelentőségük lesz a jövőbeni nagyrendezvények megtartásában.

Azt immár bizonyosan mondhatom, a 2020. év legnagyobb érdeklődést kiváltó programja a szeptember 13-i, vasárnap délutáni, a népzene bűvöletében zajló programsorozat volt. Ez egyrészt a nyitókoncertet adó sztárvendég, Csík János és a Mezzo népszerűségének volt köszönhető, másrészt a népes fellépő csoportoknak.

-Ön szerint mi volt a közönségsiker titka?
-
Napjainkban újra reneszánszát éli a néptánc és a népzene, amelynek két hungarikummal is büszkélkedő városunkban komoly gyökerei vannak. A közönségsiker titkát ezúttal nem nehéz megfejteni: Csík János és a Mezzo azt a hangot találta meg, ami a szélesebb magyar zenevilágot kapcsolja össze a népzenével. Mégpedig úgy, hogy annak a hangzása, motívumai, üzenetei semmit nem veszítenek értékükből. Sőt, még nemesebbé teszik. Az utóbbi időkben mindinkább a könnyűzene, világzene felé kacsingató Csík János, a legendás népzenész és kecskeméti muzsikustársai városunkban is változatos stílusokat ötvöztek zenéjükben, amely mások mellett kalocsai népzenei gyökerekből táplálkozik. Mindez a sajátos, a jazz elemeivel ötvözött népzene kalocsai kedvelőinek is rendkívül élvezetes volt.
Csík János és a Mezzo vérpezsdítő koncertje után a Csurgó zenekar gyermekműsora, majd a környékbeli hagyományőrző együttesek népzenei találkozója következett. A térség népzenei seregszemléjén hagyományőrző csoportok léptek fel, ami a kis földrajzi távolságok ellenére is igen változatos stíluskínálatot jelentett, hiszen a környező települések színes nemzetiségi gyökereiből táplálkozik. A magyar mellett a délszláv, sváb és cigány hagyományok is megjelentek az egyes produkciókban.


Forrás: KALOhírek


A Drágszéli Asszonykórus, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület, a cigány kultúrát bemutató Kalocsai Fiuk mellett felléptek a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc csoportjai, és ismét vidámságot, játékot, a megszokott színes forgatagot hozták el a találkozó színpadára. Az idősebb korosztályt képviselő Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus, a délszláv hagyományokat őrző Ruzsice Énekkar is a fellépett a találkozón.A magyarországi németség kultúrájának egy szeletét a Sváb Hagyományőrző Énekkar és a Herflisek hozták el Kalocsára. A közönség mindemellett például pingálás és gépi hímzés bemutatót is láthatott.


Forrás: KALOhírek


-A pandémia kellős közepén milyen nehézségbe ütköztek a szervezők?

-
Az eredeti projekt a 2020-ra tervezett XXII. Duna Menti Folklórfesztivál keretében valósult volna meg. A Támogatói Okirat 2020. március 12-én érkezett, tehát időben szinte egybe esett a veszélyhelyzet kihirdetésével. Alapvetően ez indokolta a projekt újbóli ütemezését.
Polgármester úrral, a képviselőkkel egyetértésben fontosnak tartottuk a Népzenei Találkozó megrendezését. Mégpedig lehetőleg még az idei évben, ezért a programot Kalocsa másik jelentős fesztiválja, a XXXI. Kalocsai Paprikafesztivál keretében kívántuk megvalósítani. Ennek az időpontja 2020. szeptember 13-a lett volna. Azonban a pandémia második hulláma ezt a fesztivált is érintette. Filvig Géza polgármester úr a lakosok és a résztvevők egészségének védelmének érdekében úgy döntött, hogy idén Paprikafesztivált nem tartunk.
Időközben azonban a koronavírus- járvánnyal kapcsolatos rendeletek lehetővé tették az 500 fő alatti rendezvények megtartását, így a Legyen a zene mindenkié népzenei találkozót már jogszerűen megszervezhettük. A koronavírus járvány szinte teljes egészében felülírta Kalocsa éves programtervét, így ezzel a projektünkkel teljes mértékben igazodtunk a kialakult helyzethez. Ez nagy öröm számomra is, hiszen a megvalósult népzenei találkozó amellett, hogy hiánypótló rendezvényként jelent meg a város, illetve a térség életében, immár bizonyosan a 2020-as év egyik legkiemelkedőbb rendezvényévé vált. Sikerült egy igazi, családias hangulatú eseményt megtartanunk, amely színes kínálatával, kísérőprogramjaival minden korosztály igényeit kielégítette.
A „Legyen a zene mindenkié” program, ahagyományőrző együttesek találkozójának sikere minden képzeletünket felülmúlta. Talán azért is, mert a bevezetett óvintézkedések közepette valamennyi résztvevő örömmel vett részt a projektben, élvezték a különböző generációk találkozóját. Sajnos az idei évben többen csak ezen az egyetlen egy alkalommal jutottak fellépési lehetőséghez.
A Hagyományőrzők Házában bemutatott kiállítás és népművészeti bemutató szintén nagy népszerűségnek örvendett. A látogatók örömmel próbálták ki magukat a hímzésben, pingálásban.


Forrás: KALOhírek


Mint elöljáróban elmondtam, a pályázat segítségével jelentős, 7,3 millió forint értékű eszközkészlettel bővült a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár. A projekt keretében fény - és hangtechnikai eszközökkel, bútorokkal, sátorokkal, hűtőkkel és egyéb eszközökkel bővítettük a szabadtéri színpad felszereltségét.
Igaz, idő szűke miatt bizonyos tételek késve érkeztek meg, azonban ezek a jövőben hatékonyan tudják majd segíteni az intézmény munkáját és programjait. A tervek szerint - ha a járványhelyzet engedi -, jövőre minden elmaradt eseményt pótolunk. Összességében elmondhatom, hogy mind a szervezők, mind a közreműködők pozitívan értékelték a hamarosan lezáruló, az irányító hatóság jóváhagyásával újra tervezett és ellenőrzött projektet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei