2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Művészetek éjszakája – Másodszor találkozott a fazekas alkotóházban képző- és iparművészet, zene, tánc, irodalom

Illés György Cinó  |  2021. 07. 07., 09:23

Július 3-án, szombaton délután négy és este tíz óra közt másodszor került megrendezésre Kovács László fazekasmester alkotó házában és annak udvarán a Művészetek Éjszakája. A programot érdekes társadalmi-közéleti témájú előadás, és – mivel nem csak kultúrával él az ember – pompás vacsora tette teljessé, miközben az udvart városunk ismert képzőművészeinek kiállítása és az arra kíváncsi kultúrakedvelő közönség töltötte meg, amelynek soraiban a város irodalmi és zenei életének, képzőművészetének jeles képviselőivel találkozhattunk.

Tavaly első ízben, hagyományteremtő szándékkal tartotta meg a Művészetek éjszakáját alkotóházában és annak udvarán Kovács László fazekasmester. Az alkotóház rendezvénytermében az eseményt megnyitotta Kovács János, a CLLD pályázat keretében a programra forrást nyert Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület elnöke nyitotta meg, később „Népi kézművesség és modern kultúra" címmel Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója tartott előadást. A Haskóné Apagyi Judit konferanszával zajlott program keretében közreműködött az Intermezzo fuvola kamaraegyüttes.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Kint, a tornác falán, az udvarban kihelyezett paravánokon, állványokon és az udvari építményeken fotók, szobrok, festmények, grafikák, tűzkerámia alkotások sorakoztak, olyan nagyszámú alkotók keze alól, hogy mindegyiküket felsorolni nem is tudnánk, így meg se próbáljuk. Legközelebb jöjjenek el, és nézzék meg maguk!

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A kínálatot ősmagyar hagyományőrző bemutatója színesítette, ahol tradicionális fegyverekkel, viseletekkel, az ezek elkészítéséhez felhasznált anyagokkal ismerkedhettünk, hozzáértő magyarázatának kíséretében.
Emellett a programot Madár Helga fazekasmester bemutatója, valamint Madár Olga tűzzománcművész, meseillusztrátor bemutatója is gazdagította.

A kulturális csemegét kiadós vacsora tetézte, amelyet ezúttal az első és várhatóan a következő alkalomtól eltérően most nem batyus jelleggel tartottak, hanem azt pályázati forrás felhasználásával teremtette elő a házigazda. A vacsora utáni kötetlen eszmecserét Pogrányi Miklós hegedűjátéka fűszerezte, amelybe kíséretként be-bekapcsolódott maga Kovács László is, akiről korábban, más rendezvények során már megtudtuk, hogy a korong és a ráhelyezett agyagtömb mellett a zongora billentyűivel is remekül bánik. Ezúttal hegedűjén kapcsolódott be a közös muzsikálásba, amelynek hangjaira volt, aki nótára gyújtott, és olyan is akadt, aki táncra is perdült, hogy talán már csak a film hiányozzon a felvonuló művészetek sorából. Most még...

A jó hangulatú este után bízvást jelenthetjük ki, hogy a tavaly megkezdődött sorozatnak nem szakad vége, és jövőre is megtartják majd a fazekas alkotóházban a művészetek éjszakáját július első szombatján.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés