2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Művészetek éjszakája – Másodszor találkozott a fazekas alkotóházban képző- és iparművészet, zene, tánc, irodalom

Illés György Cinó  |  2021. 07. 07., 09:23

Július 3-án, szombaton délután négy és este tíz óra közt másodszor került megrendezésre Kovács László fazekasmester alkotó házában és annak udvarán a Művészetek Éjszakája. A programot érdekes társadalmi-közéleti témájú előadás, és – mivel nem csak kultúrával él az ember – pompás vacsora tette teljessé, miközben az udvart városunk ismert képzőművészeinek kiállítása és az arra kíváncsi kultúrakedvelő közönség töltötte meg, amelynek soraiban a város irodalmi és zenei életének, képzőművészetének jeles képviselőivel találkozhattunk.

Tavaly első ízben, hagyományteremtő szándékkal tartotta meg a Művészetek éjszakáját alkotóházában és annak udvarán Kovács László fazekasmester. Az alkotóház rendezvénytermében az eseményt megnyitotta Kovács János, a CLLD pályázat keretében a programra forrást nyert Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület elnöke nyitotta meg, később „Népi kézművesség és modern kultúra" címmel Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója tartott előadást. A Haskóné Apagyi Judit konferanszával zajlott program keretében közreműködött az Intermezzo fuvola kamaraegyüttes.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Kint, a tornác falán, az udvarban kihelyezett paravánokon, állványokon és az udvari építményeken fotók, szobrok, festmények, grafikák, tűzkerámia alkotások sorakoztak, olyan nagyszámú alkotók keze alól, hogy mindegyiküket felsorolni nem is tudnánk, így meg se próbáljuk. Legközelebb jöjjenek el, és nézzék meg maguk!

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A kínálatot ősmagyar hagyományőrző bemutatója színesítette, ahol tradicionális fegyverekkel, viseletekkel, az ezek elkészítéséhez felhasznált anyagokkal ismerkedhettünk, hozzáértő magyarázatának kíséretében.
Emellett a programot Madár Helga fazekasmester bemutatója, valamint Madár Olga tűzzománcművész, meseillusztrátor bemutatója is gazdagította.

A kulturális csemegét kiadós vacsora tetézte, amelyet ezúttal az első és várhatóan a következő alkalomtól eltérően most nem batyus jelleggel tartottak, hanem azt pályázati forrás felhasználásával teremtette elő a házigazda. A vacsora utáni kötetlen eszmecserét Pogrányi Miklós hegedűjátéka fűszerezte, amelybe kíséretként be-bekapcsolódott maga Kovács László is, akiről korábban, más rendezvények során már megtudtuk, hogy a korong és a ráhelyezett agyagtömb mellett a zongora billentyűivel is remekül bánik. Ezúttal hegedűjén kapcsolódott be a közös muzsikálásba, amelynek hangjaira volt, aki nótára gyújtott, és olyan is akadt, aki táncra is perdült, hogy talán már csak a film hiányozzon a felvonuló művészetek sorából. Most még...

A jó hangulatú este után bízvást jelenthetjük ki, hogy a tavaly megkezdődött sorozatnak nem szakad vége, és jövőre is megtartják majd a fazekas alkotóházban a művészetek éjszakáját július első szombatján.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK