2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Digitális Jólét Program, elsőként Kalocsán – Okos padokat és elektromos autó töltőt adtak át a Kubikus parkban

Illés György Cinó  |  2022. 07. 02., 12:47

Csütörtökön délelőtt 11 órakor az önkormányzati képviselők, valamint a sajtó jelenlétében, projektzáró sajtótájékoztató keretében adta át a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) pályázata révén megvalósult fejlesztést Zsikó Zoltán, a KIKK igazgatója, dr. Filvig Géza polgármester, valamint Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese. A tisztán magyar fejlesztésben megvalósult okospadok hőmérsékleti, légpáratartalom, UV-sugárzási és légszennyezettségi adatokat is szolgáltatnak, a létrejött digitális közösségi térben ingyenes Wi-Fi szolgáltatás érhető el, és föl lehet tölteni a mobiltelefonokat – mindezt energiafüggetlenül, napelemek segítségével. A park melletti parkolóban kialakított elektromos autót töltő állomás a bevezetés időszakában ingyenesen használható.

Filvig Géza rámutatott: nagy történelmi múltú városunkban mindig nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok őrzésére, ezért is határozott úgy az aznapi testületi ülésen a kalocsai grémium, hogy a XXXI. Paprikafesztiválra jelentős támogatást ad az önkormányzat. Ugyanakkor ahhoz, hogy élhető legyen Kalocsa, az is fontos, hogy a jövőbe mutató dolgok felé és nyitottnak legyünk – ez a projekt is e célt szolgálja.
A polgármester köszönetet mondott Balla Attilának a projektben nyújtott segítségéért, valamint a várossal és a KIKK-kel kialakított stratégiai együttműködésért, amelynek keretében reményei szerint további fejlesztések valósulhatnak majd meg a városban.


Forrás: Illés György / KALOhírekA MOST ÁTADOTT FEJLESZTÉS EGY 16 MILLIÓ FORINTOS BERUHÁZÁS, AMELY SZÁZSZÁZALÉKOS PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Balla Attila ügyvezető-helyettes a projektet bemutatva elmondta: amikor Kalocsán elkezdődött a most átadott fejlesztést megalapozó munka, akkor az országban elsőként láttak hozzá egy digitális közösségi tér kialakításához. Azóta már közel negyven helyszínen folyik ilyen jellegű munka az országban.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Az ügyvezető-helyettes hangsúlyozta:

A DIGITÁLIS JÓLÉT PROGRAM MAGYAR FEJLESZTÉSEKKEL, MAGYAR INNOVÁCIÓKKAL JÁRUL HOZZÁ A HAZAI DIGITÁLIS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ESZKÖZTÁRÁHOZ.

A továbbiakban Zsikó Zoltán ügyvezető rámutatott: a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft.-nek már a neve is utal arra, hogy a feladatai közé tartozik az innováció, a város fejlesztése, új ötletek megvalósítása. Ezért is kötöttek egy évvel ezelőtt együttműködési megállapodást a Digitális Jólét Kft.-vel, hiszen az általuk kínált lehetőségek egybevágtak a városvezetés és a KIKK városfejlesztési elképzeléseivel az okosváros célok megvalósítása terén.
E megállapodás nyomán most

MAGYARORSZÁG ELSŐ DIGITÁLIS KÖZÖSSÉGI TERÉT ADHATTÁK ÁT.


Forrás: Illés György / KALOhírek


A városban mind nagyobb számban jelenlévő elektromos autók számára kiépített új gyorstöltővel a klímaváltozás elleni harc sikeréhez is hozzájárul a fejlesztés. A villanyautó-tulajdonosoknak külön öröm, hogy

A PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL A GYORSTÖLTŐT NÉHÁNY HÓNAPIG INGYENESEN TUDJÁK HASZNÁLNI.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Zsikó Zoltán arra is rámutatott:

A FEJLESZTÉS ITT NEM ÁLL MEG, A JÖVŐ UGYANIS AZ OKOS VÁROSOKÉ.

Az ügyvezető végül köszönetet mondott munkatársainak a projekt sikeréért végzett munkáért, a Digitális Jólét Kft.-nek és Kalocsa Város Önkormányzatának az együttműködésért, végül a megjelentek közösen, kötetlen formában tekintették meg és próbálták ki a most átadott eszközöket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>