2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Elstartolt, már az első órákban tömegeket vonzott a kalocsai majális

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 01., 18:30

Május elsején reggel kilenc órakor megmozdult a város, Kalocsa szinte valamennyi szegletéből leginkább kerékpárral vagy gyalogosan, csoportokba verődve tartott a tömeg az Érsekkert irányába, ahol 9:30 órakor a Kalocsai Fúvószenekar vidámságra hangolt zeneszámai fogadták az érkezőket. A babakocsival vagy gyerekeiket kézen fogva érkező családok látványa már sejttette, hogy a nagyszínpadon gyermekelőadással indul a program.

Mégpedig nem is akármilyen, ugyanis óvatos becslések szerint is legalább ezer résztvevője volt a Kicsi Gesztenye Klub egyórás mini mesemusicaljének, amelyet a G-Flow Dance School mozgásművészeti bemutatója követett, még mindig hasonló számú közönség mellett.
A nagyszínpad felé tartóknak nem lehetett nem észrevenni a felvezető sétányon elhelyezett óriásbográcsot és a körülötte forgolódó népes csapatot, hiszen már kora reggel megkezdődött a Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából, nemzetközileg elismert séfek segítségével 500 kilogramm szürkemarhahúsból készített, 2024 adag szürkemarha -paprikás készítése.

Ekkorra már az árusok és az egyes pártok, egyesületek, szervezetek is benépesítették sátraikat és az önkormányzat által a nyugdíjasoknak felállított nagysátorban, élőzene mellett megindult az élet.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Zsikó Zoltánt, a főszervező KIKK igazgatóját 11 órakor kértük fel egy kis értékelésre.


A látványosságnak is beillő óriásbogrács árnyékában a Tápióbicskéről érkezett, autentikus 48-as egyenruhában felsorakozott tüzérek is őrt álltak az alkalomra hozott ágyújuk mellett, hogy adott pillanatban ágyúlövéssel jelezzék, hogy dr. Filvig Géza polgármester és Németh József gasztronómiai szakember 11:30-kor elhangzott beszédével hivatalosan is kezdetét vette a késő estig tartó műsorfolyam, de mindenekelőtt a nagy, közös, ingyenesen felszolgált európaprikás ebéd. 

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza beszédét angol nyelvű köszöntéssel kezdte arra való figyelemmel, hogy az IPA Kalocsai Szervezete 8 ország delegációját fogadta, kifejezetten erre a rendezvényre időzítve. A polgármester külön is köszöntötte Barabás Zoltánt, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnökét, Garaczi Jánost, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterét és dr. Simon Zoltánt, a Szabadtűzi Lovagrend nagymesterét.

Nagyon örülök, hogy újra egy fergeteges majális tudunk tartani Kalocsán, az Érsekkertben. A kalocsaiak számára nem ismeretlen a bográcsban főzés, minden nagyobb eseményen előkerül, de azért egy ekkora bogrács, benne az 500 kiló szürkemarhahússal, azt egy komoly szervezőmunka előzte meg.”A polgármester külön is megköszönte Németh Józsefnek és Borbola Péternek, hogy a rendezvénynek ezt a részét megszervezték, továbbá mindenkinek köszönetét fejezte ki, aki ebben részt vett. A polgármester mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánt és jó étvágyat kívánt az ebédhez.

A folytatásban Barabás Zoltán és Németh József Venesz-díjas és életműdíjas gasztronómiai szakember fejtette ki gondolatait arról, mekkora jelentősége van annak, hogy Kalocsán, a paprika és a hungarikumok fővárosában a hagyományőrzésre, ezen belül a gasztronómiai hagyományok tovább örökítésére ekkora hangsúlyt fektetnek. Németh József annak adott hangot, hogy a mai 20. évforduló és a fehér, terített asztal legyen itt Kalocsán a béke, a barátság szigete.

A beszédek elhangzását követően a Garaczi János, a Fehérasztal Lovagrend nagymestere, egyben a Postagalamb Egyesület elnöke segítségével az óvodások felnyitották annak a ládának a tetejét, ahonnan az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulóját szimbolizálva 20 hófehér postagalamb röppent ki nagy taps és ováció közepette. 

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A megnyitó utolsó mozzanataként a tápióbicskei tüzérek megtöltötték az ágyút, amelyet dr. Filvig Géza polgármester nagy hanghatás közepette sütött el.

Az Érsekkertben terjengő illatok már messziről jelezték, hogy az óriásbográcsból megkezdték kiadagolni a szürkemarha-pörköltet, és az egyes főzőhelyeken és elkezdődött az ebéd.

Ugyan a rendezvény a szervezők felkérése párt és egyesületi logók kihelyezése nélkül zajlott, de valamennyi jelölőszervezet és a polgármester-jelöltek nagyobbik része sátort állított és vendégeket fogadott az Érsekkertben. Dr. Bagó Zoltán polgármesterjelölt ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy 15 órától a polgármesteri programját a Kalo Lokálpatrióta Egyesület sátrában ismertesse.

A legnagyobb létszámú társaságok a nagykondér melletti kóstolósátorban és az önkormányzati nagysátorban gyűltek össze, utóbbiban a nyugdíjasoknak Szombati Ferenc muzsikált. A kóstolósátor közönségét és a délutáni programokra vonulókat Komáromi Pisti énekes, Kiss Mira hastáncos, Várhegyi Gábor és Gabriella, valamint Kothencz Lajos szórakoztatta.

A nap további eseményeiről és Majka nagykoncertjéről holnap külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK