2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Május 1-je: Majka koncert, 2024 adag szürkemarha-paprikás készül az Európai Unióhoz csatlakozás 20. évfordulója alkalmából

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 09., 07:31

Igazán gazdag ingyenes kulturális és gasztronómiai programsorozat szórakoztatja majd Kalocsa lakosságát, a környező településekről érkezőket május 1-jén, valamint az azt megelőző napon. A kétnapos műsorfolyam részleteiről április 8-án, a városházán dr. Filvig Géza polgármester, Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ igazgatója, valamint a kalocsai Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember tartott sajtótájékoztatót.

A média képviselőit Zsikó Zoltán köszöntötte, majd dr. Filvig Géza a majálisi programról elmondta:

A tavalyi év volt az első, amikor a Covid-járvány után már szabadon lehetett különböző városi rendezvényeket tartani. Nagy sikert aratott a Paprikafesztivál, a jubileumi főzőverseny és a nagykoncert. Mint emlékezetes, igazi fesztiváli hangulat alakult ki a városban. A 2024. évi programok összeállításánál merült fel, hogy a majálist is hasonló módon tegyük emlékezetessé a város lakosai számára.mondta a polgármester.


Hozzátette:

Idén az önkormányzat költségvetése stabil, jó alapot biztosít a tervezett magas színvonalú programok megvalósításához. Köszönöm Zsikó Zoltánnak és munkatársainak, hogy a városban közmegelégedést kiváltó, magas színvonalat képviselő kulturális és könnyűzenei programokat hoznak.A polgármester beszélt arról is, hogy

az idei sztárfellépő Majka lesz,

ugyanis figyelemmel kísérik, hogy a lakosság részéről milyen igények vannak, Majka neve pedig már korábban is, vissza-visszatérően felmerült.

A folytatásban Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember beszélt a már 20 évvel ezelőtt is a nevéhez köthető, idén éppen két évtizedes jubileumához érkezett azon programról, amely akkor és most is az Európai Unióhoz csatlakozásról szól.

Németh József felidézte, hogy a Csajda Csárda parkolójába 20 éve egy 4252 literes bográcsban 1590 kilogramm szürkemarha húst főztek meg közösen a „vének tanácsával” és nemzetközileg ismert séfekkel. Az eseménynek akkora híre volt, hogy Bács-Kiskunban azon a napon 74 rendezvényt tartottak, de a vezető médiumok Kalocsán forgattak. Mint mondta, ezt a húsmennyiséget már csak az áremelkedések miatt sem tudják tartani, hiszen az mai áron több mint 10 millió forintba kerülne. Azonban a jubileumra figyelemmel idén is hatalmas mennyiség, ezúttal 2024 adag szürkemarha-paprikás készül.

Németh József kifejtette:

A mostani 2024 adaghoz 5 mázsa hús szükséges, ami ugyancsak gigantikus mennyiség, és a 20 évvel ezelőttihez hasonlóan nemzetközi összefogással készül. Ezt a szürkemarha-pörkölt mennyiséget egyetlen ország sem tudja elkészíteni, hiszen nincs szürkemarhája, tűzpiros hungarikum paprikája, makói hagymája és mangalica zsírja sem. Ezt most úgy sikerült összerakni, hogy az Erdélyből érkező delegáció hozza a kibédi hagymát (a makói már nehezen elérhető), az erdélyi sót, ami egy kicsit a határokon átívelő összefogást is szimbolizálja. Ezen túlmenően eddig bizonyosan 14 országból érkeznek vendégek a kalocsai majálisra, hogy Kalocsa város jó hírét vigyék a nagyvilágba.”


Németh József kiemelte, hogy a 20 éves évforduló mellett nem feledkezhetünk meg egy tízéves évfordulóról sem, mert Kalocsán pontosan 10 évvel ezelőtt indították újra a Szürkemarha Főző Versenyt. Az IPA kalocsai szervezetének is köszönhető, hogy a vendégek több országból érkeznek, valamint két nagy szürkemarha tenyésztő tájegységből, Hortobágyról és Bugacról is jönnek főzőmesterek, akik külön-külön sátorban a szürkemarha-paprikás főzéséből tartanak látványos bemutatót.

A szakember hangsúlyozta, hogy az elkészült ételből mindenki kóstolhat, de ez tényleg kóstoló lesz, nem ételosztás, senki ne érkezzen ételhordóval.

Németh József azt is leszögezte: felkérték a pártokat, politizáló egyesületeket, hogy senki ne használjon párt vagy egyesületi logót. Az étek mellé a Jó ebédhez szól a nóta című műsor keretében Komáromi Pisti, Kothencz Lajos, és Gabriello lép fel, utóbbi Máté Péter dalokat fog előadni.

A sajtótájékoztató hátralévő részében Zsikó Zoltán a részletes programot ismertette.

Forrás: Zsikó Zoltán / Facebook


Mint elhangzott:

Április 30.
A városi majális április 30-án a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület közös májusfaállításával kezdődik. Az eseményen Pogrányi Miklós és zenekara muzsikál. Kedden 20 órától hajnali 2 óráig a Platán Rendezvényközpontban DJ Gabóval lesz Retro disco.

Május 1.
Május elsején az Érsekkertbe 9:30 órától a Kalocsai Fúvószenekar hívogatja az érdeklődőket, majd a Szabadtéri színpadnál 10 órakor a Kicsi Gesztenye Klub mini mese musicaljét élvezhetik a gyerekek.
11 órától a G-Flow Dance School tart mozgásművészeti bemutatót.

14 órától 16 óráig a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a Piros Rózsa Táncegyüttes ad műsort.

Mindeközben a Bogrács udvarban kóstolóval egybekötve zajlik a Magyar Hungarikumok Randevúja, Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

Amint arról Németh József részletesen beszámolt, nemzetközileg elismert séfekkel 2024 adag szükemarha-paprikást készítenek el közösen, a kilátogatókat ingyenesen vendégül látják egy kóstolóra. Az ebéd tervezett időpontja 12 óra.

A napra a 20 órakor kezdődő Majka koncert teszi föl a koronát.

A másnapi munkanapra tekintettel a rendezvény 22 órakor zárul.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK