2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges, felszabadult gyermeknap a Csilás parkban – Csak a végén rondított bele az eső, de akkor rendesen

Illés György Cinó  |  2021. 05. 31., 22:07

Tavaly a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani a két évvel ezelőtt az E.T. Pizzéria teraszán hagyományteremtő szándékkal megrendezett gyermeknapi pikniket. Most „a mi ki szuperhőseinknek” egy a korábbinál nagyobb lélegzetű rendezvénnyel kedveskedtek, élettel töltve meg az egész Csilás parkot. Annyi minden történt ennek a hatórásra tervezett, a hirtelen lesújtó eső miatt valamivel több mint ötórásra sikerült, de így is gazdag programsor keretében – amelynek csak záró koncertjét kellett félbeszakítani az időjárás csúf gyermeknapi tréfája folytán –, hogy egyetlen cikkbe minden bele sem fér. Megpróbáljuk összefoglalni a lényeget.

Tegnap, május utolsó vasárnapján, gyermeknapon reggel tíz óra körül kezdtek gyülekezni a Csilás parkban a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) szervezésében másodízben megvalósult gyermeknapi rendezvény résztvevői, és ütemesen szállingóztak még, így a tíz órára tervezett megnyitót fél tizenegyre halasztották.

A gyermeknap célja, hogy ezen a napon gyermekeink jól szórakozzanak, az övék legyen a figyelem. Semmi sem kötelező a mai napon, ez a nap a tiétek, gyerekek, választhattok a lehetőségek közül kedvetek szerint! A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat!”– mondta dr. Grabarits István, a KJE elnöke, felidézve, hogy tavaly a járványhelyzet nem engedte meg, hogy megtartsák ezt a rendezvényt, holott két évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a gyermeknapi programjukat ugyanezen a helyen.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Most kárpótlásul az akkorinál nagyobb lélegzetű bulival kedveskednek a gyermekeknek, amit számos kalocsai vállalkozó támogatása mellett a CLLD pályázaton elnyert uniós forrás tett lehetővé – derült ki az elhangzottakból. Az összesen hatmillió forintos uniós támogatásból ezen kívül két további rendezvényt fognak szervezni - hangzott el.

Amint később megtudtuk, e rendezvények egyike a Szentivánéji mulatság lesz az érsekkerti szabadtéri színpadnál, ősszel pedig nyugdíjas napi rendezvényt tartanak majd.
Az elnök köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, így a helyszínt és az ebédet biztosító E.T. Pizzéria és Szendvicsbárnak, Kalocsa Város Önkormányzatának, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft.-nek, az ANDA Present Kft. ügyvezetőjének, András Attilának, Kovács László fazekasmesternek, a Népművészet Mesterének, Kriptáné Halász Zsuzsának, illetve a Reál Papír Kft.-nek, a Barankovics István Alapítványnak, valamint a Belvárosi Gyógyszertárnak, továbbá a közreműködésért a Kalocsai Rendőrkapitányságnak, a Kalocsai Polgárőrségnek, a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek és a Blue Knights Motoros Klubnak.

Ezt követően dr. Filvig Géza polgármester rövid megnyitó beszéde keretében fontos bejelentést tett, mintegy gyermeknapi ajándékként. A bejelentett kétszázmilliós, négyéves játszótér-fejlesztési programról már tegnap olvashattak portálunkon.


A megnyitó után Kézér Lilla Kata ismertette a részletes programot, amivel egyidejűleg Lakatos Norbi vaklufis a nagysátor egyik sarkában már megkezdte bemutatóját, amely egész délelőtt tartott.
A füves területen kiterített szőnyegeken pedig a legkisebbek kedvéért Vácz Péterné tartott „Kerekítő foglalkozást”, énekkel, játékkal.

Ezt követően 11 órától Csernik Szende székely mesemondó és lábbábos előadása mindenkit megnevettetett, miközben a gyermekek a székelyek ízes magyar nyelvével ismerkedhettek, és bővítették szókincsüket másodlagos haszonként.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Délben pizzaszeletekkel várták az ekkora megéhezett népet, elsősorban természetesen a gyerekeket, akik rostos üdítőitalt is kaptak, később pedig egy jégkrémmel egészítették ki a finom ebédet.

A két fogás közt pedig Szép Bence „kedélyállapot-karbantartó”, „a világ legügyetlenebb, de legszórakoztatóbb bűvésze” okozott vidám perceket, humoros, interaktív műsorával. Közben már Kovács László fazekasmester is várta bemutatójával a szép számmal érkező érdeklődőket a sátorba, ahol a gyerekek ki is próbálhatták a korongot, ajándékba pedig a szemük láttára készült kis kancsókat, csuprocskákat kaptak a mestertől, amelyeket, ha otthon megszárítanak és később bevisznek műhelyébe, akkor ki is égeti majd nekik.

Délután kettőkor tartották a reggeltől egész délelőtt tartó aszfaltrajzverseny eredményhirdetését – erről külön cikkben írunk később. A program szerint délután három órától, de valójában már valamivel korábban megkezdődött a Csurgó zenekar koncertje.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


De sajnos még így sem elég korán, ugyanis néhány rendkívül vidám, a gyermekeket táncra perdítő nóta után az ég is „csurgóra vette”: a gyönyörű napsütésben kezdődött koncert közben hirtelen beborult az ég, majd először csak cseperegni kezdett, később úgy rázendített, hogy szakadt, mintha dézsából öntenék.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Szerencsére a hangszereket és a technikát már időben biztonságba helyezték, az emberek pedig a sátor védelmébe menekültek. Az eső amilyen hirtelen jött, úgy el is állt, a gyermekeket megmozgató, interaktív műsor mellé változatos és igényes zenét nyújtó műsor nagyobbik részéről sajnos már lemaradtunk.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Addig azonban egész nap a „Garboncás játszórét” fajátékaival játszhattak a kicsik és a nagyobbak, előbbiek még kosaras körhintára is ülhettek. Délután kettőig csillámtetoválás, arcfestés, egész nap hímzés, pingálás várta a kézműves sarokban a gyermekeket.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Délelőtt rendőrautó-bemutató és a Kék Lovagok Motoros Klub tagjai várták „coloros” ruháikban, vagány motorjaikkal a gyerekeket, akiket a motorosok szüleik beleegyezésével meg is motoroztattak egy-egy rövid kanyarra, mert nem lehet elég korán kezdeni. Erre hamarosan a reptéren is rátesznek majd egy lapáttal közelgő motoros családi napjukon.

A rendőrautót délután tűzoltóautó-bemutató váltotta, elvarázsolva az erre fogékonyakat, akik a járművekbe be is szállhattak, sőt – ami nyilván a legnagyobb élvezetet nyújtja – beindíthatták a szirénát is.
Szerencsére ehhez nem mindegyikük ragaszkodott…

Egy ilyen vidám nap után mit mondhatnánk:

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>
2024. 04. 04., 19:16
Javasoljon olyan helyszíneket, ahol a rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tartson 2024. április 19-én. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK